ΕΛΛΑΔΑ

Nτοκουμέντο: Κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων για φωτιές στην Ηλεία

Nτοκουμέντο: Κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων για φωτιές στην Ηλεία

Υπόμνημα αγωνίας για τον άμεσο κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων των καταδικασθέντων σε πρώτο βαθμό προσώπων που ευθύνονται για τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία , κατέθεσε στην ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο τραγικός πατέρας Γιώργος Παρασκευόπουλος που έχασε στις φωτιές της Ηλείας , τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του , την σύζυγό του και την μητέρα του.

« Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω, για μία ιδιαίτερη σοβαρή ποινική υπόθεση, με πανελλήνιο, ακόμη και παγκόσμιο, ενδιαφέρον, η οποία κινδυνεύει να υποπέσει σε παραγραφή. Είμαι ο Γεώργιος Παρασκευόπουλος, που κατά τις 24 Αυγούστου 2007 στις γνωστές φωτιές της Ηλείας κάηκαν (αποτεφρώθηκαν) τα 4 ανήλικα παιδιά μου, η σύζυγος μου και η μητέρα μου. Συνολικά μόνο στη περιοχή του χωριού Αρτέμιδα Ηλείας κάηκαν 36 άτομα (εκτός των άλλων σε όλο το νομό Ηλείας).» – αναφέρει στο υπόμνημά του προς την ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ο τραγικός πατέρας και σημειώνει:

« Της υπόθεσης αυτής επελήφθη η Ελληνική Δικαιοσύνη και, αφού προηγήθηκε προανάκριση και ανάκριση, εκδόθηκε το υπ΄ αριθμ. 4/2012 βούλευμα του Συμβουλίου Πλ/κών Πύργου, με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικασθούν στο Τριμελές Πλημ/κείο Πύργου ο τότε Νομάρχης Ηλείας, ο τότε Δήμαρχος Ζαχάρως, δύο πυροσβεστικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια κ.λπ. Το Τριμελές Πλ/κείο Πύργου, ύστερα από σχετικές αναβολές, άρχισε να συνεδριάζει την 8η Μαρτίου 2012 και τελείωσε την 4η Δεκεμβρίου 2012, οπότε και εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 539/2012 απόφασή του, με την οποία κηρύχτηκαν οι κατηγορούμενοι ένοχοι και τους επεβλήθησαν πολυετείς φυλακίσεις. Κατά της απόφασης αυτής οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση, η οποία άρχισε να εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Πατρών την 4/3/2014. Η διαδικασία διεξάγεται, κατ΄ άριστο τρόπο, ιδίως από την πλευρά των Δικαστών και του Εισαγγελέως και δεν έχω ούτε εγώ, ούτε οι άλλοι συγγενείς των τραγικών θυμάτων, κανένα απολύτως παράπονο.» – αναφέρει ο τραγικός πατέρας και τονίζει ότι :

« Υπάρχει, όμως, ένα μέγιστο θέμα, για το οποίο πρέπει να σας ενημερώσω (ενεργώντας για τον εαυτό μου και για λογαριασμό και των άλλων πολιτικώς εναγόντων) και αυτό είναι ο άμεσος κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο χρόνος της 8ετούς παραγραφής συμπληρώνεται την 24-8-2015, δηλ. μπήκαμε ήδη στον 8ο χρόνο. Όπως σας προανέφερα, η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής άρχισε την 4-3-2014 στο Τριμ. Εφ. Πλ. Πατρών, και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων και μάλιστα υπολείπονται να εξεταστούν άλλοι 35 ιδιαίτερα ουσιώδεις μάρτυρες (εξετάστηκαν μέχρι σήμερα 80 μάρτυρες) και βεβαίως θα ακολουθήσει η ανάγνωση των πολλών και κρίσιμων εγγράφων, η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, οι απολογίες, οι πολλές αγορεύσεις (εισαγγελέως, συνηγόρων πολ. αγωγής και υπεράσπισης), η διάσκεψη και η έκδοση απόφασης.»

Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος σημειώνει επίσης :

