ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο μεγατόνων: Στο Δημόσιο χρέος τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής

Σκάνδαλο μεγατόνων: Στο Δημόσιο χρέος τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής

Πρώτο το Newsbomb.gr ανάδειξε το σκάνδαλο πριν από πέντε ημέρες, στις 5 Φεβρουαρίου 2017 - Η κυβέρνηση αποφάσισε να φορτώσει στον ελληνικό λαό τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής – Τσίπρας και Καμμένος χτυπούν τη διαπλοκή «καλύπτοντας» τα χρέη της - Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr που είχε αναδείξει το τεράστιο σκάνδαλο

Σε μια χώρα όπου όλα κατρακυλούν, όπου κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και ζωές, η κυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά» αποφάσισε να καλύψει ο λαός τα χρέη και τις οφειλές του Μεγάρου Μουσικής.

Το Newsbomb.gr έχει αναδείξει το τεράστιο σκάνδαλο με συνεχή ρεπορτάζ, καταγγέλλοντας τόσο την σημερινή κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες που είχαν δεσμευτεί για τη... σωτηρία του Μεγάρου Μουσικής. Του οργανισμού μέσω του οποίου κάποιοι στο παρελθόν όχι απλά έβγαλαν και ξέπλυναν χρήμα, αλλά ρήμαξαν όλες τις κρατικές επιδοτήσεις κάτω από το μανδύα του πολιτισμού.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για την επιβολή νέων μέτρων βαριάς φορολογίας, απολύσεων στο δημόσιο και νέων περικοπών στις συντάξεις, παράλληλα βρίσκει τρόπο να καλύψει τα χρέη του Λαμπράκη και του Ψυχάρη.

Η τροπολογία είχε ψηφιστεί από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016 και σήμερα, 10 Φεβρουαρίου 2017, επισημοποιήθηκε. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάληψη και ένταξη στο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης από 1η Ιανουαρίου 2017 του ανεξόφλητου κεφαλαίου της (από 22 Δεκεμβρίου 2003) δανειακής σύμβασης αρχικού ποσού των 150 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συναφθεί από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ( ΟΜΜΑ) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η κυβέρνηση στέλνει δηλαδή το... λογαριασμό των «κόκκινων» δανείων του πάλαι ποτέ συγκροτήματος των μεγαλοεκδοτών στον ελληνικό λαό.

Όπως προβλέπεται στην απόφαση το ανεξόφλητο κεφάλαιο πλην των επιβαρύνσεων από τόκους, την 1η Ιανουαρίου 2017 ανέρχεται στο ποσό των 112.292.421,23 ευρώ το οποίο και ουσιαστικά αναλαμβάνει το δημόσιο. Ημερομηνία λήξης για το ποσό της πρώτης εκταμίευσης του δανείου είναι η 15.12.2028 ενώ για το ποσό της δεύτερης εκταμίευσης ημερομηνία λήξης είναι η 15.06.2030. Τα επιτόκια των δύο εκταμιεύσεων του δανείου είναι σταθερά 4,77% ετησίως και 3,59% ετησίως αντίστοιχα.

Η παρακολούθηση, ο προϋπολογισμός και η εξυπηρέτηση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναλαμβάνονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ( Ο.Δ.ΔΗ.Χ) .

Όπως σημειώνεται στην απόφαση προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού για τα οικονομικά έτη 2017 έως και 2030 η οποία θα καλυφθεί από τις σχετικές πιστώσεις εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Την ώρα που Τσίπρας και Καμμένος πουλάνε τα δάνεια των πολιτών σε ξένα funds, παράλληλα προχωράνε στην κρατικοποίηση των χρεών του Μεγάρου Μουσικής, συμφερόντων του Ιδρύματος Λαμπράκη και του Σταύρου Ψυχάρη.

Πριν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας έβγαινε στα κανάλια και έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν να φορτωθεί ο ελληνικός λαός τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής το οποίο επιβάρυναν οι διοικήσεις του ΔΟΛ. Θεωρούσε αδιανόητο να κρατικοποιηθεί το Μέγαρο Μουσικής και διεμήνυε πως οι εκδότες και οι ολιγάρχες πρέπει επιτέλους να πληρώσουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟΤΕ:

Φαίνεται όμως πως ο Αλέξης Τσίπρας ξέχασε και αυτή την προεκλογική δέσμευση. Ξέχασε τις υποσχέσεις προς το λαό και τώρα σπεύδει να τον φορτώσει με τα βάρη ιδιωτών που τόσα χρόνια τρώνε – και θα συνεχίσουν να τρώνε – στην υγεία του κορόιδου ελληνικού λαού.

Σχετικές ειδήσεις