Στύλιος - Σπυράκη: Να μειωθεί η προμήθεια στις τραπεζικές συναλλαγές

Newsroom Newsroom

Στύλιος - Σπυράκη: Να μειωθεί η προμήθεια στις τραπεζικές συναλλαγές

Tη μείωση του ύψους της προμήθειας που λαμβάνουν οι τράπεζες τόσο στις διαδυκτυακές (οnline) συναλλαγές, όσο και στις συναλλαγές με κάρτα ζητούν ο βουλευτής Άρτας, Γιώργος Στύλιος, και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ., Μαρία Σπυράκη, με ερωτήσεις που κατέθεσαν στο Εθνικό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν αντίστοιχα.

Αφορμή για την κοινή πρωτοβουλία του κ. Στύλιου και της κα. Σπυράκη στάθηκε το γεγονός ότι παρά τη ραγδαία αύξηση του όγκου των διαδικτυακών συναλλαγών λόγω των capital controls στην Ελλάδα (υπολογίζεται να φτάσει τα 7,3 δισ. το 2015), η προμήθεια που παρακρατούν οι τράπεζες παραμένει ακόμη υψηλή, κόστος το οποίο μετακυλίεται στον καταναλωτή.

H Μαρία Σπυράκη ως αρμόδια εισηγήτρια του Ε.Λ.Κ. στη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επάρκεια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των καταναλωτών στο ψηφιακό περιβάλλον (Adequancy of the consumer related legislative framework to the digital sphere) ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη μείωση του τελικού κόστους των προμηθειών και παρακρατήσεων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις σε αρμονία με τη μείωση που ήδη προβλέπεται για τις διατραπεζικές προμήθειες.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Άρτας έχει ως εξής:

«Μια από τις συνέπειες των capital controls, είναι η ραγδαία αύξηση του όγκου των διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών (e-banking). Είναι γνωστό, ότι οι υπηρεσίες αυτές επιβαρύνονται με τραπεζικές χρεώσεις και προμήθειες.

Ωστόσο, ενώ αυξάνεται ο όγκος των (υποχρεωτικών πλέον) διαδικτυακών συναλλαγών, το κόστος των εμβασμάτων μέσω e-banking δεν μειώνεται ανάλογα αφού τα δύο αυτά μεγέθη δεν συσχετίζονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την επιβάρυνση των επαγγελματιών αλλά και των ιδιωτών που εκτελούν μεγάλο αριθμό συναλλαγών που αφορούν κυρίως μικροποσά.

Η ίδια τάση, εκτός από τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, παρατηρείται και στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Έως το τέλος του έτους, στην Ελλάδα, ο αριθμός των κατόχων χρεωστικών καρτών θα ξεπεράσει τα 11,5 εκατομμύρια και των πιστωτικών θα αυξηθεί σε 3 εκατομμύρια, ενώ ο συνολικός τζίρος με τη χρήση καρτών θα φτάσει τα 7,3 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις αυτές αναδεικνύουν την κρισιμότητα της μείωσης του κόστους χρήσης του πλαστικού χρήματος. Στην πράξη δεν υπάρχει διαφάνεια στις διατραπεζικές προμήθειες ανάμεσα στην τράπεζα του λιανοπωλητή και στην τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα.

Σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό (Μάρτιος 2015) από τις 9 Δεκεμβρίου, η διατραπεζική προμήθεια που παρακρατεί η τράπεζα του χρήστη της κάρτας από την τράπεζα του λιανοπωλητή, από 0,9% που είναι σήμερα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,2%.

Ωστόσο, η τράπεζα του λιανοπωλητή θα εξακολουθεί να παρακρατεί από το υπολειπόμενο ποσό ποσοστό της τάξεως 1,4% ως προμήθεια. Ως αποτέλεσμα οι έμποροι συνήθως μετακυλούν το κόστος στους καταναλωτές.

Η χρήση του e-banking και του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές μειώνει τη φοροδιαφυγή και συνεπώς αυξάνει τα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, το υψηλό κόστος αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω χρήση τους. Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

-Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τον επανακαθορισμό των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών για τις συνήθεις συναλλαγές με τις Ελληνικές συστημικές τράπεζες;
-Ποιος είναι ο μηχανισμός ελέγχου για την ορθή τήρηση του τιμοκαταλόγου που έχουν αναρτήσει οι τράπεζες στο διαδίκτυο για χρεώσεις σε συνήθεις συναλλαγές ώστε να μην παρατηρούνται αποκλίσεις;
-Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η σύνδεση της αύξησης της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών με τη μείωση του κόστους χρήσης του πλαστικού χρήματος προς όφελος των ελληνικών τραπεζών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών;»

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

« Μία από τις συνέπειες των capital controls στην Ελλάδα, είναι η ραγδαία αύξηση του όγκου των διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών. Οι υπηρεσίες αυτές επιβαρύνονται με τραπεζικές χρεώσεις και προμήθειες, με αποτέλεσμα, την επιβάρυνση των επαγγελματιών αλλά και των ιδιωτών που εκτελούν μεγάλο αριθμό συναλλαγών.

Παράλληλα, εως το τέλος του 2015, ο συνολικός τζίρος με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τα 7,3 δισ. ευρώ, ποσό κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό - 2013/0265(COD) -, η διατραπεζική προμήθεια που παρακρατεί η τράπεζα του χρήστη από την τράπεζα του πωλητή, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,2%, από 0,9% που είναι σήμερα. Ωστόσο, η τράπεζα του πωλητή θα εξακολουθεί να παρακρατεί από το υπολειπόμενο ποσό ποσοστό της τάξεως 1,4% ως προμήθεια, με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε:

-Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή, ώστε να λειτουργήσει ορθά ο ανταγωνισμός και να συνδεθεί η αύξηση των διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών με τη μείωση του ύψους των προμηθειών;
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή για την μείωση του τελικού κόστους των προμηθειών και παρακρατήσεων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, σε αρμονία με τη μείωση που ήδη προβλέπεται για τις διατραπεζικές προμήθειες;»

Κορονοϊός: Πέθανε άνδρας της φρουράς του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε

19:18

Αυτό το αυτοκίνητο ήρθε από άλλο πλανήτη (pics)

19:15

Η κατάρα των Κένεντι: Νέα τραγωδία – Νεκροί θεωρούνται η εγγονή του Ρόμπερτ Κένεντι και ο γιος της

19:13

Κορονοϊός - Παράταση του lockdown στην Ισπανία μέχρι 26/04: Θρήνος - 809 νεκροί μέσα σε 24 ώρες

19:10

Κορονοϊός – Τελικά πρέπει να φοράμε μάσκα; - Τι είπε ο Τσιόδρας, τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Γαλλία

19:06

Κορονοϊός: Νέο σύμπτωμα του φονικού ιού - Αν το παρουσιάσετε ειδοποιήστε τον γιατρό σας

19:06

Κορονοϊός Ιταλία: 681 νεκροί σε ένα 24ωρο

19:00

Θεσσαλονίκη: Άγρια επίθεση σκύλου σε 20χρονο

18:59

Κορονοϊός: Πέθανε ο Νίκος Σπανός, πρώην CEO της Goodyear – Συγκλονίζει ο γιος του 52χρονου

18:56

Ξεκίνησε να γυμνάζεται στο σπίτι - Η αντίδραση του παπαγάλου θα σας ξετρελάνει (vid)

18:49

Κορονοϊός - Βρετανία: ΣΟΚ! Πέθανε 5χρονο αγοράκι - Νέο αρνητικό ρεκόρ με 708 νεκρούς σε ένα 24ωρο

18:42

Παναθηναϊκός: Η αγωνία των παικτών

18:39
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved