Χρυσοχοΐδης στο Spiegel: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με την ύφεση»

Newsbomb

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel Online

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», δικαιολόγησε τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις δεν απέφεραν τα αναμενόμενα έσοδα.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με την ύφεση», τόνισε. Επιχειρώντας να δώσει έμφαση στην ανάγκη επενδύσεων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αρχίσουμε και πάλι να παράγουμε. Μετά την ένταξη στην ΕΕ χάσαμε την παραγωγή μας και μαζί με αυτήν την ψυχή μας».

Στο πεδίο αυτό, τόνισε ότι απαιτείται και η στήριξη της ΕΕ και το επενδυτικό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων: «Υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες και έχουμε απλοποιήσει και επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις».

Ανέφερε επίσης ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ίδρυση μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας στο πρότυπο της γερμανικής ΚfW και για το σκοπό αυτό διεξάγονται συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.

Το ίδρυμα αυτό μπορεί να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα για παράδειγμα στον ενεργειακό τομέα ή στις υποδομές, ενώ «λεπτομερέστερες ανακοινώσεις θα μπορούν να γίνουν σε μερικές εβδομάδες», υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ανακοινώσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Χρυσοχοΐδης επικαλέστηκε το προηγούμενο της επανένωσης της Γερμανίας: «Οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων στην ανατολική Γερμανία διήρκησαν επίσης χρόνια».

Τέλος, άσκησε κριτική στον τρόπο λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που στο εξωτερικό γίνεται σπέκουλα για την πτώχευσή μας είναι μια καταστροφή. Τροφοδοτεί την κοινωνική ταραχή. Υπό αυτή την τρομοκρατία των αγορών και τις ελλιπείς αποφάσεις της ΕΕ δεν μπορούμε να ζήσουμε».

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved