Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η αλήθεια που πονάει για το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην Eθνική οικονομία

Η αλήθεια που πονάει για το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην Eθνική οικονομία

Ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος και η συμβολή του εφοπλιστικού λόμπι στην Εθνική Οικονομία και στην σφοδρή κρίση που διέρχεται η Ελλάδα; Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει, χωρίς «σκιές», τους λόγους για τους οποίους οι σημερινοί εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλίας είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το Σάββατο 4/3/2017 η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για το ρόλο του εφοπλισμού στην οικονομία της χώρας.

Ειπώθηκαν πολλά, τόσο από τα συνδικαλιστικά σωματεία, όσο και από τους εκπροσώπους των κομμάτων που είχαν το θάρρος να δώσουν το παρών στην ημερίδα.

Ακούστηκαν αρκετές αλήθειες για τα ζητήματα των προκλητικών φοροαπαλλαγών τις οποίες απολαμβάνει εδώ και δεκαετίες το εφοπλιστικό λόμπι.

Τόσες πολλές αλήθειες που δεν πρόκειται να δείτε σε κανένα μεγάλο κανάλι ή εφημερίδα αποσπάσματα από αυτή την εκδήλωση.

Ακούστηκαν ζητήματα που έχουμε θέσει με αναλυτική αρθογραφία από το Newsbomb.gr.

Για τις δεκάδες συνταγματικά κατοχυρωμένες φοροαπαλλαγές των Ελλήνων εφοπλιστών, για τον τρόπο με τον οποίο κρατούν σε ιδιότυπη ομηρεία το πολιτικό προσωπικό, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους επί σειρά ετών ξεπλένουν το μαύρο χρήμα.

Για την ιστορία και μόνο, παραθέτω εδώ στο συγκεκριμένο άρθρο την ακριβή διαδικασία του ξεπλύματος μέσω των ναυτιλιακών εταιρειών την οποία αποκάλυψε το Newsbomb.gr με εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, το οποίο κατά περίεργο τρόπο δεν έγινε ποτέ αντικείμενο ερεύνης από καμία δικαστική αρχή και από κανένα ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους.

Μιλάμε βεβαίως για ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ που κανείς δημοσιογράφος δεν τολμά ούτε καν να... ψιθυρίσει στην Ελλάδα.

Διαβάζοντας τα ακόλουθα ρεπορτάζ θα αντιληφθείτε τους λόγους για τους οποίους υπάρχει δημοσιογραφική ομερτά, αλλά και τους λόγους για τους οποίους η Δικαιοσύνη σφυρίζει αδιάφορα!

Δείτε εδώ το Α’ Μέρος για το ξέπλυμα χρήματος μέσω ναυτιλιακών

Δείτε εδώ το Β’ Μέρος για το ξέπλυμα χρήματος μέσω ναυτιλιακών

Η ΠΕΝΕΝ και ο πρόεδρος της Αντώνης Νταλακογιώργος είχαν την διάθεση και την ευγενή καλοσύνη να μου δώσουν το βήμα προκειμένου να παραθέσω τις πραγματικές διαστάσεις για τον ρόλο του εφοπλιστικού λόμπι στην Εθνική Οικονομία σε μια εποχή που το σύνολο του ελληνικού λαού δοκιμάζεται με τον πιο απάνθρωπο τρόπο.

Δείτε εδώ όλες τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών

Τις επόμενες ημέρες θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε από το Newsbomb.gr όλα όσα ειπώθηκαν στη συγκεκριμένη ημερίδα.

Το Newsbomb.gr επειδή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν και επειδή δεν έχει... γραμμάτια θα έχει πλούσιο ρεπορτάζ από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4/03/2017.

Σήμερα, παραθέτω ολόκληρη τη δική μου ομιλία στην ημερίδα της ΠΕΝΕΝ και το κάνω διότι πρέπει επιτέλους σε αυτό τον τόπο να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους.

Να μάθουν οι πολίτες για ποιους λόγους το πολιτικο προσωπικό αρνείται να φορολογήσει τους εφοπλιστές όπως φορολογεί τους επιχειρηματίες της στεριάς.

Να μάθει ο λαός ότι οι εφοπλιστές δεν επανεπενδύουν τα υπερκέρδη τους στην Ελλάδα, αλλά τα αποθηκεύουν όλα σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού.

Να καταλάβουν όλοι ότι ακόμα και αυτή η... αριστερόστροφη κυβέρνηση – όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – δεν ενδιαφέρεται για την ανταγωνιστικότητα των υπολοίπων κλάδων της οικονομίας.

Δεν ενδιαφέρεται να δώσει κίνητρα στην πρωτογενή παραγωγή, στη γεοπρόσοδο, στην αγροτική οικονομία, στην υψηλή τεχνολογία, στην έρευνα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

«Σήμερα είμαι δημοσιογράφος και Διευθυντής στο Newsbomb.gr πρέπει όμως να σας πω ότι για πολλά χρόνια στο παρελθόν δούλεψα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, άρα έχω εικόνα τι γίνεται στον τομέα της ναυτιλίας.

Θα μπω κατευθείαν στο ψητό χωρίς περιστροφές.

Αλήθεια κ. πρόεδρε της ΠΕΝΕΝ δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και οι οικονομικοί υπουργοί του που είναι τακτικοί θαμώνες στις ημερίδες της Ένωσης Εφοπλιστών δεν τολμούν να έρθουν σε μια εκδήλωση συνδικαλιστικών σωματείων που συζητά ένα τέτοιο φλέγον θέμα;

Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του είχαν οργώσει όλα τα εργατικά σωματεία και τώρα που κυβερνούν παρίστανται μόνο στις ημερίδες των εφοπλιστών. Για την ακρίβεια δεν χάνουν καμία!!!

Η υποκρισία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια της σφοδρής κρίσης γύρω από το θέμα της συμβολής της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία δεν έχει προηγούμενο.

Και για να είμαι σαφής:

Για ποια συμβολή μιλάμε όταν το μεγαλύτερο μέρος των υπερκερδών φεύγει με αδιαφανείς όρους στο εξωτερικό;

Μπορεί κανείς να μας πει ότι το εφοπλιστικό λόμπι ρολάρει το χρήμα σε επανεπενδύσεις στο εσωτερικό;

Όχι βέβαια.

Το κεφάλαιο, όταν μένει αδρανές αυτοακυρώνεται ως κεφάλαιο. Το χρήμα, για να παραμείνει χρήμα (χρήσιμο πράγμα σημαίνει η λέξη) πρέπει να κυκλοφορεί.

Στην Ελλάδα του 2017, καθημερινά δεσμεύουν περιουσίες και λογαριασμούς μισθοδοσίας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, τρομοκρατούν τους μεροκαματιάρηδες με ειδοποιητήρια κατασχέσεων, βάζουν λουκέτο σε μικρομάγαζα για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ, ενώ παράλληλα παρέχουν κάλυψη και φορολογική ασυλία στα εφοπλιστικά κεφάλαια που έτσι κι αλλιώς έχουν μεταφέρει τις έδρες τους και τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, στο City και στη Νέα Υόρκη.

Αυτό δεν είναι υποκρισία;

Και εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω έναν διαχωρισμό:

Κανείς δεν είναι κατά της δημιουργίας και της παραγωγής πλούτου.

Όμως είναι άλλο πράγμα ο κοινωνικός πλούτος, που μοιράζεται σε όλους, είτε κατά τις ανάγκες τους (κομμουνισμός) είτε κατά την εργασία τους (σοσιαλισμός) κι άλλο πράγμα η άτσαλη και άναρχη συσσώρευση του πλούτου.

Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια αγνόησε έναν βασικό κανόνα της Δημοκρατίας:

«Μαζί στα κέρδη και μαζί στα βάρη».

Αυτό δεν ίσχυσε ποτέ στην Ελλάδα και εξακολουθεί να μην ισχύει ακόμα και με... αριστερόστροφη κυβέρνηση.

Στον τομέα της ναυτιλίας ισχύει το δόγμα: Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας.

Όσο για το γνωστό εκβιασμό ότι θα πάρουν τα πλοία τους και θα φύγουν, αυτός είναι απόρροια του τριγώνου της διαπλοκής το οποίο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει κατονομάσει.

Μόνο που το αληθές τρίγωνο της διαπλοκής είναι το ακόλουθο:

Εφοπλιστές - Τράπεζες - Πολιτικοί

Αυτό το γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Γνωρίζουν πώς επήλθε ο πλουτισμός των εφοπλιστών οι οποίοι είχαν τοποθετήσει στις τράπεζες δικούς τους ανθρώπους για να λαμβάνουν θαλασσοδάνεια χωρίς εγγυήσεις.

Από τις ίδιες τράπεζες και τους ίδιους ανθρώπους έπαιρναν θαλασσοδάνεια και τα πολιτικά κόμματα!

Ποιοι χρηματοδοτούσαν τις προεκλογικές εκστρατείες δεκάδων πολιτικών;

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό για ποιο λόγο δεν προχωράει το ζήτημα της φορολόγησης των εφοπλιστών.

Θα συνεχίσω την τοποθέτησή μου με μια ομιλία του σημερινού πρωθυπουργού για να καταλάβετε ότι σε αυτή τη χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως.

Την Τετάρτη, (9/11/2016) σε εκδήλωση της Ένωσης Εφοπλιστών, ο αριστερός πρωθυπουργός όχι μόνο δεν τόλμησε να πει το παραμικρό για τη φορολογία των εφοπλιστών, αλλά αντίθετα στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας φρόντισε να δηλώσει με ποια πλευρά είναι.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι μεγάλες. Ωστόσο η Πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες. Θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς».

Βεβαίως ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει την ίδια ευαισθησία για άλλες επιχειρηματικές τάξεις. Δεν έχει προασπίσει ούτε τα συμφέροντα για παράδειγμα των αγροτών, ούτε των κτηνοτρόφων, ούτε των εμπόρων... σε κανένα ευρωπαϊκό ή διεθνές φόρουμ.

Ο «αριστερός» κ. Τσίπρας που θα φορολογούσε το μεγάλο κεφάλαιο, που θα συνέτριβε τη φοροδιαφυγή, που θα έκανε πράξη την αναδιανομή του πλούτου, πήγε ένα βήμα παραπέρα την συμπάθειά του προς την τάξη των εφοπλιστών λέγοντας:

«... η συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο υπό το πρίσμα της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αναδεικνύεται και η συνεισφορά της στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο».

Δηλαδή τι μας λέει ο κ. Τσίπρας;

Να μην συζητάμε για τη συνεισφορά των εφοπλιστών μόνο με όρους οικονομίας.

Αλλά;

Να το βλέπουμε, λέει, συνολικά ως μέγεθος ανταγωνιστικότητας.

Προσέξτε όμως. Αυτό το λέει μόνο για τους εφοπλιστές.

Τους υπόλοιπους επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους, ο κ. Τσίπρας τους «γδύνει» στη φορολογία.

Στους άλλους τομείς δεν τον νοιάζει καθόλου η ανταγωνιστικότητα.

Δεν τον νοιάζει η ανταγωνιστικότητα του βιοπαλαιστή παραγωγού στη λαϊκή αγορά, δεν τον νοιάζει η ανταγωνιστικότητα του οικογενειάρχη που διατηρεί ένα τσαγκαράδικο στο Πέραμα ή μια μικρή επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν το νοιάζει η ανταγωνιστικότητα στην πρωτογενή παραγωγή, στη γαιοπρόσοδο, στην κατεστραμμένη ελληνική βιομηχανία.

Και προσέξτε. Αυτά δεν τα λέει ένας δεξιός, ένας καπιταλιστής. Τα λέει ένας υποτιθέμενος – κατά δήλωσή του - αριστερός.

Ξεπερνώντας κάθε όριο παραλογισμού, το δίδυμο Τσίπρα - Καμμένου προτιμά να λαμβάνει ετησίως το ευτελές ποσό των 45 εκατομμύριων ευρώ από την οικειοθελή φορολόγηση των εφοπλιστών, των οποίων τα καθαρά κέρδη ξεπερνούν - κατ' έτος τα 12 δισεκατομμύρια!

Φορολογούν με 29% από το πρώτο ευρώ τους μικρούς επιτηδευματίες και με 0,0048% τους εφοπλιστές!

Θα μου πείτε τι θες;

Να διαλύσουν την ελληνική ναυτιλία.

Όχι βεβαίως. Είναι άλλο πράγμα το ευνοϊκό περιβάλλον στο επιχειρείν και είναι άλλο πράγμα η ασυδοσία.

Ακούμε και διαβάζουμε συχνά ότι πρέπει να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, να πέσει χρήμα από τους ξένους, να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Μα γιατί να έρθουν να επενδύσουν οι ξένοι όταν δεν επενδύουν οι ίδιοι οι Έλληνες;

Το εφοπλιστικό λόμπι ζητά να αλλάξουν οι συνθήκες και τα εργασιακά δεδομένα για να προσληφθούν Έλληνες ναυτικοί.

Δηλαδή τι ακριβώς εννοούν;

Να δημιουργηθούν συνθήκες γαλέρας με μισθούς των 400 ευρώ για την παραγωγή υπερκερδών που θα φεύγουν και θα αποθηκεύονται στα νησιά Κέιμαν;

Αυτό είναι το όραμα της... ευγενούς τάξης των εφοπλιστών για την Ελλάδα;

Και σε αυτό το όραμα συμφωνούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας;

Τόσο κοστολογούν τα Golden Boys του City την αξία της εργατικής δύναμης;

Ειλικρινά δεν ξέρω...

Εκείνο όμως που μπορώ να καταλάβω είναι ότι το πολιτικό προσωπικό δεν έχει το σθένος να ρυθμίσει τους κανόνες του παιχνιδιού και τούτο διότι τα κρατήματα και τα γραμμάτια είναι πολλά!

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

Το εργατικό και το λαϊκό κίνημα οφείλει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να εμποδίσει τα σχέδια του εφοπλιστικού κατεστημένου.

Κύριε πρόεδρε της ΠΕΝΕΝ, βγείτε μπροστά, βγείτε στο λαό, ενημερώστε τους πολίτες για τα παιχνίδια της διαπλοκής και της διαφθοράς που υπάρχει σε αυτό τον τομέα.

Ακόμα κι αν δεν σας παίζουν τα περισσότερα ΜΜΕ, χρησιμοποιήστε τα social media για να ενημερώσετε τον κόσμο.

Κάντε το και δεν θα βγείτε χαμένοι».

Σχετικές ειδήσεις