ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης

Ανακεφαλαιοποίηση στο αμερικανικό κεφάλαιο θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες αρχής γενομένης από το Σάββατο και για μία εβδομάδα, με αφορμή την συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΟΜΠΑΜΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη 30/9.

Η αμερικανική πλευρά έχει ήδη ζητήσει συνάντηση εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφτεί την Αθήνα ίσως τον Νοέμβριο.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο ο Ελληνας πρωθυπουργός να συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι ώρας.

Ταυτόχρονα «τρέχει» και η 11η ετήσια σύνοδος του Ιδρύματος Κλίντον όπου αναμένεται να συμμετάσχει, σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Κατά τις επαφές του ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα ανοικτά ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα στη βάση του χρέους, της νέας συμφωνίας αλλά και το προσφυγικό μετά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η άλλη πλευρά αναμένεται να θέσει ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, τη Συρία αλλά και τις ευρω-ρωσικές σχέσεις.

Στο ταξίδι αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με τα οφέλη που θέλει να αποκομίσει η ελληνική αντιπροσωπεία μέσα από τις επαφές της - κυρίως μέσω της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο - αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει καθοριστεί αν η εν λόγω συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην καθιερωμένη δεξίωση των ξένων ηγετών ή με βάση το πρωτόκολλο.

Να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ (24/9) ο πρωθυπουργός δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο όπου ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική του νίκη, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στην πορεία προς την ανάπτυξη και την επίτευξη του στόχου για βιωσιμότητα του χρέους, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της.

Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

"Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην πορεία της προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη μιας βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης, μέσω επίσης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης για αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Σύρους και άλλους που χρειάζονται ανθρωπιστική αρωγή.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία πάνω σε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για να βρεθεί μια επιτυχής λύση στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού".

Σχετικές ειδήσεις