ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Ο Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Ο Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν την Συμφωνία των Πρεσπών - Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι επόμενες ημέρες

Oι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη, αφού όπως πιστεύουν στο μέγαρο Μαξίμου με τον τρόπο αυτό θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Παράλληλα, οι επιτελείς του Μαξίμου πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει όσους βουλευτές απαιτούνται για να περάσει τον... κάβο.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, που είναι μια ξεχωριστή και διαφορετική διαδικασία, αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατωτερη από τα δύο πέμπτα του όλου, δηλαδή 120 βουλευτές, σε αντίθεση με την πρόταση δυσπιστίας που χρειάζονται 151. Είναι μια πρόβλεψη του Συντάγματος ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης ευκολότερα και να υπάρχει σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό.

Στην περίπτωση, λοιπόν, της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση μπορεί να την πετύχει με λιγότερους από 151 βουλευτές και μέχρι 120, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ένας αριθμός βουλευτών θα απέχει από τη διαδικασία.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, όμως είναι βέβαιο πως αν ο κ. Τσίπρας υιοθετήσει αυτή την εισήγηση, όλα πλέον είναι ανοικτά και εξαρτώνται απόλυτα από τη στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος.

Αν οι ΑΝ.ΕΛ. δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος.

Να σημειώσουμε πάντως ότι την άποψη ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη», διατύπωσε ο Κώστας Κατσίκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών», υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, στο Θέμα 104,6, ενώ σε ερώτηση για το πότε τοποθετείται χρονικά η αποχώρηση ο κ. Κατσίκης ανέφερε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».

Διαβάστε:

«Βόμβα» Κατσίκη: Όταν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας, η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη

Ποιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για παραίτηση;

H ερχόμενη Τετάρτη (9/1/2019) θεωρείται ως η κομβική ημέρα για τη συνέχιση ή όχι του κυβερνητικού σχηματισμού. Κι αυτό γιατί όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα πάρουν τα όργανα των ΑΝ.ΕΛ στην έκτακτη συνεδρίαση που έχει συγκαλέσει ο Πάνος Καμμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τις τελευταίες ώρες τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, μετά το διαζύγιο που δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί και εντός των επόμενων ημερών.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον Πάνο Καμμένο ως απρόβλεπτο κυβερνητικό εταίρο. Μάλιστα δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει ρήγμα στην κοινοβουλευτική συνοχή, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την διαφωνία του για το Σκοπιανό.

Πάντως της ίδια ώρα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεν επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει δεχθεί εισηγήσεις για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τις πολιτικές εξελίξεις