Παράταση του προγράμματος έως το Μάρτιο του 2016 ζητά η Ελλάδα

Newsroom Newsroom

Παράταση του προγράμματος έως το Μάρτιο του 2016 ζητά η Ελλάδα

Μια σκληρή παρτίδα πόκερ μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα κάνουν λόγο για βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον πρόεδρο του Eurogroup να υποστηρίζει μάλιστα πως είναι εφικτή η συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως «μια συμφωνία είναι πιθανή περισσότερο, παρά ποτέ».

Τέλος, γερμανικές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η τριμερής συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved