ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι ανόητο, απλώς λογικό το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης»

«Όχι ανόητο, απλώς λογικό το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης»

Άρθρο της αυστριακής εφημερίδας Die Presse καταγράφει την ελληνική πραγματικότητα μέσα από μία αλληγορία. Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την περίπτωση μίας μέσης οικογένειας, η οποία με λάθος διαχείριση των οικονομικών της και παράλληλη εκμετάλλευση από τράπεζες, χρεοκοπεί, ξεπουλά ό,τι πολύτιμο έχει, κινδυνεύοντας να χάσει το σπίτι της.

Στον υπότιτλο ο αρθρογράφος διερωτάται: «Μόνο εκείνος που θα σταθεί και πάλι στα πόδια του, είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα χρέη του και αυτό ισχύει για κάθε υπερχρεωμένη οικογένεια, γιατί άραγε όχι και για την Ελλάδα;», για να καταλήξει: «Όχι, αυτό δεν είναι ακροαριστερό ή κουτό, είναι απλά λογικό» (σ.σ.: υπονοώντας το πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης).

Στο άρθρο παρατίθενται οι προτάσεις και οι συμβουλές που δίνονται στην οικογένεια αυτήν από έναν ειδικό σύμβουλο σε θέματα χρέους, για να ξανασταθεί στα πόδια της- από την άμεση διακοπή περαιτέρω δανεισμού της μέχρι τη συνεννόηση με τους πιστωτές για ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής του χρέους, καθώς τελικά είναι προς το συμφέρον τους γιατί μόνον έτσι θα πάρουν πίσω μεσοπρόθεσμα μέρος από τα χρήματά τους.

Ακριβώς αυτό, σημειώνει η αρθρογράφος, είναι το σχέδιο το οποίο παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να δανειστεί νέα χρήματα που θα εξαφανιστούν σε μια «μαύρη τρύπα», αλλά «αντ' αυτού θέλει να εισπράξει φόρους, να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να έχει μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι δαπάνες στο νέο προϋπολογισμό. Θέλει να σταματήσει το ξεπούλημα των υποδομών και να επενδύσει για να υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας, όπως θέλει επίσης μια διάσκεψη χρέους, θέλει η χώρα να ξανασταθεί πάλι στα πόδια της ώστε να μπορεί μεσοπρόθεσμα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Το άρθρο στην «Ντι Πρέσε» καταλήγει επισημαίνοντας πως μπορεί κανείς να έχει επιφυλάξεις απέναντι στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, να τους βρίσκει αλαζονικούς, λαϊκιστές, ή, για διάφορους λόγους, να μην επιθυμεί την επιτυχία τους, ή να βρίσκει δεκάδες παράγοντες για τους οποίους θα αποτύχει το σχέδιό τους, ωστόσο, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ως παράλογο, ή κουτό, ή, μάλιστα, ακροαριστερό, ένα σχέδιο το οποίο χιλιάδες φορές καθημερινά προτείνεται από συμβούλους σε θέματα χρέους, σε υπερχρεωμένους ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις