ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόνι Μπλερ: Η ελληνική κρίση είναι μία ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε

Τόνι Μπλερ: Η ελληνική κρίση είναι μία ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε

Με άρθρο του στους Financial Times, ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας σχολιάζει τις εξελίξεις στην Ευρώπη, με εκτενείς αναφορές στην Ελλάδα. Ο Τόνι Μπλερ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «είτε η Ευρώπη θα προχωρήσει σε μία συμφωνία σημαντικής παραχώρησης στην ελληνική κυβέρνηση, είτε η Ελλάδα θα καταρρεύσει, ή θα βγει από την Ευρωζώνη».

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η τρανή επιβεβαίωση τού ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση.

Πολλοί εικάζουν πως κάποιας μορφής συμβιβασμός βρίσκεται στον ορίζοντα, μπορεί κατά κάποιο τρόπο να διώξει κανείς το χρέος, η ελληνική κυβέρνηση θα λυγίσει, η τρόικα των πιστωτών θα λυγίσει -η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ- θα λυγίσουν και κάπου στη μέση οι δύο πλευρές θα συμβιβαστούν, γράφει ο Μπλερ. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω εκτιμά ότι δε θα συμβούν.

«Δεν το βλέπω. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Η Αθήνα έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, αλλά η πρόταση που παρουσιάζει είναι λάθος. Η υπόλοιπη Ευρώπη επέβαλε ένα βάρος στην Ελλάδα που δε θα μπορούσε να συνεχίσει να το σηκώνει για πολύ ακόμα. Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί στην Μεγάλη Βρετανία αν η οικονομία συρρικνωνόταν κατά 25%, αλλά υποψιάζομαι ότι θα υπήρχε επανάσταση», γράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Μάλιστα, εξηγεί ότι η Ελλάδα γνωρίζει πως η έξοδος από το ευρώ -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- θα αποβεί καταστροφική. Όμως, συμπληρώνει, «ο πόνος της διατήρησης των περιορισμών είναι αφόρητος», αλλά από την άλλη προσθέτει πως οι μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πράγματι απαραίτητες. «Για αυτό το λόγο το πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση δεν αφορά μόνο στην αποπληρωμή του χρέους», γράφει ο Μπλερ.

Η μόνη λύση για τον Τόνι Μπλερ είναι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να πάρουν την πρωτοβουλία, αν και αυτό προϋποθέτει μεγάλο παζάρι, το οποίο για να λειτουργήσει πρέπει όλοι να έχουν συμφέρον.

«Οι χώρες που πρέπει να ακολουθήσουν μεταρρυθμίσεις χρειάζονται την άνεση μίας ευρύτερης ευρωπαϊκής συμφωνίας», επισημαίνει ο Εργατικός πρώην πρωθυπουργός και εξηγεί ότι αυτό που είναι απαραίτητο είναι κάτι παραπάνω από ένα τεχνικό πρόγραμμα, κάτι μεγαλύτερο από μία απομονωμένη συμφωνία για την Ελλάδα.

Όπως εκτιμά ο Μπλερ, είτε η Ευρώπη θα προχωρήσει σε μία συμφωνία σημαντικής παραχώρησης στην ελληνική κυβέρνηση και θα θέσει ένα σημείο αναφοράς για άλλους, υποσκάπτοντας άλλες κυβερνήσεις που προσπάθησαν να συμβαδίσουν με τους όρους της Ευρώπης, είτε η Ελλάδα θα καταρρεύσει, ή θα βγει από την Ευρωζώνη.

Η λιτότητα μαζί με μεταρρυθμίσεις, γράφει, δεν ήταν ποτέ καλή επιλογή για την Ευρώπη. «Πρέπει να προσφέρουμε ανάπτυξη μαζί με μεταρρυθμίσεις», τονίζει.

Καταλήγοντας, αναφέρει πως αυτό που προσφέρει η πλατφόρμα των εθνικιστών και των κομμάτων κατά των μεταρρυθμίσεων δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά θυμό και όχι απαντήσεις. Παριστάνουν ότι έχουν εύκολες λύσεις για πολύπλοκα προβλήματα, διαδίδουν φρικτούς μύθους για τους μετανάστες, ενώ κυριαρχεί ένας ανησυχητικός αυταρχισμός, λέει ο Μπλερ αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Αν το κέντρο δεν ηγηθεί, τότε τα άκρα θα ακολουθήσουν. Η ελληνική κρίση είναι μία ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε», ολοκληρώνει ο Τόνι Μπλερ.

Σχετικές ειδήσεις