ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημίτης και Βενιζέλος καταθέτουν για τα εξοπλιστικά (pics)

Σημίτης και Βενιζέλος καταθέτουν για τα εξοπλιστικά (pics)

Θλιβερός και υποτακτικός μέχρι το τέλος ο κ.Σημίτης επικαλέστηκε την υπόθεση των Ιμίων για να δικαιολογήσει τις μίζες και τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά οπλικών συστημάτων -Σοκάρει η ομολογία του ότι τη νύχτα των Ιμίων τα «παιδιά πέθαναν επειδή...το ελικόπτερο δούλευε πολλές ώρες»!!! -Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλοςβρίσκονται σήμερα, Τετάρτη (13/05/2015) στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο Άκης Τσοχατζόπουλος, καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που διακινήθηκαν από εξοπλιστικά προγράμματα.

Με πρόσφατη απόφασή του, το δικαστήριο κάλεσε, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, ικανοποιώντας το αίτημα που ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός Άμυνας διατυπώνει επί 3 χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε της σύλληψης του, τον Απρίλιο του 2012, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1.

Στην κατάθεσή του ο κ. Σημίτης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την υπόθεση των Ιμίων για να δικαιολογήσει των πακτωλό χρημάτων που διακινήθηκαν στις αγορές των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ σε μια κρίση ηττοπάθειας και εθνικής ντροπής τόνισε τα ακόλουθα: «Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι».

Σοκάρει η ομολογία του ότι τη νύχτα των Ιμίων τα «παιδιά πέθαναν επειδή... το ελικόπτερο δούλευε πολλές ώρες»!!!

Πέταξε δηλαδή το μπαλάκι στους αξιωματικούς των Ενόπλεων Δυνάμεων, ενώ ο ίδιος δήλωσε άγνοια για τις μίζες αν και εμφανίστηκε σίγουρος ότι κάποιοι πήραν χρήματα, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Όπως μάλιστα ισχυρίστηκε, μετά τα Ίμια και όταν αποκαταστάθηκε η ηρεμία στην περιοχή, ο ίδιος ζητούσε να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και συνάντησε - όπως είπε - τη σφοδρή αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλο και ορισμένων μέσων ενημέρωσης που έγραφαν «Όπλα ή βούτηρο...».

Σημίτης: Ο Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να μειώσουμε τις δαπάνες για την Άμυνα

Πρώτος εκλήθη, από την έδρα, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

«Χαίρετε», είπε και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του.

Πρ: Πείτε μας αν συμμετείχατε; (σ.σ στο ΚΥΣΕΑ)

Σημίτης: Με εκπλήσσει η ερώτηση, γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα, ευχαρίστως, για να διευκολύνω την απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά δε γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Πρ: Πώς ακούγεται τόσο καλά η φωνή του μάρτυρα, ενώ ο προηγούμενος δεν ακουγόταν. Ξέρουμε τη φωνή.

Σημ: Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά, γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Όταν ρώτησα, λοιπόν, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι, γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μου. Η τότε ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης που σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.

Πρ: Πάμε στις αποφάσεις...

Σημ: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελαν να κάνουν επέμβαση τύπου Ιμίων οι Τούρκοι, θα έπρεπε προηγουμένως να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόταν τόσος εξοπλισμός. Συγκάλεσα, λοιπόν, την κυβερνητική επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ προτάθηκε η αναβολή νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε, γιατί θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι οι εξοπλισμοί για θωράκιση της χώρας και πως τα προγράμματα δεν ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ, καθώς είναι μόλις 4%. Αποφάσισα να μην το εντάξω και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο, ο οποίος έγραφε «Όπλα ή βούτυρο». Η Νέα Δημοκρατία συμφωνούσε με τον Τύπο. Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. δρχ. Δηλαδή, οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν, όταν δεν ήταν απαραίτητο το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης.

Πρ: Ναι, αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.

Σημ: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρ: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

Σημ: Όχι, αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ αναφέρει πως αυτό δίνει τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά όχι για τις αγορές. Π.χ. απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

Πρ.: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Σημ: Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.

