ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «κάλπικη» κόντρα Τσίπρα - Καμμένου, η αρχή της δεδηλωμένης και ο Μητσοτάκης

Η «κάλπικη» κόντρα Τσίπρα - Καμμένου, η αρχή της δεδηλωμένης και ο Μητσοτάκης

Τσίπρας - Καμμένος: Σκωτσέζικο ντους θυμίζουν πλέον οι σχέσεις μεταξύ των επικεφαλής των δύο κυβερνητικών εταίρων, του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου-Η περίεργη κόντρα Τσίπρα και Καμμένου με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών έχει βαθύτερη πολιτική στόχευση πέρα από τα προφανή - Τα παιχνίδια με την «Αρχή της Δεδηλωμένης» προκειμένου να εγκλωβίσουν τον Μητσοτάκη

ΠΩΣ ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΨΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

Για όσους διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και τις ανακοινώσεις έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό που «διέρρεαν» χθες 07/01/2019, από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Εξέφραζαν λοιπόν την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή όχι μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και κάθε άλλο κρίσιμο νομοσχέδιο.

Από την άλλη πλευρά, αρχικά είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν έρθει στην Βουλή των Ελλήνων η συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέχεια έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά έχει τους βουλευτές που απαιτούνται.

Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι πετάνε το γάντι στον Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να καταφέρουν με αυτό τον τρόπο να τον εγκλωβίσουν.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου παραμένει η λήξη της τετραετίας.

«Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» λένε από την Κουμουνδούρου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου:

«Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια... Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρεται, σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Θα υπάρξει σήμερα συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου;

Το ερώτημα δεν έχει εύκολη απάντηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας θέλει να τον δει απόψε 8/01/2019 το απόγευμα. Βέβαια ο κ. Καμμένος είναι στο εξωτερικό, αλλά κανείς από τους ΑΝ.ΕΛ. δεν διευκρινίζει αν και πότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όλα δείχνουν πως το πολιτικό μεταξύ τους διαζύγιο είναι προ των πυλών, με ερωτήματα, ωστόσο, αν αυτό θα είναι «βελούδινο» ή αν θα χαρακτηριστεί από ένταση και… επεισόδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντηση που έχουν κατ’ αρχήν κλείσει (εκτός απροόπτου), για την Τρίτη (08/01) το απόγευμα θα είναι εκ των πραγμάτων κρίσιμη.

Παρόλα αυτά αρκετοί πιστεύουν ότι η κόντρα των δυο κυβερνητικών εταίρων είναι «στημένη», όπως και οι προηγούμενες, ενώ για τον Πάνο Καμμένο υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να την πατήσει όπως ο Πέτρος με το Λύκο στο παραμύθι...

Δείτε σχετικά:

Ραγδαίες εξελίξεις: Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου τις επόμενες ώρες

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έχει 151 βουλευτές για κάθε ψηφοφορία»

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Ο Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Εμφύλιος» στους ΑΝ.ΕΛ: Αντάρτικο και από τη Χρυσοβελώνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το χρονικό της τελευταίας κόντρας Τσίπρα - Καμμένου

Όπως επισήμανε από χθες το Newsbomb.gr, τα όσα έχουν προηγηθεί τις τελευταίες μέρες, δεν de;ixnoyn βελούδινο διαζύγιο. Έντονες συζητήσεις, καχυποψία, ακόμα και μεγάλο ανέβασμα των τόνων, ιδιαίτερα απ’ τη μεριά του υπουργού Άμυνας, χαρακτηρίζουν τους μεταξύ τους διαλόγους.

Κατ’ αρχάς, ο Πάνος Καμμένος οργίστηκε, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε στο γραφείο του στου Μαξίμου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος ζήτησε αυτή την συνάντηση, για να ανταλλάξει ευχές με τον πρωθυπουργό, ενώ σημειώνεται ότι δεν τον είχε ξανασυναντήσει ποτέ εκεί.
Με αφορμή αυτή την συνάντηση, ο Πάνος Καμμένος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και σε έντονο ύφος απαίτησε δέσμευση εκ μέρους του, ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα περιλάβει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κανένα βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος θα έχει ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Σε ήπιους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας του εξήγησε ότι δεν μπορεί να αναλάβει τέτοια δέσμευση, ωστόσο δεν προτίθεται μέχρι τις εκλογές να εντάξει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κανέναν εκ των σημερινών βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ..

Κι ενώ η κρίση φαινόταν να εκτονώνεται, ήρθαν αφενός η γνωστή συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά και αφετέρου πληροφορίες που επικαλείται ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τις οποίες η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Γενάρη.

Έτσι, το περασμένο Σάββατο (05/01/2019) ο υπουργός Άμυνας άρχισε να διαρρέει ότι θα αποχωρήσει απ’ την κυβέρνηση άμεσα. Ανακοίνωσε κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του για την Τετάρτη (09/01/2019), ενώ επικοινώνησε με υπουργό, προς τον οποίο είπε ότι αφενός θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του απ’ την κυβέρνηση και αφετέρου δεν δεσμεύεται να μην υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης εάν κατατεθεί απ’ τη ΝΔ, σε αντίθεση με τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έδινε μέχρι τώρα.

Αιτία, όπως είπε, ότι ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί ότι δεν θα φέρει της Συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τα τέλη Φλεβάρη.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής και συμφώνησαν να συναντηθούν, προκειμένου να λύσουν (;) οριστικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ωστόσο, με το κλίμα των τελευταίων ημερών, είναι πλέον αμφίβολο αν και αυτή τη φορά θα προκύψει εκτόνωση, όπως είχε συμβεί σε άλλες κρίσεις του παρελθόντος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τις πληροφορίες μας, έχουν πλέον επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια στα οποία δεν περιλαμβάνεται ο Π. Καμμένος, ενώ ακόμα και στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. αναρωτιούνται πόσοι βουλευτές θα ακολουθήσουν τον πρόεδρό τους σε μια τέτοια επιλογή…

Διαβάστε επίσης:

Κράτος... οπερέτα - Έκλεισε η Αθηνών Λαμίας με ένα πόντο χιόνι