Προσφυγικό και ευρωπαϊκές εξελίξεις στην ατζέντα των επαφών Παυλόπουλου - Ρούτε

Προσφυγικό και ευρωπαϊκές εξελίξεις στην ατζέντα των επαφών Παυλόπουλου - Ρούτε

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως αποδίδει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη χώρα του, θέτοντας στο επίκεντρο των συνομιλιών την προσφυγική κρίση αλλά και τις εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσω με τον έλληνα Πρόεδρο μία σειρά θεμάτων στα οποία εμπλέκεται, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε απόσταση από την καθημερινή λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο κ. Ρούτε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ. Παυλόπουλος επισκέπτεται την Ολλανδία, έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο βασιλιάς της χώρας Βίλεμ Αλεξάντερ. Το βράδυ της Δευτέρας ο Μαρκ Ρούτε θα παραθέσει προς τιμήν του δείπνο εργασίας στην πρωθυπουργική κατοικία.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα είναι το πρώτο ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο Μαρκ Ρούτε, αναφερόμενος στα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα στο δείπνο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όπως προκύπτει, ο Ρούτε θα μεταφέρει στον κ. Παυλόπουλο την αντίθεσή του σε μια πορεία περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της ΕΕ και την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στις βασικές αρχές της, οι οποίες αφορούν τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για τους ευρωπαίους πολίτες.

«Θα συζητήσιμε επίσης την προσφυγική κρίση με τον έλληνα Πρόεδρο», ανέφερε. «Θα μας απασχολήσουν οι προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το πώς θα εξελιχθεί. Η προσφυγική κρίση είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο», υπογράμμισε ο ολλανδός πρωθυπουργός από τη θέση του ανθρώπου, ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου της ολλανδικής προεδρίας είχε άμεση και καθημερινή ανάμειξη στις αποφάσεις της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης.

Ο Ρούτε μίλησε επίσης για τη στενή του συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα τους προηγούμενους μήνες. «Δούλεψα πολύ στενά με τον έλληνα πρωθυπουργό για αρκετές εβδομάδες. Μιλούσα τηλεφωνικώς με τον Αλέξη τουλάχιστον μία, ακόμη και δύο φορές κάθε μέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, εξετάζοντας πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να συμβάλει και πώς θα έδεναν οι ελληνοτουρκικές συμβάσεις με την επικείμενη συμφωνία με την Τουρκία».

Κατά την άποψή του, η συμβολή της Αθήνας ήταν καταλυτική για τη σύναψη της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και οι σχετικές διεργασίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Χάγης». «Η συμβολή της Αθήνας είναι σημαντική και για την εφαρμογή της συμφωνίας» πρόσθεσε, όμως, υπονοώντας εμμέσως ότι περιμένει περισσότερα από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο Μαρκ Ρούτε σημείωσε: «Στο οικονομικό πεδίο υπάρχουν έντονες ανησυχίες, αλλά θα αποφύγω να διατυπώσω την προσωπική μου άποψη». «Οι θεσμοί είναι καταλληλότεροι για να εξετάζουν την πορεία υλοποίησης εκ μέρους της Ελλάδας των μνημονιακών δεσμεύσεων», συμπλήρωσε.