ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Κοτζιάς: Η ΕΕ πρέπει να συζητήσει το κόστος του ρωσικού εμπάργκο στην Ελλάδα

Νίκος Κοτζιάς: Η ΕΕ πρέπει να συζητήσει το κόστος του ρωσικού εμπάργκο στην Ελλάδα

Στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα, από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε δύο τηλεοπτικά κανάλια της Γερμανίας.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης. Μας κοστίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι έχουμε εμπάργκο στην αγροτική μας παραγωγή και η ΕΕ πρέπει να συζητήσει ειλικρινά τι θα γίνει με τα οικονομικά προβλήματά μας, τα οποία οφείλονται στις κυρώσεις», τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Λετονία, σημείωσε ότι θα ήταν κρίμα να χαλάσει η συνοχή της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα και πρόσθεσε ότι «θα μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες με τους Έλληνες, οι ανακοινώσεις δεν ακούγονται καλά, αλλά έχουμε ακόμη χρόνο για να κάνουμε την απαραίτητη προσπάθεια να τους πείσουμε».

Παράλληλα, η ιστοσελίδα της εκπομπής «tageschau» του ARD, δημοσιεύει απόσπασμα της συνέντευξης του Νίκου Κοτζιά, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο εάν η Ελλάδα προτίθεται να ασκήσει βέτο σε νέες κυρώσεις και αν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την απειλή του βέτο προκειμένου να εξασφαλίσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε:

«Η πορεία της ΕΕ έναντι της Ρωσίας έχει την επιρροή και της Ελλάδας και για αυτό είμαι ικανοποιημένος. Είμαστε υπέρ των κυρώσεων, οι οποίες αναγκάζουν την άλλη πλευρά να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

Είμαστε κατά του να επιβάλλονται κυρώσεις από θυμό. Στην ΕΕ σκοπός μας είναι η Ρωσία να σεβαστεί τις διαπραγματεύσεις του Μινσκ και να εφαρμόσει τις αποφάσεις», τονίζει.

Απαντώντας στο εάν επιφυλάσσεται για την χρήση βέτο, εξηγεί ότι δεν θέλει να μιλά για τις διαπραγματεύσεις όταν αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επισημαίνει ωστόσο ότι «υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι υπέρ των κυρώσεων -αυτές το τελευταίο έτος και τους τελευταίους μήνες είχαν μεγάλη ανάπτυξη στις διμερείς εμπορικές σχέσεις τους με την Ρωσία- και χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, οι οποίες καταλαμβάνουν τις αγορές τις οποίες υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει η ελληνική αγροτική οικονομία στην Ρωσία».

Η ΕΕ «πρέπει να συζητήσει ειλικρινά: Τι θα γίνει με τα οικονομικά μας προβλήματα τα οποία οφείλονται στις κυρώσεις;», συνεχίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα απειλεί με βέτο, αν δεν λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ο υπουργός απαντά: «Δεν απειλούμε με βέτο. Το βέτο περιλαμβάνεται στα δικαιώματα τα οποία διαθέτει κάθε χώρα στην ΕΕ και το βρίσκω παράξενο να λέει κανείς ότι η χρήση των εργαλείων της ΕΕ αποτελεί απειλή.

Τίποτα το οποίο προβλέπεται από το καταστατικό και τις συνθήκες της ΕΕ δεν αποτελεί απειλή. Υπάρχουν χώρες οι οποίες σπανίως αναγκάζονται να ασκήσουν βέτο, διότι διαθέτουν αρκετή δύναμη ώστε να επιβληθούν.

Ποτέ δεν ασκήσαμε βέτο χωρίς λόγο και στην περίπτωση της Ουκρανίας πιθανόν δεν θα ασκήσουμε βέτο χωρίς περαιτέρω λόγο. Κανείς δεν χρειάζεται να νοιώθει ότι απειλείται».

Σχετικά με την πιθανότητα διασύνδεσης της στήριξης των κυρώσεων με την περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία έχει ζημιωθεί πολύ από τις κυρώσεις.

«Πρέπει να συζητήσουμε για αυτό, εάν πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις κυρώσεις. Οι απώλειες πρέπει να αναπληρωθούν εντός ΕΕ.

Αυτό δεν έχει σχέση με την οικονομική βοήθεια. Υπάρχουν εταίροι του ΝΑΤΟ, μεγάλοι ή μικροί, οι οποίοι επωφελούνται από αυτή την κατάσταση. Απορώ που στον γερμανικό Τύπο γίνεται τόση συζήτηση για τη θέση μας στο ζήτημα των κυρώσεων.

Αλλά δεν υπάρχει ούτε λέξη για το ότι κάποιοι εταίροι μας δεν ακολουθούν τις κυρώσεις. Αυτό το βρίσκω μονόπλευρο», καταλήγει.

Η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο ZDF

Σε έτερη συνέντευξή του, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF, ο κ. Κοτζιάς «εκνευρισμένος», όπως αναφέρεται, επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι η Ουκρανία είναι το μοναδικό πρόβλημα της Ευρώπης» και εκτιμά ότι η Ευρώπη επικεντρώνεται υπερβολικά στο θέμα της Ρωσίας.

«Δεν ξέρω, για παράδειγμα, κανέναν φιλορώσο αυτονομιστή ο οποίος να πραγματοποίησε επίθεση στην δυτική Ευρώπη.

Ήταν τζιχαντιστές από το Παρίσι, από το Βέλγιο», λέει χαρακτηριστικά και αναφέρει το παράδειγμα της κατεχόμενης Κύπρου ως ανάλογο με αυτό της προσάρτησης της Κριμαίας, όπου όμως δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει οράματα και όχι να δυσφημεί μεμονωμένες χώρες.

«Η νεολαία μας ακούει συνεχώς για καταστροφή, κυρώσεις, μνημόνιο και εναντίον της Ελλάδας. Έχετε αναρωτηθεί, αν αυτή η γενιά μπορεί να είναι τελικά φιλοευρωπαϊκή;

Τι θα γίνει με αυτή τη γενιά σε 10-15 χρόνια; Από αυτή τη γενιά μπορεί να προκύψει χάος, δεξιός εξτρεμισμός και τζιχαντισμός», προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι η ΕΕ είναι περήφανη για το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία παραμένει ενωμένη έναντι της Ρωσίας και ότι με τη θέση της Ελλάδας αυτό κινδυνεύει να αποτελέσει παρελθόν.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει ευθέως να καταλάβουμε ότι η σκληρότητα της ΕΕ έναντι της Ελλάδας επηρεάζει την θέση της στην εξωτερική πολιτική», σημειώνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως απειλή, «ομοφωνία έναντι χρημάτων», ακόμη και αν η Ελλάδα φυσικά δεν το λέει.

Σε αυτό ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Θέλουμε να ενσωματώσουμε την Ρωσία, μόνο που όταν το λέω εγώ, είμαι ύποπτος. Όταν το λέει η Καγκελάριος, είναι έξυπνο».

Πηγή: ΑΠΕ