Δημοσκόπηση: Με ποια κόμματα θα συνεργαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ μετά τις εκλογές

Newsbomb

Δημοσκοπήσεις: Δείτε τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε το Newsbomb.gr με την εταιρεία Prorata - Η «Ερώτηση της Δευτέρας» , από 19 έως 21 Νοεμβρίου 2018, απαντήθηκε από τους αναγνώστες του Newsbomb.gr για τις μετεκλογικές συνεργασίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ - Τα αποτελέσματα είανι ανατρεπτικά και ενδιαφέροντα- Οι πολίτες πιστεύουν ότι η ΝΔ θα συνεργαστεί με το ΚΙΝ.ΑΛ. και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες -Ανάλυση αποτελεσμάτων από τον καθηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη

NEWSBOMB.GR KAI PRORATA: ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς οι δημοσιογράφοι γράφουμε συνήθως για αυτά που πιστεύουμε οι ίδιοι. Ήρθε η ώρα να γράφουμε και για αυτά που πιστεύετε εσείς. Είναι αλήθεια οι θέσεις της κοινής γνώμης για την επικαιρότητα ή για την πολιτική ή για τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας αυτές που οι άνθρωποι των μέσων πιστεύουμε ότι είναι;

Το Newsbomb.gr ψάχνει την απάντηση. Και ήδη ξεκίνησε μια δυναμική συνεργασία με την εταιρεία Prorata προκειμένου να καταγράφει κάθε εβδομάδα τις θέσεις της κοινής γνώμης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας απαντάτε στην «Ερώτηση της Δευτέρας» και θα διαβάζετε την ανάλυση των απαντήσεών σας κάθε Παρασκευή μόνο στo Newsbomb.gr.

Η «Ερώτηση της Δευτέρας» από το Newsbomb.gr - που διενεργήθηκε από 19/11/2018 μέχρι και 21/11/2018 - ζήτησε από τους αναγνώστες του μέσου να απαντήσουν και να καταθέσουν την άποψή τους: Με ποιο κόμματα πιστεύετε ότι θα συνεργαστεί η ΝΔ; Και βεβαίως: με ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός είναι οι ΑΝΕΛ (37%), ενώ για τη ΝΔ είναι το ΚΙΝΑΛ (50%). Και στις δύο περιπτώσεις, ο ένας στους επτά αναγνώστες δήλωσε ότι το μεγάλο κόμμα δε θα συμμαχήσει με άλλο κόμμα, ενώ ο ένας στους 12 αναγνώστες δήλωσε ότι το ένα μεγάλο κόμμα θα επιλέξει το άλλο μεγάλο κόμμα για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού». Συνάγεται ότι οι εκλογείς προβλέπουν ως πιθανότερο το σενάριο μιας συμμαχίας ενός μεγάλου κόμματος με ένα μικρό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ (Από 19/11/2018 μέχρι 21/11/2018)

Σε γενικές γραμμές πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πάλι... κοντά με τους ΑΝ.ΕΛ.

Ενώ αντίστοιχα η ΝΔ θα έρθει κοντά με το Κίνημα Αλλαγής...

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

«Οι παλιές αγάπες που γίνονται συνήθεια»

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας & Επιστημονικού Διευθυντή Prorata

Η εμπειρία των κυβερνητικών συμμαχιών κατά τα τελευταία επτά ουσιαστικά έτη και η προσλαμβανόμενη δυσκολία άσκησης της διακυβέρνησης υπό συνθήκες αστάθειας της οικονομίας έχουν εδραιώσει στην ελληνική κοινή γνώμη την πεποίθηση ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συμμαχική. Μια τέτοια προοπτική ανοίγει από μόνη της τη δημόσια συζήτηση για τις πιθανές κατά περίπτωση συμμαχίες κομμάτων. Με ποιο κόμμα εκτιμούν οι περισσότεροι ότι θα πρέπει να συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και με ποιο η ΝΔ; Διαφέρουν ψηφοφόροι διαφορετικών κοινωνικών ή πολιτικών χαρακτηριστικών ως προς τις εκτιμήσεις τους, και πιθανώς διαμέσου αυτών, και ως προς τις επιθυμίες τους;

Η Ερώτηση της Δευτέρας κατέγραψε τις εκτιμήσεις των αναγνωστών του Newsbomb.gr για το θέμα και διέκρινε την υπεροχή συγκεκριμένων κομμάτων ως των πιθανότερων εταίρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε περίπτωση που κανένας από τους δύο δεν πετύχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του 2019.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός είναι οι ΑΝΕΛ (37%), ενώ για τη ΝΔ είναι το ΚΙΝΑΛ (50%). Και στις δύο περιπτώσεις, ο ένας στους επτά αναγνώστες δήλωσε ότι το μεγάλο κόμμα δε θα συμμαχήσει με άλλο κόμμα, ενώ ο ένας στους 12 αναγνώστες δήλωσε ότι το ένα μεγάλο κόμμα θα επιλέξει το άλλο μεγάλο κόμμα για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού».

