ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός βουλευτών για τα φαινόμενα βίας

Προβληματισμός βουλευτών για τα φαινόμενα βίας
Συζητήθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής...

Τα πρόσφατα γεγονότα που συγκλόνισαν την Αθήνα με 300 αστυνομικούς τραυματίες εκ των οποίων οι δύο να χαροπαλεύουν ακόμα στην εντατική, αλλά και με άλλους τόσους αθώους πολίτες με σπασμένα κεφάλια και αναπνευστικά προβλήματα, ανάγκασαν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να συζητήσει για τα φαινόμενα βίας και να εισηγηθεί προτάσεις.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σήφης Βαλυράκης, μιλώντας στην επιτροπή υπογράμμισε την ανάγκη να θωρακισθεί η δημοκρατία μας. Δεν μπορεί, είπε, η οποιαδήποτε μειοψηφία να εκβιάζει, να αυτοδικεί και να δυναμιτίζει το πολιτικό σύστημα.

Υποστήριξε με πάθος ότι: “Οι συγκεκριμένες ομάδες που δημιουργούν τα επεισόδια δεν είναι τυχαίες αλλά κατευθύνονται από δυνάμεις έκτος χώρας”. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Βαλυράκη έχει μεγάλη σημασία γιατί είχε διατελέσει και υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Τραγάκης καταδίκασε τη βία και τον προπηλακισμό εναντίον βουλευτών και όλους αυτούς που "νεκρώνουν" κάθε εβδομάδα την Αθήνα. Στάθηκε ιδιαίτερα στη βεβήλωση του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο. Μέμφθηκε επίσης τους δικαστές γιατί δεν επιβάλλουν ποινές σε αυτούς που φορούν κουκούλες. Ο κ. Τραγάκης κατήγγειλε τη βία των γηπέδων και υποστήριξε ότι: “Τα βεγγαλικά στα γήπεδα τοποθετούνται από την προηγούμενη ημέρα σε συγκεκριμένες θέσεις, όπου θα τα παραλάβουν οι ειδικοί των γηπέδων. Κύριοι υπεύθυνοι είναι οι πρόεδροι των ΠΑΕ των ομάδων”.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Πλεύρης καταφέρθηκε ενάντιων των ΜΜΕ, τα οποία διαμορφώνουν τη κοινή γνώμη χωρίς να έχουν καμία ευθύνη γι΄αυτά που μεταδίδουν. Κάλεσε την επιτροπή να ανοίξει η συζήτηση για το ρόλο των ΜΜΕ και αναρωτήθηκε : “Έχετε δει κάποιο ΜΜΕ να καταδικάζει τους προπηλακισμούς εναντίον βουλευτών;”. Υποστήριξε επίσης ότι σήμερα η βία είναι να μην μπορεί να κυκλοφορήσει ο κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα από το σπίτι του στη πλατεία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπδημούλης, αφού καταδίκασε τους προπηλακισμούς, μίλησε περισσότερο για την αστυνομική βία και πρότεινε στην επιτροπή να μην διεξάγουν πορίσματα, αλλά το σύνολο των αποφάσεων να δοθεί στους αρχηγούς των κομμάτων .

Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Τσούρας εισηγήθηκε να κληθούν στην επιτροπή και να μιλήσουν ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, ο εκπρόσωπος των αστυνομικών, η ΓΣΕΕ, η ΓΕΣΕΒΕ, η ΕΣΕΕ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ανώτατοι δικαστικοί.

Πηγή: www.newscode.gr