ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χαρίζουν χρέη στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά τσακίζουν συνταξιούχους και μισθωτούς

Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χαρίζουν χρέη στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά τσακίζουν συνταξιούχους και μισθωτούς

Πρωτοφανές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας - Χτυπούν τη διαπλοκή «καλύπτοντας» τα χρέη της – Η κυβέρνηση «σώζει» το Μέγαρο Μουσικής με τα λεφτά των πολιτών

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για την επιβολή νέων μέτρων βαριάς φορολογίας, απολύσεων στο δημόσιο και νέων περικοπών στις συντάξεις, παράλληλα βρίσκει τρόπο να καλύψει τα χρέη των διαπλεκόμενων που... δήθεν θα τσάκιζαν!

Μιλάμε βεβαίως για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέσω του οποίου κάποιοι στο παρελθόν όχι απλά έβγαλαν και ξέπλυναν χρήμα, αλλά ρήμαξαν όλες τις κρατικές επιδοτήσεις κάτω από το μανδύα του πολιτισμού.

Μιλάμε για το Μέγαρο Μουσικής για το οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας πριν αναλάβει την εξουσία, έβγαινε από τα ρούχα του.

Δείτε τι έλεγε ο πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αναρωτιόταν: Τι προέχει; Η κοινωνική συνοχή ή τα συμφέροντα των λίγων;

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή», την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, διαβάσαμε έκπληκτοι το ρεπορτάζ με τίτλο, «Λ. Κονιόρδου: Μέτρα βιωσιμότητας του Μεγάρου Μουσικής». Στο ρεπορτάζ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. φορτώνει όλα τα χρέη και τις οφειλές του Μεγάρου Μουσικής στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Η… κρατικοποίηση έγινε πριν από ένα χρόνο, στις 12 Φεβρουαρίου 2016, όταν με τροπολογία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου περνά στο ελληνικό Δημόσιο το κτηριακό συγκρότημα των 170.000 τ.μ., αλλά και οι οφειλές του Μεγάρου Μουσικής, οι οποίες ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει 59 εκατ. ευρώ για το Μέγαρο, από την κατάπτωση εγγυητικών, καθώς τα τρία δάνεια που είχε συνάψει το Μέγαρο ήταν με την εγγύηση του Δημοσίου.

Πάμε τώρα να δούμε τι κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να… σώσει το Μέγαρο Μουσικής, σύμφωνα με την Αυγή:

  • Το 2016 κατ’ εξαίρεση ενέκρινε ποσό 14.387.000 ευρώ από το τακτικό αποθεματικό του προϋπολογισμού για να εξοφληθούν οι πιστοποιημένες λειτουργικές ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  • Αύξησε εκτάκτως κατά 1 εκατ. ευρώ την επιχορήγηση του Μεγάρου για το 2016.
  • Εντάχθηκε το προσωπικό του Μεγάρου στο ενιαίο μισθολόγιο με διατήρηση μέρους της προσωπικής διαφοράς, έτσι ώστε να μειωθεί η λειτουργική δαπάνη.
  • Η νέα διοίκηση του Οργανισμού, α)στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό έλαβε υπόψη της την ανάγκη να μην δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και β) εκπονεί νέο επιχειρηματικό σχέδιο προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες (συνέδρια, εκμισθώσεις αιθουσών κλπ).
  • Η συνολική οφειλή του Μεγάρου στην Εφορία έπεσε από τα 104 εκατ. ευρώ στα 53 εκατ. ευρώ με το νόμο 4366/2016.
  • Το 2017 η κρατική επιχορήγηση είναι 3 εκατ. ευρώ και μπορεί να αυξηθεί.
  • Το Μέγαρο Μουσικής έως τα τέλη Φεβρουαρίου έχει απαλλαγή από προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για να μπορεί να εισπράττει την επιχορήγηση.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση χαρίζει ή καλύπτει όλα τα χρέη και τις οφειλές με τα οποία φόρτωσαν το Μέγαρο αυτοί οι ολίγοι τους οποίους θα έβαζε ο κ. Τσίπρας στη φυλακή.

Σε μια χώρα όπου όλα κατρακυλούν, όπου κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και ζωές, η κυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά» επιλέγει να σώσει το Μέγαρο Μουσικής ζητώντας από το λαό να βάλει πλάτη για τα χρέη του Λαμπράκη και του Ψυχάρη.

Η ουσιαστική προσφορά και η λειτουργία τέτοιων οργανισμών αναγνωρίζεται από τους πολίτες σαν πολύτιμη και αναντικατάστατη. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα έπρεπε να διασφαλίσει με άλλους τρόπους τις θέσεις εργασίας και την επιβίωση του Οργανισμού και όχι φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες του ήδη γονατισμένου λαού.

Με το θέμα του Μεγάρου Μουσικής έχουμε ασχοληθεί πολλάκις.

Δείτε όλες τις αποκαλύψεις του Newsbomb.gr για το Μέγαρο Μουσικής

Σχετικές ειδήσεις