Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του μνημονίου (video)

Newsbomb

«Αποδεχόμαστε το 0% του μνημονίου» ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

«Παρότι δεν είναι στιγμή για πανηγυρισμούς, με την σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αρχίζει η μεταμνημονιακή περίοδος», πρόσθεσε.

«Δεν θα αποδεχθούμε μέτρα που ενισχύουν τη λιτότητα και το χρέος. Η τοξική συμφωνία πρέπει να αντικατασταθεί με ένα νέο πρόγραμμα. Δεν γίνεται να δεσμευτούμε πως θα αποφύγουμε τη ρήξη. Δεν γίνεται να διαπραγματευτούμε, εάν αποκλείσουμε τη ρήξη, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να την αποφύγουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το Μνημόνιο για εμάς ήταν τα νέα δάνεια που συσσωρεύτηκαν σε παλαιά δάνεια. Πριν το 2010 το ΑΕΠ της χώρας μεγεθυνόταν από μη βιώσιμο δανεισμό. Περάσαμε από την πυραμιδική μεγέθυνση στην πυραμιδική λιτότητα», τόνισε.

«Για να πάψει να είναι τοξική αυτή η συμφωνία απαιτείται μια νέα συμφωνία και γι' αυτό το λόγο εκλεγήκαμε. Είναι αστείο να μας ασκούν κριτική, επειδή θέλουμε μια συμφωνία-γέφυρα», σημείωσε.

«Μας ζητάτε να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε σε ρήξη, για να μας στηρίξετε» είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι σχήμα οξύμωρο, γιατί έτσι δεν διαπραγματεύεσαι».

«Καλύτερα να κάτσουμε εδώ, να οργανώσουμε τα υπουργεία και να παίρνουμε εντολές από e-mail», ανέφερε και πρόσθεσε, με νόημα: «Αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που προσέρχεται στο Eurogroup όρθια και όχι εκ προοιμίου σκυφτή».

Ο κ. Βαρουφάκης, τέλος, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα προκύψει μια νέα καλή συμφωνία «όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη».