ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μεϊμαράκης ποντάρει στην αποχή...

Γιατί ο Μεϊμαράκης ποντάρει στην αποχή...

Από την ποιοτική ανάλυση των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα: Η αποχή ευνοεί τη ΝΔ και τα ποσοστά των αναποφάσιστων κρύβουν στην πλειοψηφία τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΩΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΨΑΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Του Κώστα Τσιτούνα

Σε περιόδους επικίνδυνων αδιεξόδων και οριακών κρίσεων ο λαός αναζητά «σίγουρες» λύσεις. Το στίλ, η δημόσια εικόνα και ο ευθύς - επιθετικός λόγος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εμπνέει και πείθει τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς παράταξης που τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ λόγω των μνημονιακών επιλογών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η εκτίμηση του εκλογολόγου Θωμά Γεράκη:

«Σε περιόδους κρίσης, οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πατρική φιγούρα», σημειώνει ο κ. Γεράκης, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Marc, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο Μεϊμαράκης είναι πιο «στιβαρός» από τον κ.Τσίπρα.

Ίσως αυτός να είναι ένας εκ των βασικών λόγων που ο αρχηγός της ΝΔ παρά το γεγονός ότι ανήκει στη λεγόμενη «παλαιά φρουρά» πολιτικών, κατάφερε να μειώσει την «ψαλίδα» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΝΔ έχει επιτύχει το μεγαλύτερο μέρος της συσπείρωσής της, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα παραμένει σε χαμηλά ποσοστά.

Αυτό που έχει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι τα μεγάλα ποσοστά αποχής θα ευνοήσουν τη ΝΔ.

Με απλά λόγια αν ο κόσμος δεν πάει να ψηφίσει, η ΝΔ έχει μεγάλες πιθανότητες να... πάρει κεφάλι, έστω και οριακά.

Αν όμως ο κόσμος αποφασίσει να μεταβεί στις κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μπροστά, αφού όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, τα μεγάλα ποσοστά αναποφάσιστων που εμφανίζουν οι δημοσκοπικές αναλυσεις αφορούν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της ΝΔ.

Με βάση τα παραπάνω εξηγούνται πολύ εύκολα οι συνεχείς αναφορές του κ. Μεϊμαράκη για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές. Αν οι πολίτες γνωρίζουν εκ των προτέρων την κατάληξη της εκλογικής διαδικασίας, είναι δύσκολο να μεταβούν στο παραβάν για να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, είναι εξόχως δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τους πολίτες να μεταβούν στην κάλπη, αφού η ερμηνεία που απέδωσε το κόμμα στο πρόσφατο δημοψήφισμα, μεταφράζοντας το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, δημιούργησε τεράστια πολιτική σύγχυση στο εκλογικό σώμα.

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται είναι μάλλον απίθανο τα επικείμενα debates να πείσουν την κοινή γνώμη να λάβει μέρος μαζικά στην εκλογική διαδικασία, αφού στη βάση της κοινωνίας υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα βρεθεί σε δυσαρμονία με την κυβέρνηση συνασπισμού που εκ των πραγμάτων θα σχηματιστεί...

Σχετικές ειδήσεις