ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «τέλειο έγκλημα» του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι θυσιάζονται με τα 153 «ναι»

Το «τέλειο έγκλημα» του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι θυσιάζονται με τα 153 «ναι»

Ταφόπλακα σε κάθε ελπίδα ανάπτυξης αποτελούν τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση χθες σε ένδειξη καλής θέλησης στο Βερολίνο, ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Για να αποδείξει αποτελεσματικότητα και πειθαρχία έσπευσε να ψηφίσει μέτρα που το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι μια ταχύτερη πορεία προς τη φτωχοποίηση και την ύφεση, δημιουργώντας αυξημένα κόστη επιβίωσης για πολίτες και επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες θα εφαρμοστούν από τις αρχές του β' εξαμήνου του 2016 και θα οδηγήσουν σε μια μαζική αφαίμαξη από κάθε ρευστότητα οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα αφήσει τα ίχνη της στην αγορά τόσο στην καταναλωτική ζήτηση όσο και στους τζίρους εξαλείφοντας και την παραμικρή ελπίδα για ανάπτυξη.

Η ύφεση αναμένεται να ενταθεί μέχρι τέλος του 2016, δεδομένου πως η κυβέρνηση διεκδικεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ σε ένα μόλις εξάμηνο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι φόροι.

Η αύξηση των εισφορών κατά 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης από την 1η Ιουνίου 2016 και της επιβολής του διπλού "χαρατσιού" 26,9% από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε συνδυασμό με την αύξηση δεκάδων φόρων και τις μειώσεις στις συντάξεις δημιουργούν ένα καταστροφικό κοκτέιλ για την οικονομία και πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί να ήλεγξε τις διαρροές εντός του κοινοβουλίου - τώρα - οι αναταράξεις, όμως, στο κόμμα υφίστανται, οι ζυμώσεις είναι έντονες, μιας και όλοι γνωρίζουν και αποδέχονται ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της Αριστεράς χάθηκε διά παντός. Αλλωστε, όταν χτυπούν παλαμάκια συγχαρητηρίων οι Ευρωπαίοι ο ελληνικός κοινωνικός ιστός έχει πατηθεί στο λαιμό άλλη μια φορά.

«Τυχαία», ωστόσο, ήρθαν χθες στο φως, λίγες ώρες πριν από το «κρίσιμο» Eurogroup, οι τοποθετήσεις Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά... «έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενομένων, δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου βοήθειας και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη».

«Δεν θα υπάρξει επανάληψη του ελληνικού δράματος», διαβεβαίωνε ο Πιερ Μοσκοβισί χθες σε γαλλική εκπομπή. «Εχει γίνει πολλή δουλειά», τόνισε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι νέοι φόροι

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες εκτός από τη νέα κλίμακα, το αφορολόγητο και την έκτακτη εισφορά, θα περιλαμβάνονται ακόμα και μέτρα που φέρονται να έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως τα εξής:

– αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%
– αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο
– αύξηση των τελών κυκλοφορίας
– επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση
– επιβολή τέλους στη χρήση Διαδικτύου.
– επιβολή ειδικού Τέλους στη διαμονή στα ξενοδοχεία.

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, η κυβέρνηση έχει προτείνει, αν διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, την περαιτέρω περιστολή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Θα φύγει 1 δισ. από τις τσέπες των ασφαλισμένων

Μέσω των περικοπών στο ΕΚΑΣ, στις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ, τα μερίσματα του Δημοσίου αλλά και από τις τσέπες των εργοδοτών με την αύξηση κατά 1% των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης υπολογίζεται ότι 1 δισ. ευρώ θα φύγει από τις τσέπες των συνταξιούχων. Παράλληλα, αυτό το 1 δισ. θα φύγει και από τις τσέπες των επιχειρηματιών οι οποίοι πουλούσαν αγαθά και υπηρεσίες στους εν λόγω συνταξιούχους.

Η μείωση δραστηριότητας από το σημερινό επίπεδο σε συνδυασμό με την πιστωτική ασφυξία και την έλλειψη ρευστότητας μπορεί να αποδειχθεί η ταφόπλακα σε κάθε ελπίδα ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

Νέες κλίμακες φορολογίας

Το νομοσχέδιο προβλέπει κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες με συντελεστές:

•22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
•29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
•37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
•45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Στο φόρο εισοδήματος ο οποίος προκύπτει με βάση την κλίμακα, έρχεται να προστεθεί και η ειδική εισφορά Αλληλεγγύης με συντελεστές ανά κλιμάκιο εισοδήματος:

•0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
•2,2% για εισόδημα από 12.001 – 20.000 ευρώ
• 5% από 20.001 – 30.000 ευρώ
• 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
• 7,5% από 40.001 – 65.000 ευρώ
• 9% από 65.001 – 220.000 ευρώ
• 10% από 220.001 ευρώ και άνω.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς την έκπτωση φόρου και το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ.

Μείωση συντάξεων

-Η κατάσταση μόνο χειρότερη θα γίνεται στο μέλλον αφού έρχονται μειώσεις στις συντάξεις για 400.000 νέους συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποβάλουν αιτήσεις την επόμενη πενταετία.
- 380.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ
- 180.000 συνταξιούχοι, όπως υποστηρίζει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, θα δουν δραματικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους.
- 70.000 δικαιούχοι εφάπαξ θα δουν την παροχή να μειώνεται κατά 12% με 15%
- 612.778 ασφαλισμένοι αγρότες θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν τριπλάσιες εισφορές

Σχετικές ειδήσεις