ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Αρχίζει να «ζεσταίνεται» η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015: Αρχίζει να «ζεσταίνεται» η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετική αισιοδοξία έχει φέρει στο ΣΥΡΙΖΑ η διαμόρφωση των τάσεων, όπως καταγράφεται απ’ το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων.

Προσεγγίζει πλέον το 60% - Τι δείχνει το νέο κύμα δημοσκοπήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» η κομματική μηχανή και να ανεβαίνει η συσπείρωση του κόμματος, κάτι που –όπως έχουμε επισημάνει- είναι αναγκαίο για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.

Έτσι και σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες έρευνες, η συσπείρωση του κόμματος που κυμαίνονταν στο 50-55% σταδιακά ανεβαίνει. Έχει προσεγγίσει το 60% κι έχει τάσεις περαιτέρω αύξησης.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πολύ μικρή διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, στα όρια πάντα του στατιστικού λάθους.

Ωστόσο οι επιτελείς της Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και θα οδηγήσει τελικά σε νίκη στις εκλογές.

Απομένει βέβαια αυτό να αποδειχτεί.

Ένα άλλο στοιχείο που εκτιμά ως θετικό το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα είναι η διαπίστωση πως η αντίστοιχη συσπείρωση της Ν.Δ. έχει «πιάσει ταβάνι», αφού βρίσκεται κοντά στο 80% και συνεπώς –λένε οι επιτελείς της Κουμουνδούρου- έχει ελάχιστα περιθώρια αύξησης.

Σύμφωνα με τις τάσεις των τελευταίων κυλιόμενων ερευνών επίσης:

- Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα είναι δύσκολο να τη χάσει. Και μάλιστα αυτή η τάση ενισχύεται και απ’ τον αποκλεισμό της απ’ την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, αφού της προσδίδει την εικόνα του αποκλεισμένου κι ενισχύει έτσι το αντισυστημικό προφίλ της.

- Για την τέταρτη θέση παλεύουν -κατά σειρά- ΚΚΕ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το ΚΚΕ δείχνει να ενισχύεται, το Ποτάμι έχει πτωτική τάση αλλά παραμένει στα επίπεδα του 5% περίπου, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζει σταθερότητα και μια κάποια ανοδική τάση, ενισχυόμενη και απ’ τη μη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΔΗΣΟ του ΓΑΠ.

- Η Λαϊκή Ενότητα συμπιέζεται. Και απ’ το ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να επιτυγχάνει τον επαναπατρισμό κάποιων ψηφοφόρων και απ’ το ΚΚΕ, που προσανατολίζει τη στρατηγική του ενάντια κυρίως στη ΛΑ.Ε. Ορισμένες εκτιμήσεις δίνουν «ταβάνι» το 5% σε αυτό το κόμμα.

- Οι ΑΝΕΛΛ παραμένουν εκτός Βουλής ακόμα. Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν δυνατότητες να μπουν τελικά στην επόμενη Βουλή.

- Η Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη παραμένει σε ποσοστά πάνω από 3% και σύμφωνα με κάποιες έρευνες κινείται στο 4%. Ωστόσο υπάρχει αμφιβολία, αν αυτή η «ψήφος χαβαλετζίδικης οργής», όπως τη χαρακτηρίζουν δημοσκόποι, θα αντέξει στην πόλωση που αναπόφευκτα θα υπάρξει τις τελευταίες προ των εκλογών ημέρες.

Σχετικές ειδήσεις