ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Neue Zuericher Zeitung: Μαχητικός απέναντι στους ολιγάρχες ο Τσίπρας

Neue Zuericher Zeitung: Μαχητικός απέναντι στους ολιγάρχες ο Τσίπρας

Πολλά τα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ γύρω από την Ελλάδα και τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.

Σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Neue Zuericher Zeitung σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον αγωνιστικό και μαχητικό, ιδίως απέναντι στους ολιγάρχες.

"Η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις στο σύνολό τους. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα των προγραμματικών δηλώσεων του νέου πρωθυπουργού, οποίος εμφανίστηκε αγωνιστικός μαχητικός, ιδίως απέναντι στους πλούσιους, τους λεγόμενους ολιγάρχες", αναφέρει το άρθρο.

"Ο Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, διότι μόνον έτσι μπορεί η χώρα να να αποκτήσει και πάλι την οικονομική της κυριαρχία. Θεσπίζεται αυστηρή οικονομία στο δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τα υπουργεία και τους βουλευτές: κρατικά αυτοκίνητα και ένα αεροπλάνο θα πουληθούν. Εκτός τούτου υποσχέθηκε ευρείες μεταρρυθμίσεις στη φορολογική και τη δημόσια διοίκηση. Για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της Ε.Ε. ο Τσίπρας είπε λίγα. Χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη και διαβεβαίωσε, ότι η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη στη βούληση του λαού", σύμφωνα με την εφημερίδα.

"Ο Τσίπρας εν τούτοις προτίμησε να μιλήσει αόριστα, χωρίς να πεί λεπτομέρειες και χωρίς να δεσμευτεί με χρονοδιάγραμμα. Έτσι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε λίγο. Ο Τσίπρας υποσχέθηκε μεν να εξασφαλίσει ρεύμα, νερό και ιατρική περίθαλψη στους πληγέντες από την κρίση και επανέλαβε, ότι στο τέλος του 2015 θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Συγκεκριμένος, όμως, δεν έγινε σε κανένα σημείο του προγράμματος. Η προεκλογική υπόσχεση για κατώτατο μισθό 751 ευρώ θα υλοποιηθεί σταδιακά έως το 2016. Για ακύρωση ήδη γενομένων ιδιωτικοποιήσεων δεν έκανε λόγο. Ζήτησε εκ νέου μια συμφωνία γέφυρα. Επιπλέον θεωρεί ότι μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες είναι δυνατή στις επόμενες δεκαπέντε μέρες", επισημαίνει η Neue Zuericher Zeitung

Σχετικές ειδήσεις