Γιάννης Παγορόπουλος (υπεράσπιση): Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς, αυτό ερευνάται.

Σημ.: Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδεδείχθηκε. Εδώ, παίζουν δυο πράγματα, το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι, όπως οι τιμές των αυτοκινήτων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το διαπραγματευτεί είτε παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ, όπως πρόεκυψε, από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στο διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο στον υπουργό . Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού, έγινε.

Πρ.: Πώς μπορεί να γίνει;

Σημ.: Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει, αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστελναν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας. Έγινε γνωστό ότι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004; Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό ότι από τις χρήσιμες πληρωμές, όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.

Πρ.: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

Σημ.: Όχι, βέβαια δεν έχω καμία γνώση.

Θυμίζουμε ότι στις 20 του μήνα πρόκειται να καταθέσουν και οι πρώην υπουργοί, Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 του μήνα ως μάρτυρες και τους αρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.

Αρχικά, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της επίδικης περιόδου είχαν κληθεί για τις 29 Απριλίου, αλλά οι καταθέσεις τους μετατέθηκαν. Οι πολιτικοί - πλην του κ. Παπαντωνίου που απουσίαζε στο εξωτερικό - είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο και μετά την αλλαγή των ημερομηνιών είχαν αποχωρήσει, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις για την υπόθεση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

Το αίτημα για τις καταθέσεις των μελών του ΚΥΣΕΑ που, από την αρχή της δικαστικής έρευνας για τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες», προβάλει ο Άκης Τσοχατζόπουλος στηρίζεται στον ισχυρισμό του πως οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ ως κορυφαίο όργανο και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.

Η απάντηση που μέχρι τώρα λάμβανε από τη Δικαιοσύνη στο αίτημά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι πως αντικείμενο της δίκης είναι η διακίνηση παράνομων χρημάτων που προέρχονται από δωροδοκία και όχι η νομιμότητα των συμβάσεων. Μέλη άλλωστε του ΚΥΣΕΑ έχουν από καιρό δηλώσει ότι το Συμβούλιο αποφασίζει βασιζόμενο στις εισηγήσεις που δέχεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Παραδέχθηκε τις μίζες, αλλά ο ίδιος δεν είχε ιδέα αν και Πρωθυπουργός

Την παραδοχή πως υπήρχε η δυνατότητα να υπάρξει δωροδοκία στις υποθέσεις των εξοπλιστικών αφού "έτσι αποδείχτηκε", εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης. Φράση η οποία πυροδότησε την αντιδραση των συνηγορων του Ακη Τσοχατζόπουλου , για να σπεύσει να προσθέσει ο κ.Σημιτης πως "δεν γνωρίζω ομως απολύτως τίποτα". Επανέλαβε δε πως ιδιωτικές συζητήσεις με τον κ.Τσοχατζόπουλο για τα εξοπλιστικά δεν έγιναν ποτέ. "Για΄άλλα θέματα πολλές, για αυτά ποτε. Ολες οι συζητήσεις , οι συγκεκριμένες στο ΚΥΣΕΑ, δεν ειχαν τιποτα το ιδιαίτερο, ηταν όπως πάντα". Οταν του είπε η προεδρος πάντως να θέλει να καθήσει, απαντησε "δεν κουράστηκα"!

-Σημίτης: Στο ΚΥΣΕΑ έρχονται οι αποφάσεις των Επιτροπών, των υπουργων Εθ. Αμυνας κλπ. Το ΚΥΣΕΑ εν μπορεί να αγοράσει κάτι που ΔΕΝ προτείνει το υπουργείο. Δέχεται αυτά που λέει το Υπουργείο ή όχι. Αλλά δεν έχει και δεν μπορεί να έχει γνώμη για τεχνικές λεπτομέρειες αλλά για γενικές αρχές. Πχ στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος επιλέχθηκε από το Φάλκον που μπορούσε να πάει στην Κίνα , το Εμπραέρ που αρκούσε για Βρυξέλλες , το οποίο μας ενδιέφερε.

