ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου για Σαουδική Αραβία: Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο Μητσοτάκης

Μαξίμου για Σαουδική Αραβία: Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο Μητσοτάκης

«Κερδισμένοι» από τη χθεσινή (27/11/2017) συζήτηση στη Βουλή εμφανίζονται να είναι στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο οι υπουργοί, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός - «Να μας πει ο Μητσοτάκης αν ξέρει το Τζον Σφακιανάκη», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος - Επιμένει στα περι «σκανδάλου» η ΝΔ.

ΕΥΘΕΙΕΣ ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟ: «ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΖΟΝ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ» - ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ Η ΝΔ: «ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ»

Όπως εκτιμούν τα στελέχη της κυβέρνησης ο βασικός στόχος της ΝΔ ήταν να δημιουργήσει την εντύπωση σκανδάλου στην προσπάθειά της να αλλάξει τη συζήτηση από τα πραγματικά σκάνδαλα (Paradise Papers, Siemens, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.)

Ωστόσο, όπως λένε οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα «ο κ. Μητσοτάκης πήγε χθες για μαλλί και βγήκε κουρεμένος».

Την εκτίμησή τους αυτή την αιτιολογούν ακολουθώς:

1) Αποδείχθηκε ότι ο φερόμενος ως μεσάζοντας, Β. Παπαδόπουλος, ήταν ο επίσημα πληρεξούσιος από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας να υπογράψει εκ μέρους της μία διακρατική συμφωνία (G2G) και όχι εμπορική συμφωνία με την ελληνική πλευρά.

2) Αποδείχθηκε ότι η ελληνική πλευρά υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον επίσημα πληρεξούσιο της Σαουδικής Αραβίας. Διακρατική συμφωνία σημαίνει ότι τα χρήματα καταβάλλονται από κρατικό λογαριασμό σε κρατικό λογαριασμό, άρα δεν υπάρχει μεσολάβηση ή προμήθεια τρίτων.

3) Αποδείχθηκε ότι ο επίσημα πληρεξούσιος από τη Σαουδική Αραβία να την εκπροσωπήσει στη διαπραγμάτευση με τις ελληνικές Αρχές, δεν ήταν παλιός γνώριμος του κ. Τσίπρα, αλλά της οικογένειας Μητσοτάκη. Είχε ταξιδέψει στη Μόσχα το 1991, καθώς ήταν στην επίσημη επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σε επίσημο ταξίδι στη Ρωσία. Αμέσως μετά εισέπραξε 67 εκατ. δολάρια, και όχι δραχμές όπως ακούστηκε, από την τότε ελληνική κυβέρνηση για εξαγωγές από την Ελλάδα στη Ρωσία. Φανταστείτε τι θα γινόταν, εάν ο κ. Παπαδόπουλος συνόδευε τον σημερινό Πρωθυπουργό σε ταξίδι και είχε εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τη σημερινή κυβέρνηση.

4) Η μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς όμως ήταν, πως όλη η επιχειρηματολογία της ΝΔ που είχε στηθεί πάνω στις ανησυχίες της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ, ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί αυθεντικά τη Σαουδική Αραβία, κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας πρέσβης δεν μετέφερε την επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τη θέση ενός Έλληνα επίδοξου ενδιάμεσου, του John Sfakianakis, ο οποίος επιθυμούσε να αναλάβει ως μεσάζοντας στη διαπραγμάτευση με τη ελληνική πλευρά.

Μάλιστα τα στελέχη του Μαξίμου καλούν τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει - όπως λένε - μετά από την παταγώδη κατάρρευση της σκευωρίας, στα εξής ερωτήματα:

  • Τελικά γιατί η ΝΔ έκανε όλη αυτή τη φασαρία; Ποιο ήταν το βασικό της επιχείρημα; Ότι υπήρξε σκάνδαλο μίζας σε μία διακρατική συμφωνία ή ότι τελικά η συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί; Ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία μίλησε για σκάνδαλο μίζας. Στη δευτερολογία του όμως αναρωτήθηκε "που είναι τα λεφτά". Μα αφού δεν υπάρχουν λεφτά πώς υπάρχει σκάνδαλο;
  • Επίσης, άξιο διερεύνησης είναι το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Λοβέρδος είχαν πρόσβαση, αποσπασματική και επιλεκτική όπως φάνηκε, σε επίσημα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα. Πώς αλήθεια την εξασφάλισαν αυτή;