« Όπως γνωρίζετε, όποια και εάν είναι η απόφαση, ακολουθεί και το στάδιο της αναιρετικής διαδικασίας, όπου οι προθεσμίες είναι γνωστές και αξεπέραστες. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να γραφτούν, τόσο τα πρακτικά, όσο και το σκεπτικό της απόφασης, τα οποία, ασφαλώς απαιτούν ανάλογο χρόνο. Όμως, κατά τη προχθεσινή δικάσιμο (5/9/2014) στο Τριμ. Εφ. Πατρών αντικαταστάθηκε οριστικά η γραμματέας της έδρας και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη καθυστέρηση για τη σύνταξη των πρακτικών και ιδίως των προηγούμενων συνεδριάσεων. Επίσης, θα πρέπει να σας αναφέρω, ότι μέχρι σήμερα το Δικαστήριο δεν μπορεί (λόγω άλλων υπηρεσιακών υποχρεώσεων Εισαγγελέως και Δικαστών) και συνεδριάζει περισσότερες από 4-5 φορές το μήνα. Οφείλω, όμως, να σας αναφέρω ότι, από την πλευρά του Εισαγγελέως και των Δικαστών, επειδή βλέπουν τον μεγάλο κίνδυνο της παραγραφής, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας και ιδίως για την εξασφάλιση περισσότερων δικασίμων, αλλά αυτό, εκ των πραγμάτων, καθίσταται αδύνατο, διότι δεν υπάρχουν άλλες ελεύθερες δικάσιμοι και ο Εισαγγελέας και οι Δικαστές έχουν και άλλες υποχρεώσεις.»

Ο τραγικός πατέρας με δεδομένα τα ανωτέρω κάνει έκκληση στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και αναφέρει :

« Εν όψει όλων αυτών, κατά τη δικάσιμο της 5/9/2014 θέσαμε στο Δικαστήριο και πάλι το θέμα του άμεσου κινδύνου της παραγραφής και γνωρίσαμε προς αυτό (καταχωρήθηκε και στα πρακτικά), ότι θα επισκεφθούμε τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, για να παρακαλέσουμε να βρεθεί σχετική λύση, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες δικάσιμοι, ώστε να τελειώσει η εκδίκαση της υπόθεσης και η έκδοση της σχετικής αποφάσεως μέσα στο μήνα Οκτώβριο 2014. Αρκεί, όμως, να σας αναφέρουμε, ότι για το μήνα Σεπτέμβριο μας δόθηκαν μόνο πέντε (5) δικάσιμοι, ήτοι οι 5/9, 15/9, 25/9, 29/9 και 30/9/2014, διότι αυτό μπορεί να γίνει με τα σημερινά εκεί δεδομένα. Έτσι, όμως, και με αυτό το ρυθμό εκδίκασης της υπόθεσης είναι απολύτως βέβαιο, ότι δεν μπορεί να τελειώσει η υπόθεση, ούτε την Άνοιξη του 2015, αλλά τότε είναι απολύτως βεβαία η παραγραφή (εφόσον ασκηθεί αναίρεση και εφόσον ίσως υπάρξει κάποιος βάσιμος λόγος αναίρεσης). Μάλιστα, παρεκάλεσαν οι συνήγοροι μου και τους συνηγόρους υπεράσπισης να κάνουμε κοινή παράσταση ενώπιον σας.»

«Με βάση όλα τα ανωτέρω, έχω την υποχρέωση, εκφράζοντας τη σύμφωνη θέση και όλων των άλλων πολιτικώς εναγόντων, να επισημάνω το μέγα κίνδυνο της παραγραφής της υπόθεσης, και να σας παρακαλέσω να βρεθεί λύση, ώστε τα μέλη του συγκεκριμένου δικαστηρίου να είναι ελεύθερα και απερίσπαστα από άλλες υποχρεώσεις, προκειμένου να μπορεί το Δικαστήριο να συνεδριάζει, όσο είναι δυνατόν, καθημερινά και έτσι να μπορεί, με άνεση να εκδοθεί η απόφαση μέχρι τέλους Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου 2014. Με τη βεβαιότητα ότι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, θα δώσετε την κατάλληλη δυνατή λύση, σας ευχαριστώ πολύ. Πάντως, η τυχόν παραγραφή της υπόθεσης, εάν αυτό συμβεί, δεν τιμά κανένα και ιδίως την Ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ σ΄ εμάς τους οικείους των τραγικών θυμάτων, και ιδίως σ΄ εμένα που έχασα, τόσο άδικα, τέσσερα ανήλικα παιδιά, τη σύζυγό μου και τη μητέρα μου, θα προκαλέσει απερίγραπτη θλίψη, οργή και αγανάκτηση.» – σημειώνει στο υπόμνημά του ο τραγικός πατέρας .

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές που επέβαλε πρωτόδικα το δικαστήριο ήταν οι εξής:

Σοφία Νικολοπούλου – ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών .

Καφύρας Χαράλαμπος – πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηλείας : ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών .

Πανταζής Χρονόπουλος – νυν δήμαρχος Ζαχάρως : ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών.

Παναγιώτης Τσούρας – πυροφύλακας εποχικός : ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών

Μιχαλόπουλος Νικόλαος – πρώην διοικητής ΠΥ Κρέστενας : ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Φώτης Παππάς – πρώην υπαρχηγός Π.Σ – Αθώος.

ypomnima-1-300x296
ypomnima-2-300x180

ΠΗΓΗ thesecretrealtruth.blogspot.com/apocalypseis.com

Διαβάστε επίσης

11η Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο