ΜΠΑΣΚΕΤ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον «αέρα» η Euroleague, «διαλύονται» οι ρωσικές ομάδες που θέλουν αναβολή

Euroleague Ευρωλιγκα
Intime

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εισβολή της Ρωσίας προκαλεί αλυσιδωτές εξελίξεις και στη Euroleague, όπως στο σύνολο του ευρωπαϊκού αθλητισμού

Η συμμετοχή των ρωσικών ομάδων στη διοργάνωση βρίσκεται στον «αέρα», όπως κι ολόκληρη η διοργάνωση. Οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνικς Καζάν αιτήθηκαν την αναβολή των αγώνων μέχρι νεωτέρας, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Euroleague.

Το πρόβλημα των μετακινήσεων, αλλά και ο φόβος της κατακραυγής από τους φιλάθλους των αντίπαλων ομάδων αποτελεί τα δύο βασικά επιχειρήματα πάνω στα οποία βασίζουν το αίτημά τους. Ήδη, ενόψει του εξ αναβολής αυριανού αγώνα (1/3, 21:30) ανάμεσα στην Αρμάνι και την Ούνικς στο Μιλάνο, η ρωσική ομάδα δεν είναι σίγουρο πως θα καταφέρει να φτάσει στην Ιταλία, έστω κι αν η διοίκησή της έχει ναυλώσει πτήση τσάρτερ από το Καζάν.

Την ίδια ώρα, οι τρεις ρωσικές ομάδες χάνουν τους ξένους παίκτες τους, οι οποίοι αποχωρούν από τη Ρωσία. Το State Department προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητών, να αποχωρήσουν άμεσα από τη Ρωσία και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την Ρωσία άμεσα με κάθε διαθέσιμο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωση του. Παράλληλα, ζήτησε από τους Αμερικανούς «να έχουν εναλλακτικό πλάνο αποχώρησης από τη Ρωσία που δεν προϋποθέτει τη βοήθεια της Αμερικανικής Κυβέρνησης».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η διοίκηση της Ζενίτ να ενημερώσει παίκτες, μέλη του τεχνικού τιμ και του σταφ πως μπορούν να φύγουν από την πόλη χωρίς επιπτώσεις ή συνέπειες που προβλέπονται από τα συμβόλαιά τους. Ο Σαμπάζ Νέιπιερ είχε ήδη ενημερώσει πως αποχωρεί, το ίδιο συνέβη και με τους Γκουντάιτις, Κουζμίνσκας, ενώ τη Δευτέρα (28/2) αναχωρεί για λόγους ασφαλείας κι ο Τζάρελ Μπράντλι.

Από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη έφυγαν ο Λιθουανός Γκριγκόνις, ο Γεωργιανός Σενγκέλια, ο Δανός Λούντμπεργκ, ο Γερμανός Φόιτμαν, με τον Τζόελ Μπολομπόι να προστίθεται στη λίστα των παικτών της «ομάδας του στρατού» που πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, η υπουργός Αθλητισμού της Λιθουανίας, Γιουργκίτα Σιουγκζντιέν, με επιστολή της προς τον εκτελεστικό διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, ζήτησε να διακόψει κάθε ρωσική δραστηριότητα στη διοργάνωση μέχρι να αποχωρήσουν από την Ουκρανία τα στρατεύματα του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ουσιαστικά ζήτησε την αποβολή όλων των ρωσικών ομάδων από τη διοργάνωση. Η Ζαλγκίρις Κάουνας ήταν η πρώτη ομάδα που ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να αγωνιστεί κόντρα στις ρωσικές ομάδες.

Εν κατακλείδι, η ομαλότητα της Euroleague, έχει διαταραχθεί για τα καλά κι ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα παρθούν όλα βρίσκονται στον «αέρα».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: H FIFA αποβάλει τη Ρωσία από το Παγκόσμιο Κύπελλο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΔΟΕ πρότεινε τον αποκλεισμό όλων των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών