ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ζωή και οι... άλλοι

Η Ζωή και οι... άλλοι

Κι αν επικαλεσθεί ασθένεια- απέχοντας από τα καθήκοντά της στη Βουλή επί δεκαημέρου-κι αν πράγματι την πιάσει φαρυγγίτιδα και σφαλίσει το στόμα της για μέρες, τα δημοσιεύματα θα επιμένουν στον ίδιο τίτλο: «Άγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου με...»! Με ποιον; Με όποιον! Και οι πολιτικοί της αντίπαλοι θα παρουσιάζονται όλοι τους θύματα, κατρακυλώντας παράλληλα την αντιπαράθεση σε έσχατα επίπεδα.

ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΦΡΑΣΗ: «ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ» - ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟΣΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΕΣ

Της Γεωργίας Λινάρδου

Αν googlάρεις τη φράση «Άγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου με...», θα έχεις 157.000 αποτελέσματα σε 0,29 λεπτά. Αν googlάρεις απλά το όνομά της, θα έχεις 1.260.000 αποτελέσματα σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης (επίσης εκρηκτική παρουσία) με τον οποίον είχε και έχει συχνές κόντρες δεν κάνει τίποτα μπροστά της στη μηχανή αναζήτησης της Google. Μόλις 601.000 αποτελέσματα σε 33 δευτερόλεπτα.

Πάμε παρακάτω.

«Αγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου με...». Με ποιόν άραγε; Με τον καλό ή τον κακό της εαυτό; Με τον γιατρό, τον βενζινά, τον οδοντίατρο, τον οφθαλμίατρο; Τέλος πάντων με όποιο... «με»!

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Βουλή διαθέτει μία τόσο εκρηκτική Πρόεδρο σε σημείο που το Ποτάμι να αναζητεί κοινό σημείο επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ρήματος: «Συμπάσχω»!

Αυτήν την πολιτικό, την έχουν αποκαλέσει: «τύραννο», «γκεστάπο», «θηρίο». Της έχουν αλλάξει μέχρι και το όνομα σε «Ηλία Κασιδιάρη» ή «Ζωή Κασιδιάρη» (τίτλος σε άρθρο του Γ. Πρετεντέρη στις 7/4/2013 στο Βήμα). Έχουν οραματιστεί γι’ αυτήν την ιδιότητα του... «Εθνικού εισαγγελέα». Ακόμη και «τρελή» την έχουν πει. Κι όλα αυτά, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και συνάδελφοι της βουλευτές οι οποίοι από την άλλη, βέβαια, την κατηγορούν πως είναι και: «Αναιδεστάτη!».

Δε νομίζω πως άλλη πολιτικός έχει «κρεμαστεί» τόσο πολύ στα «μανταλάκια», ακόμη κι όταν δεν «κάνει» τίποτα.

Διαθέτει η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπερβολή στη συμπεριφορά της; Είναι τέτοια σε ποιότητα και ποσότητα που μπορούν να συναγωνιστούν όσα όλοι οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν ως στοιχεία ακραίας κριτικής τα οποία ενίοτε φτάνουν μέχρι και την αθλιότητα με φράσεις: «Αυτή η κοπέλα είναι τρελή»;

101

Αν υποθέσουμε ότι σεβόμαστε τους Θεσμούς και τους ανθρώπους που τους εκπροσωπούν, είναι δυνατόν βουλευτής του Κοινοβουλίου να εμφανίζεται σε νυχτερινή ψυχαγωγική εκπομπή και όταν τον ρωτούν για την Ζωή Κωνσταντοπούλου, να επικαλείται με ύφος «μπαρ» και «χαλαρωμένου πότη»... την επιστροφή του συζύγου της ναυτικού;

Δηλαδή τι; Ο γείτονας κουτσομπολεύει την γειτόνισσα;

Ήταν ο Γεράσιμος Γιακουμάτος της ΝΔ ο οποίος καθήμενος στον αναπαυτικό καναπέ βραδινής τηλεοπτικής εκπομπής το σχολίαζε αυτό. Το ποιο; Το ότι προσεύχεται να επιστρέψει από τα ταξίδια του ο ναυτικός σύζυγος της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Φυσικά, το τηλεοπτικό αυτό απόσπασμα, έγινε viral με τίτλο: «Η απίστευτη ατάκα του Γεράσιμου Γιακουμάτου για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου».

Σε μία άλλη –πρωινή αυτή τη φορά- εκπομπή, εμφανίζεται ως φιλοξενούμενος, ο παρουσιαστής Κ. Μπογδάνος. Στην ερώτηση του οικοδεσπότη παρουσιαστή Γ. Λιάγκα για το ποιους καλεσμένους θα ήθελε στην εκπομπή του, ο Κ. Μπογδάνος αρχίζει να αναφέρει διάφορα ονόματα. Ανάμεσά τους και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η φράση που χρησιμοποιήθηκε ως ερώτηση ήταν: «Με κάποιον που θα ήθελες να κάνεις (συνέντευξη) που είναι απωθημένο σου, δηλαδή τον έχεις καλέσει και δεν σου έχει κάτσει ακόμα ως καλεσμένος;» (σ.σ., “μου’ χει κάτσει”, ”δεν σου έχει κάτσει”, συνηθισμένη έκφραση της τηλεοπτικής argo). Ο Κ. Μπογδάνος ανάμεσα στα πρόσωπα που ανέφερε ήταν και η Ζ. Κωνσταντοπούλου. Φυσικά, το συγκεκριμένο απόσπασμα μεταδόθηκε στο διαδίκτυο με τον τίτλο: «Κ. Μπογδάνος: Δε μου κάθεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου».

102

Δηλαδή τι; Τις θέλουμε τις γυναίκες στην πολιτική αρκεί να μην... ενοχλούν;

Η Φωτεινή Πιπιλή, παλιά ναυαρχίδα της δημοσιογραφίας και της πολιτικής (ΝΔ), σε βραδινή ψυχαγωγική εκπομπή (Καρντάσιανς, Απρίλιος 2015) με διάθεση ψυχανάλυσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε πει το εξής αμίμητο: «Είναι το κακέκτυπο του Πατριάρχη, του πάτερ Φαμίλιας».

Το τελευταίο περιστατικό με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να ζητά εξηγήσεις από αστυνομικό διευθυντή έξω από τη Βουλή διότι εμπόδιζε διαδηλωτές να έχουν πρόσβαση στο Κοινοβούλιο, κατάφερε να προκαλέσει ακόμη και βαθυστόχαστες αναλύσεις-συγκρούσεις περί της διάκρισης των εξουσιών. Κόντεψαν κάποιοι να την καταγγείλουν μέχρι και για προπηλακισμό του αστυνομικού διευθυντή που βρέθηκε μπροστά της. Ίσως και να το’ χαν κάνει, αν δεν υπήρχαν μπροστά κάμερες.

Όπως συνέβη το Νοέμβριο του 2013 όταν στην αστυνομοκρατούμενη και κλειστή πύλη του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ ζητούσε από τον εκεί αξιωματικό να καλέσει τον εισαγγελέα, όταν δεν της επετράπη η είσοδος. Υπήρχαν κάμερες και εκεί.

Το προτελευταίο επεισόδιο, αυτό με έναν βενζινά τον οποίον φέρεται να «προπηλάκισε» η Πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου για ένα λάστιχο -όχι εκεί δεν υπήρχαν κάμερες- ήταν επίσης θερμά επικοινωνιακό. Αρκούσε μία και μόνον αίολη, όπως αποδείχθηκε «μαρτυρία» για να ξαναβρεθεί στα... «μανταλάκια» η βουλευτής και Πρόεδρος της σημερινής Βουλής.

103

Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη της στον Δ. Χατζή και στην εκπομπή του «Ακραίως» στην τοποθέτηση-ερώτηση του παρουσιαστή: «Ανοίξατε την υπόθεση Ζίμενς, ανοίξατε την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, έχετε ανοίξει πολλούς φακέλους εκεί στη Βουλή...», τον διέκοψε (το συνηθίζει αυτό, την αλήθεια να λέμε) και σχολίασε: «Κάθε φορά που ανοίγω κάτι, υπάρχει και ένα λάστιχο που σκάει σε βενζινάδικο...». Η απάντηση του παρουσιαστή ήταν αρχικά το γέλιο και δευτερευόντως: «Τώρα μην πιάσω το βενζινάδικο, ήθελα να το αποφύγω». Εκείνη τον διέκοψε εκ νέου: «Εγώ πάλι δε θέλω τίποτα να αποφύγω, γιατί δεν έχω και τίποτα να φοβηθώ». Εκείνος συνέχισε τη ροή των σκέψεων-ερωτήσεων του, αλλά πάλι τον διέκοψε: «Έχει σημασία να ξέρουν οι πολίτες κάθε φορά πότε κατασκευάζεται ένα σενάριο και σε σχέση με τι».

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα, από το Βήμα της Βουλής βρέθηκε άλλη πολιτικός να την υπερασπιστεί. Μια βουλευτής που δε μασάει τα λόγια της. Η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ. Η Κανέλλη έχει συγκρουστεί πολλάκις μαζί της. Όμως, από το βήμα της Βουλής τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι έγινε και πάρα πολύ κριτική στην κυρία Κωνσταντοπούλου. Είναι από τις χαλαρότερες και δημοκρατικότερες λειτουργίες του κοινοβουλίου. Έχω 15 χρόνια και είμαι σε θέση να το πω. Και έχω συγκρουστεί μαζί της. Και μάλιστα όχι επί προσωπικού, επί διαδικαστικού». Το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό απόσπασμα, επίσης έγινε viral με τον τίτλο: «Το κομπλιμέντο Κανέλλη στην Κωνσταντοπούλου». Ούτε κομπλιμάν-compliment, ούτε τίποτα σχετικό επ’ αυτού. Αρκεί να γνωρίζει κάποιος καλά τις δύο αυτές γυναίκες για να καταλάβει.

