ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δίνει όλα ο Σαμαράς για να μείνει στην πρωθυπουργία

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από όλους συναίνεση προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έθεσε το χρονοδιάγραμμα για εκλογές στο τέλος του 2015 - Άνοιγμα Σαμαρά για τη συμμετοχή και άλλων στην κυβέρνηση.

Να εκλέξουμε ΠτΔ και μετά ελάτε στην κυβέρνηση και πάμε και σε πρόωρες εκλογές

Του Κώστα Τσιτούνα

Προσπάθεια να βρεθεί διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εκλογή ΠτΔ επιχείρησε ο Αντώνης Σαμαράς με διάγγελμά του. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει η ακραία πόλωση και τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών που - όπως είπε - δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου.

Απέδωσε σοβαρές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και στον Πάνο Καμμένο (τον οποίο όμως δεν κατονομάζει) λέγοντας ότι με τη στάση τους στηρίζουν όλο αυτό το πολύ κακό κλίμα των τελευταίων ημερών γύρω από θέματα που έχουν σχέση με χρηματισμό βουλευτών.

Απευθυνόμενος σε όλους τους βουλευτές ο κ.. Σαμαράς ζήτησε την στήριξή τους για να εκλεγεί ΠτΔ ο κ. Δήμας.

Παράλληλα είπε ότι αμέσως μετά την εκλογή ΠτΔ , το κυβερνητικό σχήμα είναι «ανοικτό» για να εισέλθουν κι άλλα κόμματα, επιχειρώντας άνοιγμα στον Φώτη Κουβέλη.

Τέλος υποσχέθηκε ότι το προσεχές διάστημα είναι πρόθυμος να υπάρχει και ένα σχεδιάγραμμα που θα προβλέπει ακόμα και στο τέλος του 2015 πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση Σαμαρά:

«Ο Ελληνικός λαός δεν θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Και έχει δίκιο. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και το συμφέρον της Χώρας, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή. Πρέπει να μη γίνουν εκλογές. Πρέπει να τερματισθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα.

Δεν μπορούμε να τελειώσουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και να μπούμε αμέσως σε μιαν άλλη. Τα προβλήματα της Χώρας δεν μπορούν να βαλτώνουν σε μια μόνιμη προεκλογική περίοδο.

Ούτε και μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριάσει τη Δημοκρατία μας. Κατηγοριών, στις οποίες δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος.

Θυμίζω ότι ο κύριος Τσίπρας, ήδη από την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή, δυο μήνες πριν, είχε πει το απίστευτο, ότι δηλαδή, όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι και εξαγορασμένος! Ενώ προχθές, συνεργαζόμενοι μαζί του βουλευτές, τόλμησαν να πουν το ίδιο για εκείνους τους πέντε συναδέλφους που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους τον Σταύρο Δήμα!

Όμως οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης.

Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν! Και αυτό είναι το στοίχημα της Δημοκρατίας σήμερα!

Τους καλώ λοιπόν όλους, να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, την ψυχή τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος αλλά και της κοινής λογικής.

Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε προβλέπει η συνταγματική επιταγή.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Μνημονίου, και την νέα συμφωνία θωράκισης της Ελλάδας.

Ακόμα προσδοκώ τη στήριξη όλων των βουλευτών για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει το νέο Σύνταγμα που χρειάζεται. Να μη μπει σε περιπέτειες και να μην αναβάλει τη Συνταγματική αλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια.

Επίσης, μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους.

Είναι λοιπόν Εθνική υποχρέωση, αλλά το λέει και η κοινή λογική, πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για Εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015.

Γιατί κάτω από συνθήκες προεκλογικής πόλωσης, μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται για την οικονομία μας ή να αλλάζει το Σύνταγμά μας. Αυτό λέει η φωνή της ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό Λαό».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς φοβάται τις εκλογές

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα όσα δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στο διάγγελμα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας πως "θέλει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να εφαρμοσθούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα".

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η συνειδητοποίηση εκ μέρους του κ. Σαμαρά πως δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος ο αριθμός από το σύνταγμα των 180 ψήφων, τον εξανάγκασε σήμερα να επαναλάβει τις ήδη γνωστές του θέσεις, διανθισμένες για άλλη μια φορά με αρκετή δόση επιθέσεων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως είναι απολύτως φανερό πως ο πρωθυπουργός επιδιώκει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εφαρμοσθούν όλα εκείνα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και περιέχονται στο γνωστό mail Χαρδούβελη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός φοβάται την προσφυγή στις κάλπες «Μπορεί ο κ. Σαμαράς να τάζει σε διάφορους συμμετοχή σε νέα κυβερνητικά σχήματα, μπορεί να τον τρομάζουν τα σχέδια διάφορων συστημικών κέντρων για κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού», πιο πολύ όμως φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού που δεν θα μπορέσει τελικώς να αποφύγει. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, από μια νέα πορεία. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου θα ολοκληρωθεί και ο λαός θα μιλήσει, η ελπίδα θα νικήσει το φόβο, η δημοκρατία θα νικήσει» καταλήγει η ανακοίνωση .

Χρυσή Αυγή: Όσο και να κλαίει ο Σαμαράς δεν παραγράφονται τα εγκλήματά του

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και δη στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή, σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος «όσο και να κλαίει και να οδύρεται ο Σαμαράς, όσο και να παρακαλάει γονυπετής για αποστασίες δεν παραγράφονται τα εγκλήματά του κατά της Ελλάδος και η κατάλυση του Συντάγματος και της Λαϊκής Κυριαρχίας».

Την ίδια στιγμή, στο σχόλιο αναφέρεται πως τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών «απαιτούν άμεσα ελεύθερες εκλογές που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τα ανδρείκελα του μνημονίου».

Ρoή Ειδήσεων

BEST OF NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER