ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Σαμαρά στη Βουλή για την Εξεταστική των Μνημονίων

Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Σαμαρά στη Βουλή για την Εξεταστική των Μνημονίων

Ολομέτωπη επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε για επιχείρηση τρομοκρατίας, με τις συνεχείς αναφορές και την υιοθέτηση της στρατηγικής περί πιθανής πτώχευσης της χώρας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε, μάλιστα, σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό αναφορά με τις επερχόμενες εξελίξεις, τονίζοντας προς τον Αντώνη Σαμαρά τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης: « Η Ελλάδα κύριε Σαμαρά, δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε και εσείς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι εταίροι και οι δανειστές. Θα το διαπιστώσετε και εσείς, θα το διαπιστώσουν και οι εταίροι και οι δανειστές. Μετά από 5 χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής για τα μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν την καταστροφή, εκκινούμε μια διαδικασία να δοθούν απαντήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, μόλις λίγες ώρες πριν από την παρουσία του στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Πούτιν.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ξανά τον Αντώνη Σαμαρά ότι ενδιαφέρεται μόνο για την... καρέκλα και τη δημιουργία ψευδαισθήσεων ως προς το ενδεχόμενο να προκύψει πιστωτικό γεγονός από την ελληνική πλευρά και τον κατηγόρησε για απειλή κατά της κυβέρνησης, εστιάζοντας στην αναφορά του κ. Σαμαρά για ανακριτική επιτροπή σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε να ρίξει στα... σχοινιά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον για... συμμετοχή σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες, ώστε να προκύψει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό, αλλά και τον Σαμαρά ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ: «Μιλήσατε πρόσφατα κύριε Σαμαρά για συμμετοχή σας σε οικουμενική κυβέρνηση. Δύο μήνες μετά τη λαϊκή εντολή. Αλήθεια, σας ζήτησε κανείς να συμμετάσχετε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Καθίστε εκεί στην αντιπολίτευση αν ονειρεύεστε κυβέρνηση γιατί θα παραμείνετε για πάρα πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι, τελεία και παύλα, μην περιμένετε άδικα».

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η αλήθεια κ. Σαμαρά είναι ότι δεν κάνατε εξεταστική γιατί «συγκυβερνήτης» σας ήταν ο κ. Βενιζέλος. Σας καλώ να υπερψηφίσετε την πρόταση και να αποφύγετε τις υπεκφυγές».

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών κορυφώθηκε κυρίως στις δευτερολογίες τους: «Σας έχει υποκαταστήσει στα καθήκοντά σας η κα Κωνσταντοπούλου κύριε Τσίπρα;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς είχε επιτεθεί στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σαμαράς: Δεν δέχεται ο λαός κύριε Τσίπρα να τον πάτε στα βράχια. Γιατί κύριε Τσίπρα μπλοκάρατε την συνταγματική αναθεώρηση της ΝΔ; Ως προτεραιότητα δεν είχα την εξεταστική επιτροπή, αλλά τη διάσωση της Ελλάδας Κύριε Τσίπρα, το 2009 είχατε προτείνει ως πρωθυπουργό τον Αρσένη. Κύριε Τσίπρα, ο Παπανδρέου είχε προτείνει 5 πρόσωπα για πρωθυπουργό, πριν καταλήξουμε στον Παπαδήμο».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τη συμμετοχή του στο παρασκήνιο των Καννών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Για το περί δήθεν ανατροπής του κ. Παπανδρέου θα σας πω ένα πράγμα. Μέχρι τότε ο κ. Παπανδρέου μου είχε προτείνει πέντε πρωθυπουργούς. Τότε καταδικάσατε πρώτος εσείς ως πραξικόπημα την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα».

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφέρει: «Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ' τους δικούς σας εφιάλτες. Και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα αν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν τη συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω. Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς - θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους» συμπλήρωσε.

Βενιζέλος: Στις Κάννες έγινε ό,τι και στην επταμερή των Βρυξελλών

Σφοδρή και πολυμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περί σύστασης Εξεταστικής των μνημονίων στη Βουλή, καταλογίζοντάς του πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα και την Οικονομία σε διολίσθηση μέσα σε δύο μήνες, διττή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό και επιλογή - με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής - που «δηλητηριάζει» την εθνική συναίνεση, ενώ «η χώρα βρίσκεται σε διάταξη μάχης και υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά».

