ΜΠΑΣΚΕΤ

Bild για Γιάννη Αντετοκούνμπο: Ο Έλληνας εθνικός ήρωας που έψαχνε φαγητό στα σκουπίδια

Γιάννης Αντετοκούνμπο
Κεντρικό πρόσωπο στο αφιέρωμα της γερμανικής ιστοσελίδας ο «Greek Freak»
InTime / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκτενές αφιέρωμα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο από τη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία υποστηρίζει ότι ο Έλληνας σούπερ σταρ είναι αυτός στον οποίο άπαντες έχουν στηρίξει τις «γαλανόλευκες» ελπίδες για την κατάκτηση του Eurobasket 2022.

Στον προημιτελικό του Eurobasket 2022 προκρίθηκε η Εθνική Ελλάδας, επικρατώντας 94-88 της Τσεχίας στο Βερολίνο για τη φάση των «16». Επόμενος αντίπαλος, η οικοδέσποινα Γερμανία που έχει ενθουσιάσει με τις εμφανίσεις της και δείχνει έτοιμη να απειλήσει σοβαρά την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Οι Γερμανοί, όπως και όλοι οι αντίπαλοι της «επίσημης αγαπημένης», θα κληθούν βέβαια να σταματήσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τον Έλληνα σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς που οδηγεί την εθνική ομάδα σε αυτό το τουρνουά με τρομερές εμφανίσεις.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Bild, προχώρησε σε ένα εκτενές αφιέρωμα στον «Greek Freak», στο οποίο αναφέρονται κυρίως τα πρώτα βήματα του Γιάννη, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ως παιδί μεταναστών αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί, αν όχι τον κορυφαίο, έναν από τους κορυφαίες παίκτες όλου του πλανήτη.

Στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Bild το αφιέρωμα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.Bild.de

«Το μεγαλύτερο αστέρι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ στο Βερολίνο έχει το πιο περίπλοκο όνομα: Αντετοκούνμπο», αναφέρει η Bild και τονίζει πως το όνομα αυτό εμφανίζεται τρεις φορές σε κάθε φύλλο αγώνα της Ελλάδας καθώς υπάρχουν ακόμα οι Θανάσης και Κώστας.

Οι Γερμανοί αναφέρονται στο μυθικό συμβόλαιο του Γιάννη με τους Μπακς, το οποίο του απέφερε πέρσι περίπου 39 εκατ. ευρώ και τα επόμενα χρόνια θα του αποφέρουν περίπου 51,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Θρυλικός πλούτος! Ο Αντετοκούνμπο όμως γνωρίζει και την άλλη πλευρά. Ως παιδί και έφηβος ήταν άπορος», αναφέρουν οι Γερμανοί και προσθέτουν.

«Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα από λαθρομετανάστες από τη Νιγηρία. Ο πατέρας Τσαρλς ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και εργάζεται στην Ελλάδα ως περιστασιακός εργάτης. Διαλέγει πορτοκάλια, προσλαμβάνει τον εαυτό του ως τεχνίτη. Η μητέρα Βερόνικα ήταν άλτης εις ύψος, τώρα καθαρίζει διαμερίσματα στην Αθήνα. Ο Γιάννης θυμάται στο περιοδικό Time: «Κάποιες μέρες δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για φαγητό», Μετά τα αδέρφια ψάχνουν να φάνε σε κάδους σκουπιδιών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, εκτός από τη φτώχεια η οικογένεια Αντετοκούνμπο είχε να αντιμετωπίσει και τον φόβο της απέλασης. «Στα 16 του ο Γιάννης κάνει την πρώτη του εμφάνιση για την ανδρική ομάδα του συλλόγου στη δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας. Ένα χρόνο αργότερα, οι Μιλγουόκι Μπακς τον επιλέγουν 15ο στο σύνολο» τονίζει η Bild και προσθέτει:

«Λίγο πριν από αυτό παρατήρησαν και οι Έλληνες τι ταλέντο είχαν στις τάξεις τους. Και να του δώσει την υπηκοότητα λίγους μήνες πριν πηδήξει στο ΝΒΑ. Ο Γιάννης μάλιστα κάνει τη στρατιωτική του θητεία το 2016. Η οικογένειά του λαμβάνει και το ελληνικό διαβατήριο».

Οι Γερμανοί κλείνουν το άρθρο αφιέρωμα αναφέροντας πως τώρα οι Έλληνες «ελπίζουν ότι θα τους φέρει την πρώτη τους νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από το 2005. Αυτό θα ήταν τελικά το αίσιο τέλος της οικογένειας με το περίπλοκο όνομα».