ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κρίσιμος ο ρόλος του ΟΗΕ - Μπαν Κι Μουν: Μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα το προσφυγικό

Τσίπρας: Κρίσιμος ο ρόλος του ΟΗΕ - Μπαν Κι Μουν: Μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα το προσφυγικό

«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στην κρίση της Συρίας που έχει δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές, όσο όμως και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη, αλλά και τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι σε μια πολύ σημαντική περίοδο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε, αναζητώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Πιστεύω ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι σημαντικός σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο, εκτός της οικονομικής κρίσης που περνά τα τελευταία 6 χρόνια, και μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον γγ του ΟΗΕ.

Προσωπικά εγώ, η κυβέρνηση, η Πολιτεία, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού είμαστε περήφανοι που οι Έλληνες πολίτες αντιμετώπισαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους συνανθρώπους μας που κατά χιλιάδες έρχονταν από τα νερά του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, τόνισε, επίσης, ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Χάρη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μια δύσκολη συμφωνία που δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και άρα να μηδενίσουμε τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις καθημερινά για θανάτους ανθρώπων στο Αιγαίο και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

«Ελπίζω και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη συμφωνία, προστατεύοντας βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κυρίως αποτρέποντας την κυριαρχία των διακινητών, και σταματώντας αυτήν την μακάβρια ιστορία θανάτων αθώων ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μπαν Κι Μουν: Μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα το προσφυγικό

Την ευγνωμοσύνη του για την «αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία» που έδειξαν οι Έλληνες στην προσφυγική κρίση εξέφρασε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

«Είναι μεγάλη πρόκληση αυτό που έκανε ο ελληνικός λαός», είπε. Και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να εργαστούμε με πιο στενό τρόπο για καλύτερα αποτελέσματα».

Ο Μπαν Κι Μουν συνεχάρη τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα «για την ηγετική του στάση» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

«Η χώρα σας θα μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που θέλει», είπε και τόνισε: «Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορεί να επιτύχει την ανάπτυξη».

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ.

«Βασιζόμαστε στη βοήθειά σας», είπε.

«Πρέπει να εργαστούμε μαζί και παράλληλα για να εφαρμόσουμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε.

Ρoή Ειδήσεων