Ο Ερντογάν εξαγοράζει και αθλητές – 750.000 δολάρια για να γίνει Τούρκος ένας σταρ της Euroleague

Χρήστος Γιαννούλης

Ο Σέιν Λάρκιν θα παίξει στην Εθνική Τουρκίας, αλλά δεν θα το κάνει… αμισθί. Πώς «κανονίστηκε» εν ριπή οφθαλμού το ζήτημα της αμοιβής του κορυφαίου γκαρντ της Euroleague για να πειστεί να πάρει τουρκικό διαβατήριο και η καταλυτική θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναμιχθεί ενεργά με τον αθλητισμό της Τουρκίας. Πάντα, βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος προσδοκά σε κάποιο όφελος και οι κινήσεις του μόνο τυχαίες δεν είναι. Πρόσφατα είχαμε αναλύσει τη δημιουργία και την άνοδο της Μπασακσεχίρ, που είναι επί της ουσίας ομάδα του «Σουλτάνο» στην Τουρκία, ενώ και σε άλλες πτυχές του αθλητισμού ο Ερντογάν έχει… βάλει το χέρι του.

Ακόμα και στο μπάσκετ έχει ενεργό συμμετοχή όταν πρόκειται να καρπωθεί οφέλη. Είναι γνωστές οι σχέσεις που διατηρεί, άλλωστε, με σημαίνοντες ανθρώπους του αθλήματος στη χώρα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τον γύρο του κόσμου κάνει η ανοικτή αντιπαράθεση με την οικογένεια του Ενές Καντέρ, του Τούρκου σούπερ σταρ του ΝΒΑ που ανοικτά έχει κατακρίνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον σουλτανικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας του.

Πέρα από αυτό, όμως, ο Ερντογάν είχε εμπλακεί ενεργά στην ανάληψη και διοργάνωση του Final Four της Euroleague από την Κωνσταντινούπολη το 2017. Ο Εργκίν Αταμάν, προπονητής της Αναντολού Εφές και φίλος του Τούρκου προέδρου, είχε δηλώσει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα. Προφανώς για να θεωρηθεί προσωπική επιτυχία του σουλτάνου η ανάληψη της διοργάνωσης και να πάρει μέρος από τη «λάμψη» που έφερε η κατάκτηση του τίτλου από τη Φενέρμπαχτσε, ο πρώτος στην ιστορία του τουρκικού μπάσκετ στην Euroleague.

Προς τα τέλη του 2019 ο ίδιος ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στον Σέιν Λάρκιν, που έκανε τρομερή χρονιά με την Αναντολού Εφές, λέγοντας ότι θα ήθελε να τον δει να αγωνίζεται με τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας. Η υπόθεση δρομολογήθηκε πολύ γρήγορα με τον Αμερικανό σούπερ σταρ και κορυφαίο γκαρντ τα τελευταία χρόνια στην Euroleague να αποκτά τουρκικό διαβατήριο και να παραλαμβάνει τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και δεν ήταν ο πρώτος που έκανε κάτι ανάλογο, αφού στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αγωνιστεί με τους Τούρκους κατά τον ίδιο τρόπο και οι Μπόμπι Ντίξον και Σκότι Ουίλμπεκιν.

Στην περίπτωση του Λάρκιν, βέβαια, τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα και χρειάστηκαν οικονομικά ανταλλάγματα. Ο Αμερικανός ζήτησε χρήματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την ομοσπονδία της χώρας, στην οποία πρόεδρος είναι ο Χινταγιέτ Τούρκογλου. Ο άλλοτε σταρ του ΝΒΑ είναι ανοικτά υποστηρικτής του Ερντογάν και μάλιστα είχε δημόσια διένεξη με τον Καντέρ ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει ως «σκυλάκι του δικτάτορα»! Στις συζητήσεις, λοιπόν, ο Λάρκιν αξίωσε χρήματα τα οποία η ομοσπονδία δεν μπορούσε να δώσει καθώς δεν είχε το ανάλογο μπάτζετ.

Ο Χινταγιέτ Τούρκογλου με τον Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνAP Images

Παρόλα αυτά, βρέθηκε λύση όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Ajansspor. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην ανανέωση συμβολαίου που υπέγραψε ο Σέιν Λάρκιν με την Αναντολού Εφές, υπήρξαν επιπλέον 750.000 δολάρια τον χρόνο. Τα χρήματα αυτά προστέθηκαν έτσι ώστε να καλυφθεί το ποσό που ζητούσε ο Αμερικανός για να παίξει στην Εθνική Τουρκίας. Μια κίνηση που, όσο καλές σχέσεις κι αν έχει μια ομάδα με μια ομοσπονδία, αναμφίβολα θεωρείται πως έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και πιθανότατα προσωπικά από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος, άλλωστε, παρέδωσε στον Λάρκιν και τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας σε μια... φιέστα που στήθηκε προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους...

Όπως αναφέραμε, αρκετές φορές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από τον αθλητισμό έχει προσπαθήσει να ανέλθει στα μάτια των ψηφοφόρων του και το γεγονός ότι ο Λάρκιν θα ενισχύσει την εθνική ομάδα της χώρας τους, σίγουρα θα του δώσει «πόντους». Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Ελλάδας μπορεί να βρει απέναντί της την Τουρκία και τον Λάρκιν στο Προολυμπιακό τουρνουά που θα γίνει στον Καναδά, με τις δυο ομάδες αρχικά να είναι σε άλλο όμιλο, στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Αυξάνονται ξανά οι μολύνσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved