ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγεφύρωτο το χάσμα για τα «κόκκινα» δάνεια - Τα βρήκαν για ΑΔΜΗΕ

Αγεφύρωτο το χάσμα για τα «κόκκινα» δάνεια - Τα βρήκαν για ΑΔΜΗΕ

Σε «γόρδιο δεσμό» εξελίσσεται το θέμα των «κόκκινων» δανείων για κυβέρνηση και δανειστές.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Οι δύο πλευρές αν και έχουν βρει σημεία σύγκλισης, δεν φέρονται μέχρι στιγμής να γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ τους.

Πηγές της κυβέρνησης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της διαπραγμάτευσης μιας και το τελεσίγραφο των δανειστών λήγει την Παρασκευή.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, φέρεται να επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτό το πακέτο των 13 προαπαιτούμενων. Αντίθετα, σε αυτό το πακέτο των μέτρων θα συμπεριληφθούν μόνο τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια. Τα στεγαστικά, που "καίνε" χιλιάδες νοικοκυριά, παίρνουν παράταση και πιθανότατα θα συζητηθούν με... νέους όρους.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο σταθάκη να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ – «Κλείδωσαν» τα φορολογικά

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ έκλεισαν τα φορολογικά θέματα των προαπαιτούμενων αλλά και το θέμα του ΑΔΜΗΕ.

Την Παρασκευή αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας που έχει υπάρξει για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και ακολούθως για την αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή.

Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται από τη ΔΕΗ και μεταβιβάζεται στο Δημόσιο. Το 51% θα παραμείνει στο κράτος, ενώ το 49% θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή και διαχειριστή κατά ένα μέρος, ενώ το υπόλοιπο και μέσω Χρηματιστηρίου. Το management θα παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει Ευρωπαίος ο οποίος θα επιλεγεί από κοινού μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Η ΔΕΗ θα εισπράξει μία ευμεγέθη προκαταβολή, ενώ η αξία του ΑΔΜΗΕ θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή διεθνούς κύρους.

«Ποδαρικό» με ασφαλιστικό

Από τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου θα έρθουν τα δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές το σχέδιό της για το ασφαλιστικό.

Το κουαρτέτο ξεκαθάρισε στο οικονομικό επιτελείο πως περιμένει να δει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης και αναλυτική περιγραφή της νέας δομής του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επανέφεραν το θέμα της 15ετίας, επισημαίνοντας σε διάφορα σημεία της συζήτησης με το οικονομικό επιτελείο ότι η πρόβλεψη για καταβολή σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης λειτουργεί αποτρεπτικά για την ασφάλιση.

Στην πράξη, οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέρχονται εκτός ατζέντας, σε ένα θέμα που είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης, από 15 (4.500 ένσημα) σε 20 (6.000 ένσημα).

Σχετικές ειδήσεις