ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής οι ελπίδες Καμμένου για επιβίωση των ΑΝΕΛ

Στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής οι ελπίδες Καμμένου για επιβίωση των ΑΝΕΛ
Μια γνωμάτευση του 2013 επιτρέπει στους ΑΝΕΛ να ελπίζουν
EUROKINISSI

Παγκόσμια πρωτοτυπία από χθες για το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Είναι ίσως το μόνο κόμμα που στην προσπάθεια για κοινοβουλευτική επιβίωση έχει δυο βουλευτές οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση προσμετρώντας επίσημα τους εαυτούς τους στην κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα.

 

Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στην τελική ευθεία με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά και η επιβίωση του να είναι στα «χέρια» της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής. Είναι και ο λόγος που δεν έχει λάβει προς ώρα μέτρα κατά των δύο βουλευτών αν και καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν πως μικρά περιθώρια αντίδρασης έχει με τον Κώστα Ζουράρι ο οποίος δεν είναι στέλεχος των ΑΝΕΛ αλλά συνεργαζόμενος με το κόμμα πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία. «Εγώ τηρώ την συμφωνία που έχουμε κάνει. Δήλωσα πως θα στηρίξω τα θετικά μέτρα και όχι το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η θέση μου για το Μακεδονικό είναι διατυπωμένη και ξεκάθαρη» υποστηρίζει ο Μακεδόνας βουλευτής που παρόλα αυτά έδωσε το άλλοθι της πλειοψηφίας στην κυβέρνηση επιτρέποντας να φουντώσουν οι φήμες για μεταγραφή του στο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Διαφορετική περίπτωση είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Πρόκειται για μέλος των ΑΝΕΛ που δύο περίπου χρόνια τώρα, είναι ξένο σώμα για το κόμμα με το οποίο έχει εκλεγεί. Έχει δηλώσει από καιρό πως θα παραιτηθεί μόλις ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών επιστρέφοντας την έδρα στους ΑΝΕΛ γιατί «οι έδρες ανήκουν στα κόμματα. Δεν την παίρνεις μαζί σου. Είσαι βουλευτής επειδή συμμετείχες σε ένα κόμμα» όπως ο ίδιος λέει στους συνεργάτες του.

Με την διαφορά ότι «ξέχασε» το πρωτόκολλο εισδοχής οπότε και η παραίτηση πήρε παραίτηση. Περιθώρια άλλωστε έχει, καθώς δύσκολα ο Πάνος Καμμένος θα τον διαγράψει προτού η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής λάβει απόφαση για το ερώτημά του. Η διαγραφή αυτή τη στιγμή αυτόματα θα σήμαινε την διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας και εκείνος θα έχανε τα προνόμια του αρχηγού.

Πληροφορίες από τη Βουλή δεν δίνουν και πολλές ελπίδες στον πρώην κυβερνητικό συνέταιρο με τον οποίο τα χάλασαν στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Κλώτσησε κάθε ευκαιρία» λένε χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος Καμμένος έχει επενδύσει την σωτηρία των ΑΝΕΛ σε μία γνωμοδότηση του 2013 και πάλι της Επιτροπής. Ζητάει δε να εφαρμοστεί χωρίς άλλο, αν και ο ίδιος έστειλε νωρίτερα τη Μαρία Κόλλια Τσαρουχά να καταθέσει ερώτημα. «Υπέβαλε πρόταση επίσημα προς την Επιτροπή η κ. Κόλλια Τσαρουχά, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να υπάρξει ερμηνεία του κανονισμού σε σχέση με τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανεξαρτήτως αν όλοι οι βουλευτές τους προέρχονται από το ίδιο κόμμα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας ότι θα γίνει ερώτημα προς το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για γνωμοδότηση. «Άριστα έπραξε η κ. Κόλλια Τσαρουχά, διότι αν διαπιστωθεί η διάλυση μιας Κ.Ο., για την επανασυγκρότησή της στη συνέχεια, δεν θα χρειάζονται 5 αλλά θα χρειάζονται 10 βουλευτές. Άρα έγκαιρα η κ. Τσαρουχά το έθεσε», συμπλήρωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ο Πάνος Καμμένος όμως υποστηρίζει πως ποτέ η συνεργάτιδά του δεν υπέβαλλε ερώτημα: «Δεν κατανοούμε για ποιο λόγο, ενώ τα ανωτέρω είναι ξεκάθαρα, προβήκατε σε δήλωση προς τους Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες, ισχυριζόμενος ότι, τάχα, εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες υποβάλαμε αίτημα για νέα γνωμοδότηση, το οποίο εσείς προτίθεστε να διαβιβάσετε προς την Επιστημονική Υπηρεσία. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα, δεδομένης της ύπαρξης γνωμοδότησης του 2013, όπου καλύπτει πλήρως το θέμα», αναφέρει σε επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση επιμένοντας να λυθεί άμεσα το θέμα.

Νωρίτερα, είχε αποστείλει υπόμνημα και προς την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική» τη διάκριση-κατηγοριοποίηση βουλευτών που έχουν ενταχθεί σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, ανεξάρτητα αν έχουν εκλεγεί ή όχι με το ίδιο κόμμα.

Ο κ. Καμμένος τονίζει σε αυτή ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα που πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, «οι βουλευτές που συναποτελούν το κοινοβουλευτικό Σώμα και ασκούν την σχετική λειτουργία της Πολιτείας, έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση».

Για την ιστορία, το επιστημονικό συμβούλιο το 2013 είχε απαντήσει πως μπορούν να συγκροτήσουν ΚΟ βουλευτές που δεν εκλέχθησαν με το ίδιο κόμμα σημειώνοντας πως βασική προϋπόθεση είναι οι βουλευτές να υποβάλουν ενυπόγραφη δήλωση στην οποία να αναφέρουν σε ποια από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ανήκουν. Οπότε μια τέτοια επιστολή από το προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων Αριστείδη Φωκά θα μπορούσε να δώσει τη λύση.

Σχετικές ειδήσεις