ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Νικολόπουλος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Άκρως επίκαιρη αποδεικνύεται η ερώτηση στον υπουργό Υγείας, που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, τον περασμένο Μάιο, με τίτλο «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες».

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος αναφερόταν στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων στις προϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο Υγείας για την εισαγωγή των νέων φαρμάκων στη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα, στην επιπλέον επιβάρυνση κατά 25% για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα και στο ενοποιημένο rebate όγκου.

Τα ερωτήματα που έθετε στον υπουργό Υγείας ήταν εάν υπάρχει βούληση για την προστασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και με ποια μέτρα, καθώς και αν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα αντιμετωπιστεί μια πιθανή υπέρβαση που θα προκύψει στη φαρμακευτική δαπάνη.

Η απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο υπουργό, Ανδρέα Ξανθό, αναφερόταν μόνο στο θέμα του clawback: «Όσον αφορά στην αντιμετώπιση πιθανής υπέρβασης στη φαρμακευτική δαπάνη, διευκρινίζουμε ότι, οποιαδήποτε πιθανή επίδραση στη δαπάνη θα αντισταθμιστεί από το μηχανισμό επιστροφής clawback» και περιέγραφε τι ισχύει για τη νοσοκομειακή και τι για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

Καμία αναφορά δεν γινόταν, όμως, στο πρώτο σκέλος της ερώτησης του κ. Νικολόπουλου, το οποίο παρέμεινε αναπάντητο...

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα (19/09/2017), το υπουργείο Υγείας έφερε προς ψήφιση στη Βουλή με τροπολογία, την επιπλέον επιβάρυνση κατά 25% όλων των νέων φαρμάκων, με αναδρομική μάλιστα ισχύ.

Σχετικές ειδήσεις