Θεοδωράκης: Να αναζητηθούν ευθύνες γιατί η χώρα δεν βγήκε ακόμα από τα μνημόνια

Για λάθη πάνω στα λάθη που οδήγησαν στα μνημόνια έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Η πρόταση τελικά υπερψηφίσθηκε από 156 βουλευτές, σε μια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (7/4). «ΟΧΙ» ψήφισαν 72 βουλευτές, ενώ «παρών» ψήφισαν 22 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
Μάιος 2012 και εντεύθεν

Δική της πρόταση κατέθεσε η ΝΔ - Ζητά εξεταστική από το 1981 και μετά

Η Νέα Δημοκρατία πέρασε στην αντεπίθεση, καταθέτοντας δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αίτημα να ερευνηθεί η χρονική περίοδο από το 1981 και μετά. Η ΝΔ ζητά η εξεταστική να ξεκινήσει μετά το πέρας του μεταβατικού τετραμήνου του μνημονίου. Στη Συγγρού έχουν αποφασίσει ότι, αν και η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή με στελέχη του κόμματος.

eggrafo 1
eggrafo 2
eggrafo 3

Δεν θα συζητηθεί σήμερα η πρόταση της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί να συζητηθούν οι δύο προτάσεις σήμερα» ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι κατά συνέπεια θα συζητηθεί σήμερα μόνο η πρόταση που υπέβαλαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η "γαλάζια" πρόταση θα εγγραφεί, για να συζητηθεί κατά μόνας σε επόμενο χρόνο.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή να κληθεί ως πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ της Μ. Δευτέρας.

Ν. Φίλης κατά της ΝΔ: Η κοινή γνώμη δεν καταλαβαίνει διαδικαστικού τύπου τερτίπια

«Είναι λυπηρό ότι η ΝΔ επιλέγει μια διαδικασία με την οποία αποφεύγει τη συζήτηση» είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί της διαδικασίας.

Τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα τέσσερα βασικά πεδία που πρέπει να εστιάσει η έρευνα της επιτροπής περιέγραψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου τα βασικά πεδία είναι τα εξής:

  1. Να ερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ και ο βαθμός διαθεσιμότητας των διεθνών αγορών κατά την προμνημονιακή περίοδο
  2. Να ερευνηθούν οι δανειακές συμβάσεις και η παραίτηση από την εθνική μας κυριαρχία. Το εφαρμοστέο δίκαιο και το σύνολο των αντιαναπτυξιακών μέτρων που οδήγησε σε απώλεια του 25% του ΑΕΠ , σε ανεργία 1,5 εκατ. πολίτες, σε λεηλασία των αποθεματικών και σε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος
  3. Να ερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραθεσμική πρόσκληση του ΔΝΤ και κάθε απόφαση που παρεκκλίνει του ευρωπαϊκού πλαισίου.
  4. Να γίνει έρευνα για τον ρόλο ινστιτούτων και ΜΜΕ που επέβαλαν την αναγκαιότητα του μνημονίου.

Τι είπαν οι ΑΝΕΛ

«Το χρέος που φορτώθηκε στους Έλληνες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί», ανέφερε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ -που συνυπογράφουν την πρόταση-, Δημήτρης Καμμένος.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, εξέφρασε τη διαφωνία του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας: «Το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ είναι άγνωστο και τεράστιο που ξεπερνά το 5%... το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ έγινε με δύο συμβάσεις που πρέπει να τις δούμε».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας περιλαμβάνεται και «η αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς σε διαφορετική περίπτωση το EFSF μπορεί να απαιτήσει την αποπληρωμή όλου του ποσού».

Τι είπε η ΝΔ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «χωλαίνει» ενώ υποστήριξε παράλληλα ότι η πρόσφατη τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που υπόγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποτελεί «παράταση του μνημονίου».

Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε προσθέτοντας ότι η πρόσφατη «επικαιροποίηση» της δανειακής σύμβασης «περιλαμβάνει και έναν πρόσθετο δυσμενή όρο που δεν είχαν οι προηγούμενες. Πρόκειται για την επιστροφή ομολόγων 11 δις ευρώ από το ΤΧΣ και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί». Τέλος υποστήριξε ότι η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι «προσχηματική» λέγοντας ότι «αναφέρει πως το πρόγραμμα της ασκούμενης πολιτικής έχει αποτύχει την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει εγγράφως πως τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης θα αποτελέσουν σημείο αφετηρίας ενώ δεσμεύεται για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Τι είπε το «Ποτάμι»

Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, εισηγητής του «Ποταμιού» είπε πως η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ είναι ορόσημο προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Ο βουλευτής στη συνέχεια απαρίθμησε μια σειρά υποθέσεων μεταξύ των οποίων οι Ολυμπιακοί αγώνες και το χρηματιστήριο, που όπως είπε «πρέπει να ερευνηθούν».

«Η κυβερνητική επιδίωξη είναι να στηθεί ένα σκηνικό αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η καραμανλική δεξιά από τη μια, μια διευρυμένη συμμαχία αριστεράς και δεξιάς απέναντι στην κυβέρνηση σαμαρικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΝΔ εναντίον ΝΔ λοιπόν. Και όλοι εναντίον όλων» είπε ο κ. Μπαργιώτας και επεσήμανε πως «Η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της τόσο κοντά στο ναυάγιο. Και το ζητούμενο είναι η σωτηρία της πατρίδας, δεν είναι τα μικροκομματικά κέρδη για την επόμενη εβδομάδα».

Σχετικές ειδήσεις