ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Παρασκευή η ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ  

Την Παρασκευή η ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ   
eurokinissi

Την Παρασκευή ξεκινάει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο. Όπως είπε ο Νίκος Βούτσης, το πρωτόκολλο ένταξης θα εισαχθεί στην επιτροπή την Πέμπτη ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Την Τετάρτη (6/2) αναμένεται να υπογραφεί και το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα υπογράψουν οι πρέσβεις των κρατών-μελών της συμμαχίας. Τον προγραμματισμό γνωστοποίησε ήδη από το Σάββατο o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κάτι που υπενθύμισε με σχετική ανακοίνωσή της και η κυβέρνηση των Σκοπίων.

«Βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία των Σκοπίων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται με αυτήν την πράξη τα 29 κράτη-μέλη θα εκφράσουν την συμφωνία τους να γίνει η χώρα μας μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Αμέσως μετά την συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».

Διαβάστε επίσης:

Νέα πυρά Καμμένου για Τσίπρα: Γνώριζε για τον Σόρος και τις 29 offshore

Κικίλιας για Τσίπρα: Είχα προειδοποιήσει να μη πάει αδιάβαστος στον Ερντογάν