Το ΠΑΣΟΚ θέτει τρία μείζονος σημασίας θέματα για το κείμενο της συμφωνίας

Newsroom Newsroom

Το ΠΑΣΟΚ θέτει τρία μείζονος σημασίας θέματα για το κείμενο της συμφωνίας

"Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση παριστάνει μέσα την σκληρή, ενώ στις διεθνείς επαφές της παραπαίει μεταξύ αυτάρεσκης αφέλειας και εναγώνιου εξευμενισμού μπας και καλύψει κάποια επείγουσα ταμειακή ανάγκη χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις", σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας παράτασης της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης».

"Όταν στις 27.2 θέσαμε το θέμα της υπογραφής, από τον Υπουργό Οικονομικών, της παράτασης της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» χωρίς έγκριση της Βουλής, τονίσαμε ότι αυτό έγινε για να μη δηλωθεί πανηγυρικά ότι η κυβέρνηση γλείφει εκεί που έφτυνε και υπέγραψε κείμενο πανομοιότυπο με αυτό της προηγούμενης παράτασης που παραπέμπει στην κυρία σύμβαση και άρα ρητά στο μνημόνιο και τις αναθεωρήσεις του. Μακάρι να ήταν μόνο αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωσή του.

Ζητήσαμε με αίτηση κατάθεσης εγγράφων το υπογεγραμμένο κείμενο για να το δουν επιτέλους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμη το περιμένουμε. Στο μεταξύ τονίσαμε ότι η τωρινή παράσταση συμπεριλαμβάνει και την επιστροφή στο EFSF των 11 δισ. του αποθεματικού του ΤΧΣ, που το Eurogroup τα πήρε μέσα από τα χέρια των «σκληρών» διαπραγματευτών της κυβέρνησης! Τώρα η κυβέρνηση ξύπνησε και ισχυρίζεται ότι το EFSF της πήρε πίσω και 1,2 δις που δεν έπρεπε να επιστρέψει γιατί δεν ήταν σε ομόλογα του EFSF, αλλά σε ρευστό, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

Ακολούθως στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχολιάζεται ότι "το κείμενο της συμφωνίας παράτασης της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» είδε χθες το φως της δημοσιότητας στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα" και περιλαμβάνεται ρητός όρος πως τα 11 αυτά δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση ελληνικών τραπεζών με πρωτοβουλία της ΕΚΤ και με βάση τους κανόνες της νέας κοινοτικής οδηγίας, των νέων κανονισμών και των άρθρων 107 και 108 ΣΛΕΕ και όχι όπως έγινε στις προηγούμενες δυο ανακεφαλαιοποιήσεις.

Και το ΠΑΣΟΚ θέτει τρία μείζονος σημασίας θέματα:

1. Υπογράφτηκε μια δεσμευτική συμφωνία με τεράστιες επιπτώσεις, ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, που η κυβέρνηση ακόμη τώρα δεν καταθέτει καν στη Βουλή.
2. Αφαιρέθηκαν από τα αποθεματικά της χώρας 11 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει λυθεί το οξύ ζήτημα των ταμειακών αναγκών, με αποτέλεσμα τώρα η κυβέρνηση να εκλιπαρεί να πάρει πίσω 1,2 δις από τα 11 δις που παρέδωσε αμαχητί.
3. Τα 11 δισ. επιστράφηκαν στο EFSF χωρίς να διασφαλισθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν, αν προκύψει ανάγκη, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή για την προστασία των ελλήνων καταθετών, με τους όρους που ίσχυαν έως τώρα και όχι με νέους, πολύ αυστηρότερους, όρους.
Ποιος τα αποφάσισε αυτά και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved