ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η πολιτική πλευρά του Euro 2020: Το παιχνίδι προκλήσεων των Σκοπίων με τις... ευλογίες της UEFA

Σκόπια Euro 2020

Euro 2020: Η παθητική στάση που έχει επιλέξει η UEFA έχει μετατρέψει τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας από την πλευρά των Σκοπίων.

Οι Σκοπιανοί ζουν το ενδοξότερο ποδοσφαιρικό τους καλοκαίρι, καθώς για πρώτη φορά η εθνική τους ομάδα λαμβάνει μέρος σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Οι γείτονες, όμως, αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή τη συμμετοχή τους στο Euro 2020 ως μια ευκαιρία για να κάνουν παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας. Το ότι τα σχέδια τους γίνονται πράξη βαραίνει φυσικά την UEFA, η οποία αποφάσισε να κρατήσει μια παθητική στάση και να μην παρέμβει, αφήνοντας τους Σκοπιανούς να κάνουν ο,τι θέλουν.

Η απόφαση της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των Σκοπίων να χρησιμοποιεί στο επίσημο έμβλημά της τα αρχικά FFM (Football Federation of Macedonia), προκάλεσε εύλογα την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, καθώς αντιτίθεται στη συμφωνία για την επίσημη ονομασία. Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ισχυρίστηκε πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν υποχρεούται να μετατρέψει και να προσαρμόσει το όνομά της στη νέα ονομασία της χώρας, καθώς όπως είπε, αυτή δεν επιχορηγείται από το κράτος.

Ο Οσμάνι σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Ιουνίου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ (North Macedonia), αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών»

Κασκόλ με το όνομα «Μακεδονία» και… Μεγαλέξανδροι στις κερκίδες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε σχετική παρέμβαση προς τον ομόλογό του των Σκοπίων και μέσω επιστολής του υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Όπως φάνηκε, όμως, στα Σκόπια όχι μόνο δεν έχουν διάθεση να τη σεβαστούν, αλλά μέσω των αγώνων του Euro 2020 βρήκαν τρόπο για να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα δύο ματς που έδωσε η ομάδα του Ιγκόρ Ανγκελόφσκι στο Βουκουρέστι, όπου ταξίδεψαν χιλιάδες Σκοπιανοί, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα εθνικιστικό και προκλητικό παραλήρημα στις κερκίδες.

Σημαίες με τον «Ήλιο της Βεργίνας», κασκόλ που αναγράφουν το όνομα «Μακεδονία» αλλά και περικεφαλαίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν κατακλύσει τις θέσεις του γηπέδου όπου κάθονται οι Σκοπιανοί, προκαλώντας για ακόμα μια φορά σε αθλητική διοργάνωση την Ελλάδα και τους Μακεδόνες…

Αποκαλούσαν τη χώρα «Μακεδονία» στην κρατική τηλεόραση

Προκλητική στάση είχε ακόμα κι η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, «MRT», η οποία μεταδίσει τους αγώνες του Euro 2020. Μολονότι η «MRT» χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας (όχι από ανταποδοτικό τέλος) κι ως εκ τούτου, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οφείλει να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας, στη μετάδοση του αγώνα έπραξε εντελώς το αντίθετο, χωρίς να τηρήσει καν τα προσχήματα: οι δύο σχολιαστές του αγώνα έκαναν συνεχώς λόγο για «εθνική της Μακεδονίας» και αποκαλούσαν τη χώρα «Μακεδονία».

Το... like της UEFA στις προκλήσεις

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μετέφερε στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, τη διαβεβαίωση της UEFA «ότι δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιαδήποτε φύσης». Βέβαια, όπως αποδείχθηκε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έδωσε τις... ευλογίες της στα Σκόπια.

Την Τετάρτη (16.06), η σελίδα της ομοσπονδίας των Σκοπίων στο Twitter ανέβασε μια φωτογραφία με το σήμα στη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας όπου φαίνονται ξεκάθαρα τα αρχικά FFM. Ο επίσημος λογαριασμός της UEFA επικρότησε με ένα «fav» την ανάρτηση των γειτόνων, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποτρέψει την πολιτική προπαγάνδα τους.

ffmkd.jpg
Ο επίσημος λογαριασμός της UEFA επικρότησε με ένα «fav» την ανάρτηση των γειτόνων, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποτρέψει την πολιτική προπαγάνδα τους.Twitter

Στα... μαχαίρια Ρωσία και Ουκρανία για την Κριμαία!

Το θέμα με τις προκλήσεις των Σκοπίων δεν είναι το μοναδικό πολιτικό που... εισέβαλε στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Όπως έγινε γνωστό πριν την έναρξη του τουρνουά οι Ρώσοι απευθύνθηκαν στην UEFA αντιδρώντας για το γεγονός ότι στη φανέλα των Ουκρανών υπάρχει χάρτης που περιλαμβάνει την Κριμαία και φράσεις από στρατιωτικό σύνθημα. Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για προκλητική κίνηση, ενώ η Ουκρανία υποστήριξε ότι συμβολίζει την εθνική ενότητα.

Τελικά, υπήρξε μια συμβιβαστική λύση με την UEFA να απαγορεύει στους Ουκρανούς να έχουν το σύνθημα «Δόξα στους ήρωες» στη φανέλα τους, καθώς αποτελούσε έμμεση παραπομπή στον πόλεμο με τους φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία. Αντιθέτως, επετράπη η χρησιμοποίηση της φράσης «Δόξα στην Ουκρανία». Όσο για την παρουσία της Κριμαίας, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την χερσόνησο ως ουκρανικό έδαφος.

Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο Ιταλίας – Τουρκίας

Η... κακή μέρα, άλλωστε, φάνηκε από το «πρωί» στη διοργάνωση όταν απειλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία, οι οποίες αναμετρήθηκαν στην πρεμιέρα που έγινε στο Olimpico της Ρώμης. Μην ξεχνάμε ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν ο Μάριο Ντράγκι είχε αποκαλέσει «δικτάτορα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι εκτός ζώνης Σένγκεν κι ως εκ τούτου οι φίλαθλοι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία, καθώς, σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, ήταν υποχρεωμένοι να μπουν σε πενθήμερη καραντίνα. Τελικά, αποφασίσθηκε ότι οι Τούρκοι που προέρχονταν από χώρες εντός ζώνης να μπορέσουν να δώσουν κανονικά το παρών, όπως κι έγινε. Αντίθετα, ο Ερντογάν το απέφυγε για να δώσει το παρών στο δεύτερο ματς των Τούρκων με αντίπαλο την Ουαλία στο Μπακού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.