Συνάγεται ότι οι εκλογείς προβλέπουν ως πιθανότερο το σενάριο μιας συμμαχίας ενός μεγάλου κόμματος με ένα μικρό. Μεταξύ των πολλών τέτοιων δυνητικών συνδυασμών, οι πιο πολλοί από τους εκλογείς διαβλέπουν την επανάληψη σχηματισμού συμμαχιών που έχουν λειτουργήσει κατά το παρελθόν, δηλαδή του συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ (κατά την περίοδο 2015-2018) και της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (κατά την περίοδο 2012-2015).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκτιμήσεις των αναγνωστών ως δεύτερη σε πιθανότητα σχηματισμού συμμαχίας τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ, ανιχνεύεται η συμμαχία τους με το ΠΟΤΑΜΙ (25% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 22% για τη ΝΔ), εύρημα που μαρτυρά την πρόσληψη της θέσης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ σε ίση απόσταση από τα δύο κόμματα. Την τρίτη θέση στις εκτιμήσεις συμμαχιών με τον ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει το ΚΙΝΑΛ (20%), ενώ με τη ΝΔ εντοπίζεται η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (18%).

Παρότι χαμηλά, και τα δύο αυτά ποσοστά δείχνουν ότι σημαντικά τμήματα του πληθυσμού εκλαμβάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα ως στραμμένα προς τη δεξιά πλευρά τους.

Οι εκτιμήσεις των αναγνωστών για τις συμμαχίες δεν εμφανίζουν διαφορές ως προς κοινωνικά γνωρίσματά, με εξαίρεση ίσως την τάση των ανδρών, των επαγγελματικά ενεργών εκλογέων, των εκλογέων ηλικίας 35-54 ετών και των λιγότερο μορφωμένων να αποδέχονται ως πιθανές τις συμμαχίες με περισσότερα κόμματα, τάση που τελικά συνεπάγεται περισσότερο θόρυβο λόγω της δυνατότητας πολλαπλής επιλογής των ερωτήσεων.

Την ίδια τάση να δίνουν πολλαπλές απαντήσεις «πληθωρίζοντας» τα ποσοστά συνεργασίας με όλα τα κόμματα εμφανίζουν για την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ οι αριστεροί ψηφοφόροι και για την περίπτωση της ΝΔ οι κεντρώοι ψηφοφόροι, κάτι που προδίδει τη μεγαλύτερη αγωνία αυτών των συγκεκριμένων ακροατηρίων για τον σχηματισμό μιας κυβερνητικής συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της ΝΔ, οι τοποθετούμενοι στο αριστερό ή στο δεξιό άκρο –και όχι κοντά στο μετρικό κέντρο του άξονα– εκτιμούν ως δεύτερο πιθανότερο σενάριο συμμαχίας της ΝΔ αυτό με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και όχι με ένα από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Δεδομένης της τοξικότητας του κόμματος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο στην πραγματικότητα, όμως η καταγραφόμενη άποψη μαρτυρά την πεποίθηση μέρους του εκλογικού ακροατηρίου ότι η ΝΔ θα συμμαχούσε με ένα άλλο, πλην της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ κόμμα, που θα βρισκόταν στα δεξιά της ίδιας, αν αυτό είχε αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει τέλος η εκτίμηση για συμμαχίες που εκδηλώνουν οι ψηφοφόροι που βρίσκονται εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ για το αγαπημένο κόμμα τους και αυτοί που βρίσκονται εγγύτερα στη ΝΔ για το δικό τους αγαπημένο κόμμα, καθώς οι εκτιμήσεις αυτές είναι πιθανό να υποκρύπτουν και επιθυμίες τους. Όσοι αισθάνονται εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν σε υψηλότερα του μέσου όρου ποσοστά ότι το κόμμα θα συμμαχήσει με τους ΑΝΕΛ ή με το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ ουσιαστικά αποκλείουν την πιθανότητα συμμαχίας με τη ΝΔ ή με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Το ακριβώς αντίστοιχο παρατηρείται και για όσους αισθάνονται εγγύτερα στη ΝΔ, δηλαδή εκτιμούν σε πιο υψηλά του μέσου όρου ποσοστά ότι το κόμμα θα συμμαχήσει με το ΚΙΝΑΛ ή με το ΠΟΤΑΜΙ και αποκλείουν την πιθανότητα συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Οι αποφάσεις για τη συγκρότηση συμμαχιών είναι συνάρτηση της συγκυρίας των διαθέσεων των πολιτικών αρχηγών που διαπραγματεύονται την επομένη των εκλογών και, φυσικά, των μαθηματικών του κοινοβουλίου που θα προκύψει το 2019, όμως οι καταγραφές των προτιμήσεων των εκλογέων δεν πρέπει να λησμονούνται.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved