ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Guardian: Έρχονται κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα – Πανούργος ο Τσίπρας

Guardian: Έρχονται κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα – Πανούργος ο Τσίπρας

Δραματικές προβλέψεις για την Ελλάδα το 2016 κάνει ο «Guardian» περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

«Μαύρες ημέρες» για την Ελλάδα προβλέπει η βρετανική εφημερίδα – Σκληρή κριτική και πρωτοφανείς εκφράσεις κατά του Αλ. Τσίπρα

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «οδύσσεια δίχως τέλος» και επισημαίνει πως το 2016 θα είναι πολύ δύσκολο και απρόβλεπτο για τους Έλληνες, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές στην χώρα μας λόγω της λιτότητας και των σκληρών μέτρων.

«Τα πιο δύσκολα, πολλοί θα συμφωνήσουν, δεν έχουν έρθει, ακόμα κι αν οι Έλληνες κοιτάζουν απευθείας στην άβυσσο και αποδέχονται ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στους περιορισμούς του να είσαι μέλος της ευρωζώνης», γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Ελλάδα Έλενα Σμιθ, η οποία επισκέφτηκε το παράρτημα της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών στο κέντρο της Αθήνας και μίλησε με... απελπισμένους δανειολήπτες.

Οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για «τελική έξοδο από την οικονομική κρίση» και «εθνική αναγέννηση» δεν ικανοποιούν τους Έλληνες, οι οποίοι είναι δύσπιστοι, γράφει η εφημερίδα, παραθέτοντας την τελευταία δημοσκόπηση, στην οποία το 55% των Ελλήνων εμφανίζεται απαισιόδοξο για το μέλλον, ενώ το 61% θεωρεί ότι η πιθανότητα ενός Grexit δεν έχει εξαφανιστεί.

«Παρ' όλα αυτά, μετά από χρόνια, βάζοντας και σπάζοντας προθεσμίες και έκτακτες Συνόδους Κορυφής, αυτό είναι ένα έθνος που έμαθε να έρχεται αντιμέτωπο με τις αντιξοότητες. Έχει αποδεχτεί, έχοντας παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και χρέους, ότι η σωτηρία δεν θα είναι εύκολη, δεδομένου ότι έρχεται με τις επιπτώσεις των περικοπών των δαπανών», σχολιάζει η Σμιθ, κάνοντας ειδική αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η βρετανική εφημερίδα περιγράφει τον Αλέξη Τσίπρα ως «πανούργο διπλωμάτη», αφού κατάφερε στο περασμένο δημοψήφισμα να μετατρέψει το ηχηρό «όχι» σε ένα ταπεινωτικό «ναι», ενώ ενισχύθηκε παράλληλα από μία «αδύναμη αντιπολίτευση».

«Εκτός κι αν η κεντροδεξιά παράταξη της ΝΔ εγκαινιάσει μία νέα εποχή όταν διεξάγει τις εκλογές για την ηγεσία στις 10 Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση ο πρώην κομμουνιστής θα παραμείνει η κυρίαρχη φιγούρα στην ελληνική πολιτική σκηνή», τονίζει ο Guardian, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι θα είναι δύσκολη η επιβίωση της σημερινής κυβέρνησης στην Ελλάδα (δηλαδή θα έχουμε μάλλον νέες εκλογές) και πως το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα πετύχει, χωρίς άλλη ελάφρυνση του χρέους.

Σχετικές ειδήσεις