Υπάρχουν και άλλα πολλά. Μένω σε ένα ακόμη της ίδιας «συνομοταξίας» οπτικοακουστικών αποσπασμάτων με τίτλο: «Κωνσταντοπούλου σε Μπακογιάννη: 5 μέρες κράτηση γιατί μιλάς με το χέρι στην τσέπη».

Είναι δυνατό να είπε κάτι τέτοιο η Πρόεδρος της Βουλής; Ψάχνω και βρίσκω το «επίμαχο» απόσπασμα. Προσπαθώ να καταλάβω τι συνέβη και εάν πράγματι δικαιολογείται ένας τέτοιος τίτλος.

Είναι η στιγμή στη Βουλή που μιλά ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος. Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη είναι όρθια και έχει το ‘να χέρι στην τσέπη. Η Πρόεδρος της Βουλής, την επιπλήττει λέγοντας: «Κυρία Μπακογιάννη με το χέρι στην τσέπη, μέσα στη μέση του βουλευτηρίου την ώρα που μιλά ο υπουργός; Αν θέλετε τόσο πολύ τον λόγο, θα σας δώσουμε τον λόγο μετά. Καθίστε στη θέση σας, έχει το λόγο ο κύριος υπουργός.... Καθίστε στη θέση σας, θα σας δώσω το λόγο μετά και προσπαθήστε να συγκρατηθείτε και να μη δίνετε αυτήν την εικόνα... με το χέρι στην τσέπη, στη μέση του βουλευτηρίου. Ο Βουλευτής μιλά από την θέση του ή από το βήμα».

Είναι «τραμπούκα και φαίνεται» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως της είχε πει ο βουλευτής της ΝΔ Β. Υψηλάντης στη Βουλή το Νοέμβριο του 2014; «Έχει ξεφύγει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από ορισμένες ώρες σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ με αφορμή που η πρόεδρος της Βουλής αντιμετώπισε τους δημοσιογράφους που τη ρωτούσαν για το επεισόδιο με τον αξιωματικό έξω από το Κοινοβούλιο; Η απλά «είναι 100% ανασφαλής», όπως σχολίαζε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο; Η πρώην υπουργός δεν ήταν η πρώτη φορά που εξέφραζε την... συμπάθεια της για την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ένα μήνα νωρίτερα, αναφερόμενη πάλι στην Πρόεδρο της Βουλής, είχε επικαλεστεί κάτι που της είχε πει η μητέρα της: «Ο Θεός να σε φυλάει από νεόπλουτο εργοδότη που συμπεριφέρεται στις καθαρίστριες και τους θυρωρούς σαν να είναι τσάρος πασών των Ρωσιών.»

Θυμάμαι τον πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και μετέπειτα του Ποταμιού, Γρηγόρη Ψαριανό ο οποίος είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης του: «Η κοπέλα αυτή είναι τρελή!».

Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η δεύτερη γυναίκα η οποία προεδρεύει του Κοινοβουλίου μετά την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Όμως, και η πρώτη πρόεδρος της Βουλής –αν και με τελείως διαφορετική ιδιοσυγκρασία-είχε χαρακτηριστεί «Μπουμπουλίνα» και είχε προκαλέσει εσωκομματικές ενοχλήσεις, κάθε που τολμούσε να εκφράσει την διαφωνία της για νομοθετικά μέτρα. Ήταν το 2007 όταν αντιδρώντας στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων του πρωθυπουργικού γραφείου της αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «αντάρτισσα». Σε δηλώσεις της τότε στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εξαρτάται ποιος μου την προσδίδει την ιδιότητα. Έχω μείνει και εγώ λιγάκι έκπληκτη από ένα γεγονός που δεν το χωρά το μυαλό του ανθρώπου. Έκανα 2 - 3 σοβαρές κριτικές παρατηρήσεις σε δύο άρθρα ενός νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής και αυτό πήρε τις διαστάσεις αντάρτικου. Είναι σύμπτωμα των καιρών δυστυχώς».

104

Είναι ένα κακό σύμπτωμα των καιρών η ποιότητα της πολιτικής κριτικής, η χυδαιολογία και η επίθεση άνευ σοβαρών επιχειρημάτων ή απλά όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι Πρόεδρος της Βουλής είναι μία γυναίκα με εκρηκτική προσωπικότητα. Μήπως εν τέλει το πρόβλημα ξεκινά ότι αυτή η... θέση «αντέχει» μόνον συγκεκριμένες τοποθετήσεις;

Κλείνω με μία αναφορά-θύμηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου:

«Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου είχε συλληφθεί μια ομάδα αγωνιστών και αγωνιστριών. Όλοι οι άντρες υπέγραψαν δήλωση αποκήρυξης της ιδεολογίας, εκτός από έναν, τον Πορφύρη Κονίδη, δικηγόρο και συγγραφέα. Στο στρατοδικείο όπου παραπέμφθηκαν, όσοι δεν υποχώρησαν, διότι αδίκημα ήταν η ιδεολογία, η Κρέουσα (τότε) και μετά Κρέουσα Κονίδη, δικηγόρος, όταν συναντήθηκαν, είπε στον Πορφύρη Κονίδη: "Συγχαρητήρια φέρθηκες σαν γυναίκα''».

Σχετικές ειδήσεις