Στρατηγική αποστολή ειχε το ΚΥΣΕΑ. Σκεφτείτε ότι σε 8 χρόνια συνεδρίασε 44 φορές, λίγες δηλαδή, ενώ το υπουργικό συμβούλιο 204.

-Πρόεδρος: Τους φάκελους δεν τους ελέγχατε; Μπορούσε να αλλάξει ο υπουργός την προέλευση των όπλων;

-Σημίτης: Όχι αλλά θα μπορούσε να ξαναφέρει την υπόθεση στο ΚΥΣΕΑ και να πει ότι θεωρώ ότι άλλα όπλα είναι πιο χρήσιμα.

- Πρόεδρος: Τι είναι τα αντισταθμιστικά;
-Σημίτης: Αντιστοιχούν στο 20% τις σύμβασης

- Εισαγγελέας: Το φάκελο τον έλεγχε κάποιος;

-Σημίτης: Μονο εγω και ο γραμματέας. Δε εβλέπε άλλος προηγουμένως και να λέψ εγω θέλω αυτό και ο άλλος Στουκας.... Την εισηγηση την έκανε ο υπουργός, δεν ξερω αν του την ετοίμαζαν άλλοι.

- Εισαγγελέας: Ειχε βαρύτητα η ειςήγηση του υπουργού;

-Σημίτης: Η βαρύτητα της ειςήγησης ειναι ανάλογη της εισήγησης του υπουργού. Και δεν ηταν πρώτη φορά υπουργός.

ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥ"

Τη λύπη για όλες τις αθλιότητες εξέφρασε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη:
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυχρονίσουμε τη χώρα», είπε ο κ.Σημίτης.

-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Επιλέξατε με ιδιαίτερα κριτήρια ως ΥΠΕΘΑ τον κ.Τσαχατζόπουλο;

-Σημίτης: Δεν ενθυμήστε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Άμυνας ήταν ο κ.Αρσένης. Έγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά τις εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί ήταν νέα κυβέρνηση, γιατί δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ.Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτή πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται πρόσωπο με εμπειρία.

Τι είπε για υποβρύχια, ΤΟR M1 και Άκη

Ο κ. Σημίτης είπε επίσης ότι δεν μπορεί να θυμηθεί επ' ακριβώς τι ειπώθηκε σε συζητήσεις που έγιναν το 1999 και το 2001.

Συγκεκριμένα τόνισε τα ακόλουθα:

-Για τα υποβρύχια : «Έχουμε σήμερα 2015, δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να θυμηθώ συζήτηση που έχει γίνει το 1999 και το 2001 σε σχέση με υποβρύχια και οποιοδήποτε άλλο όπλο. Μόνιμη επιδίωξη κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δούλευαν και ήταν ζημιογόνα. Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή».

-Για τον Άκη : «Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου, από '76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».

-Για τα ΤΟR : «Με τα ΤΟR-Μ1 τέθηκε μόνο το θέμα της διαλειτουργικότητος, εάν δηλαδή συμβιμβάζονται με άλλα όπλα ενόπλων δυνάμεων, αφού ελληνικός στρατός δεν προμηθευόνταν ρωσικά όπλα, αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής. Το ΤΟR πάρθηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι».

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε από την πολιτική αγωγή απάντησε ότι οι εισηγήσεις του υπουργού γινόντουσαν δεκτές.

-Πολ. Αγωγή: Γίνονταν δεκτά όσα εισηγείτο ο υπουργός;

-Σημίτης: Το ΚΥΣΕΑ λειτουργούσε ως εξής: Ο υπουργός πρότεινε πχ το F15 ή F16 και το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε. Ο υπουργός είχε εισήγηση για το ένα ή το άλλο . Συνήθως γινόταν δεκτή η εισήγηση.

-Πολ. Αγωγή: Υπήρχε διεθνής διαγωνισμός για τα εξοπλιστικά;

-Σημίτης: Όχι βέβαια. Μπορεί να κάνεις διαγωνισμό και να λες τι αεροπλάνο θες; Είναι δυνατόν;

Βενιζέλος: Δυνατή η δωροδοκία όταν υπάρχει ηθική προδιάθεση

Τη συμμετοχή του μόνο σε ένα ΚΥΣΕΑ επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για να διερωτηθεί γιατί το δικαστήριο τον κάλεσε ως μάρτυρα στη δίκη για τις παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν από εξοπλιστικά προγράμματα.

«Μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχεται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριό σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος, και επιπλέον δέκα χρόνια αργότερα από την ανάληψη από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν επί των ημερών του για τις εξοπλιστικές συμβάσεις και την εμπέδωση διαφάνειας στο πεδίο των εξοπλισμών, για να σημειώσει ότι από τότε που ήταν υπουργός ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Μίλησε αναλυτικά για τις αλλαγές στις αμυντικές δαπάνες, την ανάθεση του ελέγχου των εξοπλιστικών συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και λοιπά.

Πρόεδρος: Μπορεί να είναι δυνατή η δωροδοκία σε τέτοιες περιπτώσεις;

Βενιζέλος: Η σχολική εφορία ενός νηπιαγωγείου, για αγορά κιμωλιών, μπορεί να δωροδοκηθεί,
διερωτήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, για να απαντήσει: «Μπορεί σε κάθε περίπτωση, στα εξοπλιστικά, στα φάρμακα παντού. Όταν υπάρχει η ηθική προδιάθεση».

Πρόεδρος: Άρα μπορεί έστω κι αν υπάρχουν τόσες επιτροπές, τόσες διαδικασίες να υπάρχει δωροδοκία;

Βενιζέλος: Κύριε Πρόεδρε έχω υποστεί την πολιτική φθορά της υπόθεσης που δικάζετε. Η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας από αυτή την υπόθεση είναι τεράστια. Αυτό φαίνεται από αποτελέσματα του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, όταν η προδικασία για την υπόθεση αυτή ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Εισαγγελέας: Μπορεί να υπάρξουν δωροδοκίες λέτε. Τότε ήταν ευκολότερο;

Βενιζέλος: Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν σε νομοθετικό και όχι μόνον επίπεδο και τώρα μπορεί να υπάρξουν δωροδοκίες. Δυσκολότερα, αλλά μπορεί να υπάρξουν.

Εισαγγελέας: Τί μπορείτε να μας πείτε για αυτές τις συμβάσεις;

Βενιζέλος: Μετά την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση το 2004 έγινε Εξεταστική Επιτροπή, αλλά εκεί δεν ετέθησαν θέματα δωροδοκιών. Αυτό μάλιστα το ανέφερε και το κοινό πόρισμα ΚΚΕ και Συνασπισμού τότε. Ούτε η ΝΔ έκανε λόγο για ποινικά ευρήματα.

Εισαγγελέας: Είναι βαρύνουσα η γνώμη του υπουργού που εισηγείται ένα οπλικό σύστημα;

Βενιζέλος: Πάντα είναι βαρύνουσα η γνώμη του, όταν εισηγείται τέτοια θέματα.

Σήμερα, στο δικαστήριο - ύστερα από πολλές συνεδριάσεις που είναι απούσα - πρόκειται να βρίσκεται και η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη, η οποία ήδη μετήχθη στο Εφετείο.

Το ενδιαφέρον στρέφεται, πλέον, στο «πόσο βαθιά θα βάλει το μαχαίρι» η Δικαιοσύνη.

Η συντριβή του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων δεν επιτρέπει ούτε επιφανειακές έρευνες, ούτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα άνευ ουσίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθει ο λαός ποιοι έπαιζαν με τη δημόσια περιουσία, ποιοι πλούτισαν από την πολιτική, ποιοι ζημίωσαν τα δημόσια ταμεία και κατάντησαν τον τόπο έρμαιο της πυραμιδικής ύφεσης και των συνεχών δανεισμών.

Και το κυριότερο; Ποιοι γνώριζαν και έκαναν τα... στραβά μάτια.

Οι ευθύνες ΠΡΕΠΕΙ να αποδοθούν όσο ψηλά κι αν φτάνουν...

Σχετικές ειδήσεις