ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Κυπριανού: Αυτός είναι ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού

Συνάντηση Τσίπρα - Κυπριανού: Αυτός είναι ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού

Τη βεβαιότητα ότιο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα αναλάβει στην παρούσα φάση πρωτοβουλία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του την Παρασκευή (12/10/2018), εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είδαμε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί» δήλωσε ο κ. Κυπριανού και εξέφρασε την εκτίμηση πως «και ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ αναμένει να δει ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, να τα συνεκτιμήσει μαζί με όσα του έχει μεταφέρει η κ. Λουτ, αλλά και στη βάση του τι έχει ακούσει από τις επαφές που είχε ο ίδιος στη Νέα Υόρκη και να δει πώς θα προχωρήσει».

Προσέθεσε πως ο κ. Γκουτέρες «έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά στην ουσία του Κυπριακού αλλά και τη διαδικασία και αν δεν πειστεί ότι σε μια νέα πρωτοβουλία θα υπάρχει η πολιτική βούληση για να πάμε μέχρι τέλους δεν πρόκειται να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις και αυτό εμάς μας ανησυχεί πάρα πολύ».

Σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού, «ο Έλληνας πρωθυπουργός μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει συνεπής στις θέσεις που υποστήριζε διαχρονικά. Είναι δηλαδή υπέρ της λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, και βέβαια όπως και εμείς επιμένει στην κατάργηση των εγγυητικών και των παρεμβατικών δικαιωμάτων από την Τουρκία».

Όταν ρωτήθηκε αν η άλλη πλευρά «αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες όπως το εννοούμε εμείς», είπε πως «τουλάχιστον ο κ. Ακιντζί αυτό είχε δηλώσει τον Απρίλη απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη, ότι δέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες».

Ωστόσο, εξήγησε, «όσο παρέρχεται ο χρόνος, δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ για το κατά πόσο θα ισχυροποιείται η θέση της Τουρκίας, η οποία επιμένει σε άλλες επιλογές, όσο δεν επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις αυτές οι φωνές θα πυκνώνουν και θα ενισχύονται».

«Από την πλευρά μας έχουμε μεταφέρει τις θέσεις μας, τις ανησυχίες μας για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, για το παρατεταμένο αδιέξοδο που φαίνεται πλέον να εμπεδώνεται και για τους κινδύνους οι οποίοι θα ακολουθήσουν: όπως είναι η κινδυνολογία από την πλευρά της Τουρκίας για ενδεχόμενες γεωτρήσεις και στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως είναι το θέμα της ανανέωσης της θητείας της Eιρηνευτικής Δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Γενάρη, καθώς επίσης και οι αρνητικές αυτές εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με την έννοια ότι εκεί τα πράγματα αλλάζουν άρδην, οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση συνεχώς αποδυναμώνονται και υποχωρούν, ενώ αντιθέτως ενισχύονται οι φωνές που είναι υπέρ της λύσης δύο χωριστών κρατών».

Όταν ρωτήθηκε εάν συζήτησε με τον πρωθυπουργό «τις σκέψεις και τις προτάσεις που υπάρχουν για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία», είπε ότι «η Ελλάδα δεν ασχολείται με τα θέματα της εσωτερικής πτυχής, ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να πω οτιδήποτε περισσότερο γι΄ αυτό το θέμα».