Μητσοτάκης: Οδοστρωτήρας για την Παιδεία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Μητσοτάκης: Οδοστρωτήρας για την Παιδεία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και πάντως πριν ανοίξουν τα σχολεία, ζητά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με σχετικό αίτημα το οποίο απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένει να είναι θετική η ανταπόκριση στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν πηγές της Συγγρού στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «η πολιτική που ασκεί μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον τομέα της Παιδείας αποτελεί οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας» και κάνει λόγο για πρωτοφανείς αποφάσεις ιδεοληψίας και ανικανότητας, που υποβαθμίζουν δραματικά τη δημόσια και διαλύουν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι αποφάσεις που λαμβάνονται με ιδεολογική εμμονή προδίδουν «κομματοκρατία και αναξιοκρατία, εξίσωση προς τα κάτω, πολιτική παραπλάνηση, αυταρχισμό και επιβολή των βίαιων μειοψηφιών, εκπαιδευτικό επαρχιωτισμό και απομόνωση». Αλλά και «απόρριψη στοιχείων που επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν τις αλλαγές στην Παιδεία: Συναίνεση, αριστεία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στη διδασκαλία και στη μάθηση».

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει μία σειρά από αποφάσεις που οφείλονται- όπως τονίζει- σε κυβερνητική ανικανότητα, όπως η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα κενά στην έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, η εγκατάλειψη του ολοήμερου σχολείου, η περιθωριοποίηση της ξενόγλωσσης παιδείας και η πειραματική αντιμετώπιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Επίσης, επισημαίνει ότι από τις αρχές του 2015, περισσότερες από 100 αποσπασματικές ρυθμίσεις έχουν αποσαθρώσει όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, ενώ με το νομοσχέδιο που κατέθεσε τώρα ο αρμόδιος υπουργός επιχειρεί να θέσει την ιδιωτική εκπαίδευση υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Η ολοκληρωτική αποσύνθεσή του θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Η ελληνική Παιδεία έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Αποτελεί παγκόσμιο πολιτισμικό φάρο που ακτινοβολεί μέχρι σήμερα σε πείσμα των συχνά αντίξοων ιστορικών συνθηκών. Κανείς δεν δικαιούται να τη στερήσει από τις επόμενες γενιές. Πλησιάζουμε στην έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους και είναι επείγον να ληφθούν διορθωτικά μέτρα» καταλήγει.