ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσπευση της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group

Επίσπευση της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group

Συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα έγινε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης (13/05/2015), ενώ συζητήθηκε διεξοδικά και η περαιτέρω πορεία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΡΙΓΑ ΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από σήμερα τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, συμμετείχε εκτός των υπουργών, ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος είναι και επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, έδωσε σαφείς οδηγίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης εν όψει της επανάληψης του Brussels Group για να κινηθεί έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, η κυβέρνηση θεωρεί ως ημερομηνία - σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα, εκτιμά πως όλοι βλέπουν ως ορίζοντα για τη λύση το τέλος Μαΐου, και με δεδομένο ότι το τακτικό Eurogroup θα συγκληθεί τον Ιούνιο, βάσει αυτών μπορεί μετά τη Ρίγα να ζητηθεί έκτακτο Eurogroup.

Στη συνεδρίαση έγινε ευρεία συζήτηση για όλα όσα αφορούν τα φορολογικά, με κύριο άξονα την αύξηση των εσόδων και την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής πίεσης, με τρόπο που «θα μεταφέρει το βάρος από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που επλήγησαν από την κρίση στα υψηλά».

Ταυτόχρονα κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι απαιτείται χρόνος και επίλυση τεχνικών ζητημάτων ώστε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και άλλα νομοσχέδια, των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να κάνει απολύτως σαφές ότι η πρότασή της επ' αυτών είναι συγκεκριμένη, και ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν μετακινείται.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα του ΟΛΠ δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, καθώς η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

Μαξίμου: Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη

«Κάποιοι έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη» τονίζουν κύκλοι του Μέγαρου Μαξίμου, επιλέγοντας να απαντήσουν με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις Σόιμπλε, χωρίς να τον κατονομάζουν, αλλά και σε σημερινά εχθρικά προς την Ελλάδα δημοσιεύματα του ξένου τύπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ως ένας τρόπος για να σπάσει το πολύμηνο αδιέξοδο με την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας πως «ευτυχώς στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές».

Σχετικές ειδήσεις