ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: «Αναποφάσιστοι» και debate τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015: «Αναποφάσιστοι» και debate τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην υπεροχή του στα ποιοτικά στοιχεία που αφορούν στα πλατιά λαϊκά στρώματα, το «χαρτί Τσίπρα» που θεωρείται ότι θα ενισχυθεί στα debate των πολιτικών αρχηγών, αλλά και στο σταδιακό «ξεπάγωμα» των δικών του ψηφοφόρων που δήλωναν "αναποφάσιστοι", ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου.

Η υπεροχή στα ποιοτικά στοιχεία και τα λαϊκά στρώματα, οδηγεί σε νέα πολιτική συμμαχιών...

Ταυτόχρονα, στην Κουμουνδούρου ρίχνουν τις πρώτες τροχιοδεικτηκές βολές όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίας προκειμένου να ενισχύσουν την εικόνα ισχύος μιας κυβέρνησης "με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ". Με άλλα λόγια η "ισχυρή εντολή" που διαδέχθηκε τον στόχο της αυτοδυναμίας, δίνει τώρα σαφώς τη θέσης της σε μια πολιτική συνεργασιών.

Χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης (και επικρατέστερος επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) τόνισε πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «μια κυβέρνηση με μια ευρεία, ισχυρή κι όσο γίνεται πιο συμπαγή πλειοψηφία. Διότι έχουμε να υλοποιήσουμε μια συμφωνία που ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί, έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Ταυτόχρονα ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ν. Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, με βάση προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις, ενώ απέκλεισε κυβερνητικό σχήμα που θα περιλαμβάνει τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ξεκάθαρα πως κάθε σενάριο «μεγάλου συνασπισμού» στο μοντέλο της Γερμανίας είναι «εκτός τόπου και χρόνου». «Η ΝΔ είναι παραδοσιακά ο αντίπαλος, ο άλλος πόλος στο πολιτικό σύστημα» σημείωσε.

Δέκα μέρες πριν ανοίξουν τις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με ικανοποίηση ότι το εκλογικό σώμα θεωρεί ότι το κόμμα της Αριστεράς υπερτερεί σε κρίσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Νέας Δημοκρατίας. Αναλυτικά, μια κυβέρνηση με "κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στην "αντιμετώπιση των ανισοτήτων", στα "εργασιακά", στην "αντιμετώπιση της διαφθοράς", και, στο κρίσιμο θέμα "της διευθέτησης του Χρέους". Ακόμα και στα θέματα που φαίνεται να υστερεί, όπως π.χ. το μεταναστευτικό, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχουν δικαιωθεί από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς το θέμα πλέον οδεύει προς "ευρωπαϊκή αντιμετώπιση" και μάλιστα "με ουσιαστική αναίρεση του Δουβλίνο ΙΙ".

Στην σημερινή πρώτη δημόσια αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Κουμουνδούρου ποντάρουν στον λόγο και την επικοινωνιακή δεινότητα του Αλέξη Τσίπρα και θεωρούν ότι μια αναμενόμενα καλή εμφάνιση θα διευρύνει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε πλέον κρίσιμη καμπή της προεκλογικής περιόδου.

Άλλωστε σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΚΑΠΑ Research για "Το ΒΗΜΑ", ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί στην προθυμία του να πάρει δύσκολες αποφάσεις (40,5%), στην κατανόηση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών (36%), ενώ οι πολίτες θεωρούν σε ψηλό ποσοστό ότι εκπροσωπεί το νέο στην πολιτική ζωή της χώρας (32,7%), ένα στοιχείο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σύγκριση με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Σχετικές ειδήσεις