ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής – Τσίπρας: Η λύση για το προσφυγικό δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή

Σύνοδος Κορυφής – Τσίπρας: Η λύση για το προσφυγικό δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή

Προϋπόθεση για την επίλυση του προσφυγικού είναι η ενωμένη στάση της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας είχε διμερείς επαφές με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Β. Φάινμαν, και τον Πρόεδρο της Ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζ. Πιττέλα.

Ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση αναμένεται να τονίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, και το γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή και να δώσει έμφαση στην επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.

«Η ενωμένη στάση της Ευρώπης, ο συνδυασμός της ανάληψης ευθύνης με την αλληλεγγύη, αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Στο χθεσινό (Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου) έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, εξασφαλίστηκε η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, πλέον των ήδη αποφασισμένων 40.000, από τις χώρες πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Επίσης, τέθηκε από μέρους μας με ιδιαίτερη βαρύτητα το ζήτημα της επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες ως μέτρου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ροών, την ασφάλεια των προσφύγων και την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών.

Σχετικές ειδήσεις