Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία 43 χρόνια μετά: Το διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο μήνυμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Newsbomb

Νέα Δημοκρατία | Ειδήσεις: Το ημερολόγιο έγραφε 4 Οκτωβρίου 1974. Η Ελλάδα είχε μόλις βγει από τα «πέτρινα χρόνια» της Χούντας των Συνταγματαρχών και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης, ανακοινώνει την ιδρυτική διακήρυξη ενός νέου πολιτικού κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr τη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη», αναφερόταν – μεταξύ άλλων – στην Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας

Δείτε το βίντεο:

Ο λόγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι ενωτικός, κινούμενος μακριά από τη λογική των διχασμών και αυτό αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 1974.

1974ath

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, λαμβάνοντας ποσοστό 54,37%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές και εξασφαλίζει συνολικά 220 έδρες μέσα στη Βουλή.

Ο ιδρυτής της ΝΔ αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του: Η κυβέρνησή του έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), τον προκάτοχο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σκοπός είναι η η ενίσχυση της ασφάλειάς της από εξωτερικούς κινδύνους, ενώ προτεραιότητα αποτελεί και η συμμετοχή της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς.

politeyma

Επίσης, το Δεκέμβριο του 1974, η κυβέρνηση Καραμανλή λύνει οριστικά το πολιτειακό ζήτημα της χώρας, διεξάγοντας δημοψήφισμα με το οποίο καταργήθηκε η Βασιλευόμενη Δημοκρατία και εγκαθιδρύεται το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.