ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί μόνο τη βασική σύνταξη που είναι 360 ευρώ

Μητρόπουλος: Η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί μόνο τη βασική σύνταξη που είναι 360 ευρώ

«Aυτοί που διαπραγματεύτηκαν το ασφαλιστικό ή εν είχαν γνώση ή δεν ήξεραν τη βαθιά σημασία των ρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησαν και βρισκόμαστε προ αδιεξόδου» επεσήμανε μεταξύ άλλων οΑλέξης Μητρόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη "Με βάση το νέο μνημόνιο, η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί μόνο τη βασική σύνταξη, δηλαδή τα 360 ευρώ και όχι την κατώτατη".

Όπως εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος, «η κυβέρνηση έχει δύο ρήτρες να εφαρμόσει, είναι οι δύο δομικές ρήτρες στις οποίες δεν κάνουν πίσω οι δανειστές. Πρώτον, στις επικουρικές συντάξεις να μην υπάρχει εγγύηση του κράτους από δω και πέρα, δηλαδή ουδέποτε εφ’ εξής να συμβάλει το κράτος στην εγγύηση και στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Για τις κύριες συντάξεις, να υπάρχει μια ρήτρα εγγύησης μόνο της βασικής σύνταξης, που είναι 360 ευρώ. Άρα, έχοντας δύο ρήτρες, για την επικουρική μηδενική εγγύηση και για τις κύριες συντάξεις μόνο την εγγύηση της βασικής σύνταξης, για το υπερβάλλον κομμάτι δεν θα εγγυάται σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, οι μειώσεις στις συντάξεις, η εξεύρεση τι θα γίνει με το υπερβάλλον κομμάτι που είναι ανάλογο των εισφορών αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να τη συντηρήσει, καθημερινά, ανά τρίμηνο, ανά εξάμηνο, θα έχουμε το ζήτημα αυτό. Είναι δύο ρήτρες που δεν έχουν ούτε ισοδύναμα και η τρόικα απαγορεύει να εξευρεθούν ισοδύναμα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, «αυτοί που διαπραγματεύτηκαν το ασφαλιστικό ή εν είχαν γνώση ή δεν ήξεραν τη βαθιά σημασία των ρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησαν και βρισκόμαστε προ αδιεξόδου».

Ο ίδιος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, για να συμπληρώσει πως «είναι σκληρές οι ρήτρες που διέφυγαν της διαπραγματευτικής ομάδας, διότι οι δανειστές θέλουν οι μισοί Έλληνες να μην παίρνουν σύνταξη και οι άλλοι μισοί να παίρνουν επίδομα σύνταξης».

Σχετικές ειδήσεις