Ολάντ: Η διαπραγμάτευση για το χρέος είναι το επόμενο βήμα

Newsbomb

Ηχηρό μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό απεύθυνε από την Αθήνα όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ενισχύοντας τα δύο βασικά ζητήματα για τη χώρα, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο πλευρό της Ελλάδας σταθερά, ο γάλλος Πρόεδρος είπε «όποιος αγαπά την Ελλάδα, έρχεται για διακοπές αλλά επενδύει και στην Ελλάδα», στη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, δίνοντας το στίγμα της ενεργής και συνεχούς υποστήριξης της χώρας του στην Ελλάδα, στην οποία η Γαλλία προτίθεται να επενδύσει αξιοποιώντας τη συγκυρία των ιδιωτικοποιήσεων.

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «η διαπραγμάτευση για το χρέος είναι το επόμενο βήμα και ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος ενώ βέβαια η Ελλάδα συνεχίζει να προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

«Η επίσκεψή μου είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας», είπε ο Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ σε δηλώσεις στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».

Η ελληνογαλλική φιλία ενδυναμώνει την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο ο οποίος ενισχύει το προφίλ του από την επίσκεψή του στην Αθήνα αφού, όπως λέγεται, βοηθά τη δημοφιλία του η υποστηρικτική του στάση έναντι της Ελλάδας και προσωπικά έναντι του Αλέξη Τσίπρα - ο οποίος έχει υψηλή αποδοχή στη Γαλλία.

Ποιες επενδύσεις

Το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης στρέφεται στις αποκρατικοποιήσεις, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρόμους και στους αυτοκινητοδρόμους.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει η κρατική εταιρεία των Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF). Όσον αφορά την εταιρεία Rosco που έχει αναλάβει τη συντήρηση του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενδιαφέρον αναμένεται να δείξει η γαλλική εταιρεία Alstom.

Σχετικά με τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους, καθώς και στην αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει από τον γαλλικό κατασκευαστικό όμιλο της Vinci, ο οποίος και δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (συμμετέχει στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου καθώς και σε συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων).

«Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την ελληνική οικονομία και όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις μπροστά της μαζί με τα μέλη της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα έδειξε ότι ήθελε να μείνει και ήταν σημαντικό να δείξουμε και εμείς ότι θέλουμε να μείνει. Η Γαλλία, φίλος της Ελλάδας, επίσης στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Τι θα ήταν άλλωστε η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία;», αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε ότι «η Γαλλία πάντα ήταν σε όλες τις πολύ σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας στο πλευρό της. Η Γαλλία ζητά και από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Επιπλέον τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των επενδύσεων στην Ελλάδα και ανέφερε ότι «η επίσκεψη μου έχει και έναν άλλο σκοπό ότι μπορούμε να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και φυσικά το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία. Ακόμη κι αν η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Είμαι επικεφαλής μίας γαλλικής αντιπροσωπείας και το μήνυμα είναι σαφές: Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα βεβαίως έρχεται διακοπές το καλοκαίρι, όπως κάναμε όλοι αλλά επενδύει και στην Ελλάδα».

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη". Είπε επίσης ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα. «Γνωρίζω την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στις ακτές της Ελλάδας. Οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε την Ευρώπη», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι τον κ. Ολάντ συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης ο γραμματεάς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στην χώρα μας.

Η συζήτηση με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Φρανσουά Ολάντ για την επίσκεψή του στην χώρα μας. «Σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού σαν έναν μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους». Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για όσα έχει πράξει «όχι μόνο υπέρ της Ελλάδας» και τόνισε ότι «ουδέποτε κρύψαμε την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει την Ελλάδα και την Γαλλία». «Θεωρούμε την Γαλλία θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα εργαστούμε με όλες τις χώρες της ΕΕ για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης για να σταθεί περισσότερο στον άνθρωπο. Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που βασίζονται στο ότι «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία πολιτική αυστηρής λιτότητας». Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, πάντα στους κανόνες της Ευρωζώνης.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved