ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαγγελίες Μητσοτάκη: Μάτι, φορολογία και ΔΕΗ σε άμεση προτεραιότητα

Εξαγγελίες Μητσοτάκη: Μάτι, φορολογία και ΔΕΗ σε άμεση προτεραιότητα
EUROKINISSI

Τρεις είναι οι μεγάλες προτεραιότητες για την κυβέρνηση που δρομολογούνται ήδη από το πρωί της Δευτέρας (23/7) σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε απόλυτη προτεραιότητα τίθεται η ανακούφιση των πυρόπληκτων στο Μάτι. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είπε πως άμεσα υπογράφεται πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα επισπεύσει τις διαδικασίες, σχολιάζοντας πως έναν χρόνο μετά την τραγωδία ελάχιστα έχουν γίνει.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα στον Αύγουστο:
1. Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
2. Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης
3. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
4. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.
5. Συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας.
6. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών.

Στη Βουλή η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, πρώτη προτεραιότητα είναι η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους - μεσοσταθμικά κατά 22%.

Συγκεκριμένα:
- Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%.
- Για 60.000 μέχρι 70.000 η μείωση θα είναι 27%.
- Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
- Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
- Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, αφορά μόλις 14.841 φορολογούμενους, η μείωση είναι 10%.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ειδικότερα:
- Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
- Το επιτόκιο της ρύθμισης μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
- Διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σε αυτήν, όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
- Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Αγώνας για τη ΔΕΗ

Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού και η ΔΕΗ. «Υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα που θα μετατραπεί σε ανασφάλεια για να συνεχίσει την λειτουργία της αν δεν ληφθούν μέτρα...» είπε ο πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε ότι «θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σώσουμε την εταιρεία και αυτό θα γίνει χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές». «Αν χρειαστεί να πουλήσουμε κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας θα το κάνουμε...» είπε.
Νωρίτερα εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης είπε πως θα προχωρήσουν στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα εξορθολογιστεί η τιμολογιακή πολιτική.
Ως προς τα μέτρα στήριξης, είπε πως στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου της, η κατάργηση των ΝΟΜΕ, καθώς και η απόδοση των χρημάτων από το κλείσιμο τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στη ΔΕΗ.

Τα επόμενα βήματα

Στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού, έτσι όπως τις παρουσίασε, είναι η άμβλυνση των συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών για την οποία ζήτησε και την στήριξη της αντιπολίτευσης. Εξήγησε πως θα χρησιμοποιήσει σαν μοχλό πίεσης την προοπτική ένταξης της γείτονος χώρας στην ΕΕ «και θα κάνουμε μία παγκόσμια καμπάνια για την στήριξη των μακεδονικών προϊόντων μας».
Αναφέρθηκε και σε δέκα βασικά νομοσχέδια θα γίνουν νόμοι μέχρι το τέλος του έτους επικεντρώνοντας στα τρία πρώτα: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Αυτά τα τρία νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, ανακοίνωσε.

Ξεκινούν οι επιτροπές της Βουλής

Την Τρίτη (23/7), οι διαρκείς επιτροπές της Βουλής, που συγκροτήθηκαν με απόφαση του προέδρου της Βουλής, εκλέγουν τα προεδρεία τους με διαδοχικές ψηφοφορίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το πρωί και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι.

Το απόγευμα της Τρίτης συγκαλείται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως ο Κώστας Τασούλας θα κάνει μια καταρχήν ενημέρωση για τα πρώτα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυβέρνηση κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και γι' αυτό επιθυμεί να συζητηθεί στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, ήτοι πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στις επιτροπές και στη συνέχεια συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Προτού κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει κατατεθεί και ενδεχομένως και ψηφισθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι και Περιφέρειες) ενόψει της ανάληψης καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός: «Βόμβα» σεισμολόγων για το ρήγμα των Αλκυονίδων