ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό - Κοτζιάς: Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα

Σκοπιανό - Κοτζιάς: Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα

Σκοπιανό | Νίκος Κοτζιάς: Την ελπίδα πως θα υπάρξει πρόοδος επί των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων, εξέφρασε την Παρασκευή (30/03/2018) από τη Βιέννη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν εισέλθει μαζί με το Σκοπιανό ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στην αίθουσα όπου θα λάμβανε χώρα η τριμερής συνάντηση.

«ΠΥΡΕΤΟΣ» ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

«Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Κοτζιά, στους δημoσιογράφους.

Σημειώνεται ότι οι κύριοι Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς έφθασαν στην αίθουσα Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών στις 9.30 (10:30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το πρωί συνοδευόμενοι από την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την Αυστριακή ομόλογό του, να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου.

Απευθυνόμενος στην κ. Κνάισλ την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς σήμερα βάσει του καθολικού Πάσχα είναι Μεγάλη Παρασκευή και η έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη είναι κλειστή.

Βάσει του προγράμματος, το μεσημέρι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας.

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νίμιτς θα είναι αυτός που θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα, βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.

Εν συνεχεία, θα γίνουν οι τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε επτά ώρες ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και έξι στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Σημειώνεται ότι οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν το βράδυ της Πέμπτης (30/03/2018) μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκησε τρεις ώρες.

Το ζήτημα της γλώσσας και οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», επί τάπητος βρίσκεται και το ζήτημα της γλώσσας της γείτονος. Αν και ο Νικόλα Ντιμιτρόφ επανέλαβε εκ νέου την Πέμπτη (29/03) τα περί «μακεδονικής ταυτότητας» και γλώσσας και τη διαφωνία του ως προς το ζήτημα της ενιαίας και αμετάφραστης ονομασίας, ο ίδιος έκανε μια ασυνήθιστη - για τα δεδομένα των Σκοπίων - ειδική αναφορά για τη ρίζα της γλώσσας που μιλούν στη χώρα του.

Είπε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ: «Η δική μας γλώσσα είναι αναμφίβολα σλαβική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάγεται στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών».

Εξάλλου, στηλίτευσε την ρητορική των προκατόχων του στην άλλοτε κυβέρνηση Γκρούεφσκι και ιδίως τις αλυτρωτικές αναφορές, λέγοντας: «Μέσω της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, επιχειρήσαμε να ενισχύσουμε την ρίζα, για ποιους λόγους η γλώσσα είναι "μακεδονική" και εμείς "Μακεδόνες", γεγονός που μας έφερε σε ένα ευάλωτο πεδίο, επειδή αυτός είναι ο κόσμος του ελληνικού πολιτισμού. Έτσι, όταν με το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου προσπαθείτε να υπερασπιστείτε την ταυτότητα, δημιουργείτε πολύ μεγαλύτερη αντίσταση εκεί όπου θα έπρεπε να δώσουμε τα χέρια».

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις