Κρίσιμες ώρες για την επίτευξη συμφωνίας

Newsbomb

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα και με τις πιέσεις των εταίρων να γίνονται ασφυκτικές, η ελληνική κυβέρνηση δίνει ίσως την κρισιμότερη μάχη για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

Στο «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης και ο Πολ Τόμσεν – Αισιοδοξία στην Αθήνα, προβληματισμός στις Βρυξέλλες

Η ελληνική αντιπροσωπεία σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει και σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να καταθέσει πιθανά πρόσθετα στοιχεία ώστε να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε μία ομαλή λύση έως τις προγραμματισμένες συνόδους του Eurogroup και του ESM την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Από χθες, η νέα ελληνική πρόταση βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δανειστών οι οποίοι έκαναν σαφές ότι απαιτείται τεχνική αξιολόγηση των στοιχείων από τους θεσμούς.

Πηγές τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των δανειστών εκτιμούν ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει μέσα στο επόμενο 48ωρο.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα» δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσκαλώτος με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες, Σάββατο, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.

«Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου» ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. «Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα» ανέφερε αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία».

«Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά», ανέφερε τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι «προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» και ότι οι προτάσεις της «δεν βγαίνουν».
Πάντως, όπως αφήνουν να φανεί και οι δύο πλευρές το Eurogroup της 18ης Ιουνίου είναι το τελικό όριο για συμφωνία

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved