ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Καμμένος δεν διαγράφει τον Παπαχριστόπουλο – Τι «μαγειρεύουν» στη Βουλή;

Ο Καμμένος δεν διαγράφει τον Παπαχριστόπουλο – Τι «μαγειρεύουν» στη Βουλή;

Καταιγιστικές εξελίξεις στους ΑΝΕΛ

Να... περιμένει μέχρι το βράδυ αποφάσισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφορικά με την υπόθεση διαγραφής του Θανάση Παπαχριστόπουλου από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ο Πάνος Καμμένος επανήλθε στο θέμα και μέσω Twitter ανέφερε:

«Την διαγραφή Παπαχρηστόπουλου θα την καταθέσω στην ολομέλεια αφού μιλήσω στη Βουλή, ελπίζω ο πρωθυπουργός να είναι μέσα….{Αν κατατεθεί τώρα, θα μου αφαιρέσουν τον λόγο πραξικοπηματικά από σήμερα}».

Προφανώς, ο κ. Καμμένος δεν προχώρησε στην πολυσυζητημένη διαγραφή διότι επιθυμεί να μιλήσει στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός.

Εξαλλού, φαίνεται πως ο ίδιος γνώριζε από νωρίς ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα υιοθετήσει τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, που έκρινε ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν προκειμένω των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αν δεν διαθέτουν 5 βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

Το επίμαχο σημείο της ομόφωνης γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου επισημαίνει πως «στο ερώτημα, εν κατακλείδι, αν η ΚΟ η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ΚΟ κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική» ενώ σε άλλο σημείο εξηγεί πως: «Προσχώρηση συνεπώς βουλευτή, προερχόμενου από τους ανεξάρτητους ή από άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, σε κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργεί ήδη με 5 μέλη, δεν αποτρέπει την αυτοδίκαιη διάλυσή της σε περίπτωση κατά την οποία τα εκλεγέντα υπο την αυτή κομματική σημαία μέλη της μειωθούν, εν συνεχεία, κατά ένα, πλην της περίπτωσης κατά την οποία ο βουλευτής αυτός είχε εκλεγεί με το κόμμα στην ΚΟ της οποίας προσχωρεί».

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, τα κόμματα ενημερώθηκαν για τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Για «δυσάρεστη εξέλιξη» έκανε λόγο η ΝΔ, που συμφώνησε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Την άποψη να μην διαλύονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες όταν χάνουν βουλευτές, εξέφρασαν η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά από τους ΑΝΕΛ, αλλά και η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Όμως σήμερα στη Βουλή αναμένεται να επισημοποιηθεί το οριστικό τέλος.

Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, που συντάχθηκε μετά από παραγγελία του Νίκου Βούτση, οδηγεί σε κατάρρευση της ΚΟ του Πάνου Καμμένου εάν μείνει με πέντε βουλευτές.

Η «ετυμηγορία» της νομικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου δόθηκε στην δημοσιότητα ελάχιστες ώρες μετά το τελεσίγραφο που έστειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, διαμηνύοντας του πως θα τον διαγράψει σήμερα Παρασκευή (08/02) αν δεν παραδώσει τη βουλευτική του έδρα μέχρι τις 10:00.

Την ίδια ώρα πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να δείξει ότι η ενδεχόμενη κατάρρευση των ΑΝΕΛ δεν προκαλείται από δική του μεθόδευση αλλά από το «γράμμα» του Κανονισμού.

Η δήλωση ωστόσο του κ. Βούτση ότι «κάτι μπορεί να συμβεί σήμερα» βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. «Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση. Οι ΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή έχουν 6 βουλευτές. Μπορεί μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) ή την Δευτέρα να έχουν πάει πίσω όλοι όσοι έχουν φύγει από τους ΑΝΕΛ και να έχουν μία μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα. Εντελώς θεωρητικά το λέω βεβαίως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές ότι ο κ. Βούτσης αναφέρεται στους Νίκο Νικολόπουλο, Δημήτρη Καμμένο, Γιώργο Λαζαρίδη, Ελενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ αλλά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί. Οι τρείς πρώτοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο κόμμα του Πάνου Καμμένου ενώ οι δύο τελευταίοι βρίσκονται σε άγρια κόντρα με τον πρώην αρχηγό τους.

Τέλος υπάρχει και το σενάριο της παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Τέρνες Κουίκ που είναι πρώτος αναπληρωματικός για να λάβει την έδρα η Ελένη Σκλαβενίτη που παραμένει στο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση όμως η κυβέρνηση χάνει την εύθραυστη πλειοψηφία των 151.

Άρα, μέχρι το βράδυ οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και δεν αποκλείται κάποια «ντρίμπλα» της τελευταίας στιγμής από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, προκειμένου να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Ποια θα είναι αυτή; Ένα σενάριο που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι μέχρι το βράδυ να έχουν ενταχθεί στην ΚΟ των ΑΝΕΛ δύο ανεξάρτητοι βουλευτές. Έτσι και ο κ. Παπαχριστόπουλος θα διαγραφεί και οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να υφίστανται ως κοινοβουλευτική ομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στο Μάτι: 100 νεκροί, ένα αστείο πόρισμα και κανένας στη φυλακή