ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Ντράγκι για ενδεχόμενη επέκταση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Ντράγκι για ενδεχόμενη επέκταση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης

Ερώτηση προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με την ενδεχόμενη επέκταση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, λόγω των επίμονων αποπληθωριστικών πιέσεων και της αστάθειας στις αναδυόμενες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του μνημονεύει δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος υπογραμμίζει τους κινδύνους για την πορεία ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών που εγκυμονούν η αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και την προθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας να «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να διατηρήσει τον κατάλληλο βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης».

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού τονίζει ότι «από την έναρξη του προγράμματος της Ποσοτικής Χαλάρωσης και της αγοράς κρατικού χρέους, και παρά τη μείωση του αποπληθωρισμού μέχρι και τον Ιούλιο, οι τιμές στην Ευρωζώνη συνεχίσουν να μειώνονται», ρωτά τον Μάριο Ντράγκι εάν η ΕΚΤ θα ήταν θετική «σε μια αύξηση του ποσοστού συμμετοχής ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ώστε να διευκολυνθούν επενδυτικά έργα με μεγαλύτερο ρίσκο και να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη», καθώς επίσης, εάν «υπάρχουν διαφωνίες από άλλες Κεντρικές Τράπεζες στην αύξηση του εύρους ή/και του μεγέθους του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, κι εάν ναι από ποιες».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδημούλης ζητά από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να τον ενημερώσει, εάν στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού ποια άλλα «διαθέσιμα εργαλεία» κατέχει η ΕΚΤ, «ώστε να διατηρήσει τον κατάλληλο βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης, που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων».

Σχετικές ειδήσεις