Το βασικό ερώτημα, λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι το εξής:

  • Ποια είναι η σχέση του επίδοξου μεσάζοντα, κ. Σφακιανάκη, που στο όνομα των δικών του πιέσεων έγινε όλη αυτή η φασαρία, με τη ΝΔ και ειδικότερα με τον αρχηγό της και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του; Θα απαντήσει αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης ή για να αλλάξει πάλι ατζέντα θα σκαρφιστεί κάποια άλλη σκευωρία;

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ

Δ. Τζανακόπουλος: Ποια είναι η σχέση Μητσοτάκη με τον Σφακιανάκη;

Στην αντεπίθεση πέρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος αναρωτιέται ποια είναι η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζον Σφακιανάκη, που ενεπλάκη στην πώληση των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση θέτει ευθέως το ερώτημα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου:

«Ο Κ. Μητσοτάκης προσωπικά οφείλει να απαντήσει, ποια η σχέση του κυρίου Σφακιανάκη τόσο με τον ίδιο, όσο και με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Αυτό είναι και το μοναδικό ερώτημα που έμεινε αναπάντητο κατά τη χθεσινή συζήτηση».

«Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέρρευσε με πάταγο η γραφική σκευωρία την οποία προσπάθησε να ενορχηστρώσει η ΝΔ καθοδηγούμενη από συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα. Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως κατήγορος και για άλλη μια φορά κατέληξε κατηγορούμενος», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσθέτει: «χθες αποδείχτηκε, ότι η επιχειρηματολογία της ΝΔ είχε βασιστεί στις πληροφορίες που διοχέτευε στις ελληνικές αρχές ένας επίδοξος μεσάζοντας, ο μοναδικός μεσάζοντας σε αυτή την υπόθεση, ο κύριος Γιάννης Σφακιανάκης. Και όχι φυσικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση».

Επιμένει στα περί... σκανδάλου η ΝΔ

Γραπτό αίτημα προς το προεδρείο της επιτροπής Εξοπλισμών κατέθεσε νωρίς σήμερα το πρωί 28/11/2017 η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να κληθούν και να δώσουν απαντήσεις βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή επεισοδιακή συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να κληθούν για ακρόαση σε «κλειστή» συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο πρέσβης και ο πρόξενος στο Ριάντ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ο ενδιάμεσος Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Η ΝΔ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου στη Βουλή»

Η Νέα Δημοκρατία υπέβαλε, σήμερα το πρωί, αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής - κεκλεισμένων των θυρών - με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των βουλευτών με την ακρόαση όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου.

Μεταξύ άλλων, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητεί να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής Εξοπλισμών και να την ενημερώσουν αναλυτικά, ο Έλληνας πρέσβης στη Σαουδική Αραβία κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο πρόξενος στο Ριάντ κ. Ηλίας Κλουβάτος, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Αμύνης Αντιναύαρχος κ. Κυριάκος Κυριακίδης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Αντιπτέραρχος κ. Κοσμάς Βούρης, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Γιάννης Ρουμπάτης, ο αποπεμφθείς από τον Πάνο Καμμένο Ταξίαρχος κ. Μιχαήλ Παπαδάκης, ο επιχειρηματίας μεσάζοντας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οικονομολόγος κ. Τζον Σφακιανάκης, καθώς και όλοι οι αξιωματικοί που υπέγραψαν στις 14/6/2017 το φύλλο ενημερώσεως εισηγήσεως, υποδηλώνοντας ότι ο εντολέας για την υπογραφή της σύμβασης με τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο ήταν ο Υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε επίσης την ακρόαση και του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.), κ. Θεόφιλου Βασιλείου, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές αν έχουν ήδη υπογραφεί και πόσες συμβάσεις των Ε.Α.Σ. με τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο».

Να σημειώσουμε πάντως ότι το προεδρείο της επιτροπής Εξοπλισμών απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία να κληθούν και να δώσουν απαντήσεις βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Σχετικές ειδήσεις